"Un singur mijlocitor"

Discuţii despre diferenţele de doctrină dintre ortodocşi şi (neo-)protestanţi
ioana89
Mesaje: 38
Membru din: 30 Oct 2010, 13:42
Confesiune: ortodox

"Un singur mijlocitor"

Mesaj necititde ioana89 » 19 Apr 2016, 11:36

Se stie faptul ca una din lozincile neoprotestante este versetul de la 1 Tim 2, 5 -"Caci este un singur Dumnezeu si un singur mijlocitor intre Dumnezeu si oameni - omul Iisus Hristos". Prin ideea de "singurul mijlocitor", ei vor sa conteste rugaciunea catre Maica Domnului si catre sfinti.


Minciuna interpretarii neoprotestante a acestui verset e data in vileag de insasi Sfanta Scriptura.

In limba greaca, pentru numeralul UNU, in Biblie, sunt folosite 2 cuvinte:

1. Monogenes - acest cuvant inseamna "unul singur", adica este exclusa existenta altora.
De exemplu, acolo unde se spune ca Iair avea "o singura fiica" (Luca 8,42) sau ca Dumnezeu a dat pe "singurul Sau Fiu" la moarte (Ioan 3,16).


2. HEIS - acest cuvant inseamna "UNUL DIN MAI MULTI" !

De exemplu, e folosit acolo unde se vorbeste de "una din aceste porunci" (Matei 5,19) sau de "unul dintre profeti" (Matei 16,14) sau de "unul din acestia mici" (Matei 18,10).

In versetul referitor la SINGURUL MIJLOCITOR, este folosit cuvantul HEIS!!! Nu MONOGENES!!!

De fapt, Sf Ap. Pavel ne spune foarte clar ca mijlocirea lui Hristos nu exclude mijlocirea altora, ba dimpotriva, ne spune ca El este UNUL DINTRE MIJLOCITORI, nu singurul (ceea ce specifica si cu cateva versete mai sus, de altfel).

Versetul, mot-a-mot, suna cam asa: "Pentru ca omul Iisus Hristos [este] un Dumnezeu (tot HEIS - referire la Sfanta Treime) si un mijlocitor intre Dumnezeu si oameni ".

Iata cum Biblia se dezice de neoprotestanti, inca o data!

Avatar utilizator
duodecimus
Mesaje: 193
Membru din: 01 Feb 2013, 06:56
Confesiune: neo-protestant
Preocupări: adventist de ziua a şaptea

Re: "Un singur mijlocitor"

Mesaj necititde duodecimus » 22 Apr 2016, 16:54

Nu e frumos să induceți în eroare, mai ales când e vorba de Cuvântul Domnului! Versetul spune astfel:

Căci unul este Dumnezeu, unul este şi Mijlocitorul între Dumnezeu şi oameni: omul Hristos Iisus, ” (1 Tim.2,5 - Biblia Ortodoxă)

Observați vă rog paralelismul celor două adevăruri ale versetului: Unul este Dumnezeu și Unul este Mijlocitor. Dacă Hristos ar fi doar unul (είς) dintre mai mulți mijlocitori, pe cale de consecință și Dumnezeu ar fi unul (είς) dintre mai mulți dumnezei; ceea ce sună a erezie. Aluzia dumneavoastră la Sfânta Treime în acest context conduce de asemenea la o sugestie eretică. Treimea nu înseamnă că există trei Dumnezei. În calitate de ortodoxă ar trebui să cunoașteți aceste lucruri.

Lăsați vă rog Cuvântul lui Dumnezeu așa cum a fost scris în ansamblu: nu există decât un singur Mântuitor și Mijlocitor, oamenii nu au această calitate în ce privește mântuirea noastră.

Constantinos

Re: "Un singur mijlocitor"

Mesaj necititde Constantinos » 23 Apr 2016, 17:27

Cuvintele scrise de Ioana89 sunt ortodoxe , doar nu a scris ca oamenii au calitatea de Sfinti Mantuitori , totusi ( cu litera mica) exista multi sfinti , mijlocitori , doctori si orice alta denumire pe care o detine ( cu litera mare ) doar Dumnezeu . Prefer " UNUL ( unicul ) DINTRU multi " si " " El este UNUL ( unicul ) DINTRU mijlocitori " stiind ca la fel de UNIC si SINGUR este Duhul Sfant care se roaga intru unii ( dintru ei ) cu suspine negraite .

Avatar utilizator
duodecimus
Mesaje: 193
Membru din: 01 Feb 2013, 06:56
Confesiune: neo-protestant
Preocupări: adventist de ziua a şaptea

Re: "Un singur mijlocitor"

Mesaj necititde duodecimus » 23 Apr 2016, 18:33

Cuvintele scrise de Ioana89 sunt ortodoxe
Nu contest, însă să-mi fie cu iertare dar nu orice dogmă a Bisericii Răsăritene este și literă de Evanghelie, iar acest subiect se înscrie cu prisosință în categoria ”altă evanghelie”.
totusi ( cu litera mica) exista multi sfinti , mijlocitori , doctori si orice alta denumire pe care o detine ( cu litera mare ) doar Dumnezeu . Prefer " UNUL ( unicul ) DINTRU multi " si " " El este UNUL ( unicul ) DINTRU mijlocitori " stiind ca la fel de UNIC si SINGUR este Duhul Sfant care se roaga intru unii ( dintru ei ) cu suspine negraite .
Să încercăm totuși a nu amesteca în aceeași oală pe Dumnezeu (în cele trei ipostasuri) cu oameni chiar sfinți fiind ei, înălțând rugăciuni de mijlocire. Distanța între cele două categorii amintite e de-a dreptul amețitoare! Funcția sacerdotală de mijlocire și mântuire o îndeplinește doar Dumnezeu.

floryn
Mesaje: 13
Membru din: 23 Iul 2013, 11:21
Confesiune: ortodox
Preocupări: sa ajung in imparatia lui Dumnezeu

Re: "Un singur mijlocitor"

Mesaj necititde floryn » 12 Mai 2016, 08:07

si Dumnezeu mijloceste catre cine?


Înapoi la “Protestantismul şi neo-protestantismul”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX