Protestanţii răspund...

Discuţii despre diferenţele de doctrină dintre ortodocşi şi (neo-)protestanţi
Octav
Mesaje:62
Membru din:14 Noi 2010, 15:05
Confesiune:alta religie
Re: Listă cu întrebări la care protestanţii nu ştiu să răspu

Mesaj necititde Octav » 02 Iul 2011, 22:38

Dragule, ce inseamna sabat?
Tu doar stii, daca stii ce mai intrebi ? sa afli daca stiu si eu ? iar daca nu stiu - sa ma "prinzi" cumva ? Eu la fel o sati dau o intrebare, raspunzind la care vei gasi raspuns si la intrebarea ta: Sabatul e mai mult de cit o simpla zi de odihna sau nu ? Daca e mai mult de atit - atunci de ce BO a schimbat in biblie Sabatul cu simpla zi de odihna ? Nu mai zic ca acolo scrie negru pe alb "Sabat".
Iar acolo AP Pavel nu vorbeste de tinerea simbetei vorbeste de cu totul altceva.

Nu...nu are cum sa fie, adica cuvintul "sarbatoare" mentionat de Sfintul Apostol Pavel pentru tine nu include nici sabatul si nici toate celelalte zile de sarbatoare pe care le dicteaza BO, da ? Mai citeste rindul 16-18, mai reciteste, reciteste de atitea ori cit va fi nevoie, pina cind vei intelege ca aici Pavel nu vorbea doar de traditiile iudaice, dar de o valoare care ramine valoare pe viitor pentru toti crestinii.
Si daca au tinut sabatul, atunci i-a explica tu frumusel cum se face ca nu au intrat in odihna. Dupa cum bine chiar tu sugerezi.
Eu am sugerat asa ceva ? - probabil tu nu ai inteles, dar nu inteleg de unde tu asa ceva ai inteles, arata si mie ? - ideia mea a fost cu totul alta, ideia mea nu se referea doar la sabat, dar si la faptul cum promoveaza minciuna B.O. Raspunsul la intrebarea ta e foarte simplu: formalism.
Atunci discutia devine inutila. Toti simbatarii tipa in gura mare si spun ca simbata nu e importanta, dar discutia se rezuma doar la sambata. Ce mai urmeaza, sa discutam, despre suflet.
Noi pina acum despre suflet am discutat, intr-o forma indirecta cei drept, cum tu doresti sa scapi sufletelul tau, nu mai zic de ale altora, daca te bazezi pe o biblie prefacuta si pe o traditie nu mai buna ? Prefacuta de cine ? - de acei "parinti" care in genere nu ar trebui sa se numeasca parinti. Matei 23:
1. Atunci a vorbit Iisus mulţimilor şi ucenicilor Săi,
2. Zicând: Cărturarii şi fariseii au şezut în scaunul lui Moise;
3. Deci toate câte vă vor zice vouă, faceţi-le şi păziţi-le; dar după faptele lor nu faceţi, că ei zic, dar nu fac.
4. Că leagă sarcini grele şi cu anevoie de purtat şi le pun pe umerii oamenilor, iar ei nici cu degetul nu voiesc să le mişte.
5. Toate faptele lor le fac ca să fie priviţi de oameni; căci îşi lăţesc filacteriile şi îşi măresc ciucurii de pe poale.
6. Şi le place să stea în capul mesei la ospeţe şi în băncile dintâi, în sinagogi,
7. Şi să li se plece lumea în pieţe şi să fie numiţi de oameni: Rabi.
8. Voi însă să nu vă numiţi rabi, că unul este Învăţătorul vostru: Hristos, iar voi toţi sunteţi fraţi.
9. Şi tată(pe greaca "Pater") al vostru să nu numiţi pe pământ, că Tatăl vostru unul este, Cel din ceruri.
10. Nici învăţători să nu vă numiţi, că Învăţătorul vostru este unul: Hristos.
11. Şi care este mai mare între voi să fie slujitorul vostru.
12. Cine se va înălţa pe sine se va smeri, şi cine se va smeri pe sine se va înălţa.
13. Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Că închideţi împărăţia cerurilor înaintea oamenilor; că voi nu intraţi, şi nici pe cei ce vor să intre nu-i lăsaţi.
14. Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Că mâncaţi casele văduvelor şi cu făţărnicie vă rugaţi îndelung; pentru aceasta mai multă osândă veţi lua.

Ai inceput sa aberezi, la fel ca orice sectar. Am crezut ca vei da dovada de bun simt.
Dragul meu, postul a fost instituit de Dumnezeu inca din Rai, pe cind sabatul nu. Iar post tineau si apostolii.
In rest refuz sa comentez aberatii. Fii sanatos.
Bine, eu nu ma supar, toti suntem oameni, inteleg, iert si incerc sa nu aduc aminte, dar, spune te rog, tu macar stii ce inseamna post ? Post nu inseamna doar o simpla dieta, o mincare, care este condamnata de Pavel in versetul pe care ti lam dat citire. Uite ce zice Isaia despre post, uitate si ia aminte ! uitate la ce este scris si ceia ce se promoveaza de B.O. !

1. Strigă din toate puterile şi nu te opri, dă drumul glasului să sune ca o trâmbiţă, vesteşte poporului Meu păcatele sale şi casei lui Iacov fărădelegile sale.
2. În fiecare zi Mă caută, pentru că ei voiesc să ştie căile Mele ca un popor care făptuieşte dreptatea şi de la legea Dumnezeului său nu se abate. Ei Mă întreabă despre legile dreptăţii şi doresc să se apropie de Dumnezeu.
3. Pentru ce să postim, dacă Tu nu vezi? La ce să ne smerim sufletul nostru, dacă Tu nu iei aminte? Da, în zi de post, voi vă vedeţi de treburile voastre şi asupriţi pe toţi lucrătorii voştri.
4. Voi postiţi ca să vă certaţi şi să vă sfădiţi şi să bateţi furioşi cu pumnul; nu postiţi cum se cuvine zilei aceleia, ca glasul vostru să se audă sus.
5. Este oare acesta un post care Îmi place, o zi în care omul îşi smereşte sufletul său? Să-şi plece capul ca o trestie, să se culce pe sac şi în cenuşă, oare acesta se cheamă post, zi plăcută Domnului?
6. Nu ştiţi voi postul care Îmi place? - zice Domnul. Rupeţi lanţurile nedreptăţii, dezlegaţi legăturile jugului, daţi drumul celor asupriţi şi sfărâmaţi jugul lor.
7. Împarte pâinea ta cu cel flămând, adăposteşte în casă pe cel sărman, pe cel gol îmbracă-l şi nu te ascunde de cel de un neam cu tine.

8. Atunci lumina ta va răsări ca zorile şi tămăduirea ta se va grăbi. Dreptatea ta va merge înaintea ta, iar în urma ta slava lui Dumnezeu.
9. Atunci vei striga şi Domnul te va auzi; la strigătul tău El va zice: Iată-mă! Dacă tu îndepărtezi din mijlocul tău asuprirea, ameninţarea cu mâna şi cuvântul de cârtire,
10. Dacă dai pâinea ta celui flămând şi tu saturi sufletul amărât, lumina ta va răsări în întuneric şi bezna ta va fi ca miezul zilei.

Isaia 58, numai nu ziceti ca Isaia a avut alt ceva in vedere si de atunci pina acum totul s-a schimbat - fiindca Dumnezeu va aude, ne vede pe toti.

PS: Rog de ne iarta Doamne...
Ultima oară modificat 03 Iul 2011, 11:12 de către Octav, modificat 1 dată în total.

Octav
Mesaje:62
Membru din:14 Noi 2010, 15:05
Confesiune:alta religie

Re: Listă cu întrebări la care protestanţii nu ştiu să răspu

Mesaj necititde Octav » 02 Iul 2011, 23:09

Da.Orice chip cioplit cu scop de inchinare a fost interzis.
Si heruvimii slavei?

Heruvimii slavei nu au fost o inventie omeneasca - a fost o porunca directa si clara a Domnului. Iar ceia ce se face acum in BO cu icoane, este o inventie omeneasca pe baza unei alte inventii omenesti. Cine a vazut chipul Lui Iisus ridicati mina ! - daca nu L-ati vazut de ce i-L pictati ? Oare va dat porunca Iisus sa faceti acest lucru ? Sau a face caricaturi care difera total de chipul adevarat - este un lucru sfint, unde vedeti voi sfintenie? - eu nu stiu...Si daca la ingeri nu trebuie de inchinat, dupa spusele ingerului de la Apcocalipsa 22, de ce ne inchinam la o bucata de lemn ?! De ce ne inchinam la toti sfintii ? (care inca nu se stie daca toti au fost sfinti)
Apocalipsa 22:
7. Şi iată vin curând. Fericit cel ce păzeşte cuvintele proorociei acestei cărţi!
8. Şi eu, Ioan, sunt cel ce am văzut şi am auzit acestea, iar când am auzit şi am văzut, am căzut să mă închin înaintea picioarelor îngerului care mi-a arătat acestea.
9. Şi el mi-a zis: Vezi să nu faci aceasta! Căci sunt împreună-slujitor cu tine şi cu fraţii tăi, proorocii, şi cu cei ce păstrează cuvintele cărţii acesteia. Lui Dumnezeu închină-te!

Observati cum s-a numit ingerul care este mai presus de cit toti oamenii ? nu s-a numit parinte, nici invatator, nici nu s-a preamarit in fata omului, nu i-a intins mina sau inelul sau crucea sa i-o sarute, dar a zis ca este la fel un slujitor al Domnului si nu merita aceste lucruri ! Daca ingerii nu merita si se feresc de aceste lucruri - de cind preotii nostri care nu sunt ingeri si sunt doar niste oameni la fel cu pacate si ispite - merita ?!

Octav
Mesaje:62
Membru din:14 Noi 2010, 15:05
Confesiune:alta religie

Re: Listă cu întrebări la care protestanţii nu ştiu să răspu

Mesaj necititde Octav » 02 Iul 2011, 23:38

Sfintul Pavel la Coloseni 2:
16. Nimeni deci să nu vă judece pentru mâncare sau băutură, sau cu privire la vreo sărbătoare, sau lună nouă, sau la sâmbete,
17. Care sunt umbră celor viitoare iar trupul (este) al lui Hristos.
18. Nimeni să nu vă smulgă biruinţa printr-o prefăcută smerenie şi printr-o făţarnică închinare la îngeri, încercând să pătrundă în cele ce n-a văzut, şi îngâmfându-se zadarnic cu închipuirea lui trupească,
19. În loc să se ţină strâns de capul de la care trupul tot, - prin încheieturi şi legături, îndestulându-se şi întocmindu-se S, sporeşte în creşterea lui Dumnezeu.
20. Dacă deci aţi murit împreună cu Hristos pentru înţelesurile cele slabe ale lumii, pentru ce atunci, ca şi cum aţi vieţui în lume, răbdaţi porunci ca acestea:
21. Nu lua, nu gusta, nu te atinge!
22. - Toate lucruri menite să piară prin întrebuinţare - potrivit unor rânduieli şi învăţături omeneşti?
23. Unele ca acestea au oarecare înfăţişare de înţelepciune, în păruta lor cucernicie, în smerenie şi în necruţarea trupului, dar n-au nici un preţ şi sunt numai pentru saţiul trupului.


Daca mincarea nu are asa o valoare mare, ci faptele bune pentru semenii nostri, pentru Dumnezeu, la fel ca si Dragostea pentru Dumnezeu si aproapele nostru - cine sunt autoproclamatii "parinti" care ne zic cu putere:" "Nu lua, nu gusta, nu te atinge!", caci daca maninci si te atingi nu mai esti crestin adevarat". De ce leaga de gitul omului lucruri "Care sunt umbră celor viitoare". Omul daca doreste se va abtine de la mincare nu este neaparat sai legi si/sau sai dezlegi asa ceva ! Nu asta e principalul, dar despre asta se vorbeste mai mult si chiar foarte mult, despre mincare, dar saracul care cerseste la poarta bisericii ramine in continuare la poarta sub ploaie.

Avatar utilizator
Ioan Cr
Mesaje:1104
Membru din:07 Apr 2008, 20:29
Confesiune:ortodox
Preocupări:medicină, teologie, filosofie
Localitate:Italia
Contact:

Re: Protestanţii răspund...

Mesaj necititde Ioan Cr » 03 Iul 2011, 18:03

Iisus este Dumnezeul Sabatului, El ne arata cum trebuie sa cinstim aceasta zi, ce trebuie si ce nu trebuie sa facem in aceasta zi, conform adevaratului inteles al zilei de odihna. Aceste lucruri doar sunt explicate de Iisus, cum trebuie sa cinstim si ce e bien de facut, dar nu se zice nimic despre schimbarea legii, nu se zice direct sau indirect despre schimbarea zilei de odihna, doar atit.
Care este atunci semnificatia LITERALA a textului Decalogului (cum il aflam in Exod 20)? In ce consta valoarea lui normativa astazi, pentru crestini? Daca dvs admiteti schimbarile de sens privitoare la porunca Sabatului, de ce nu puteti admite acelasi lucru si pentru porunca chipurilor cioplite?

Va multumesc.
Cine a vazut chipul Lui Iisus ridicati mina ! - daca nu L-ati vazut de ce i-L pictati ? Oare va dat porunca Iisus sa faceti acest lucru ?
Confundati icoana cu fotografia. Propun sa priviti icoana in acelasi fel cu care cititi Sf. Scriptura: doar nu va intrebati care virgula este inspirata, si care nu. Nu uitati, ca de fapt, cititi nu Biblia, ci o traducere a ei (sper ca percepeti aceasta diferenta subtila). A dat oare Iisus porunca ca ea sa fie tradusa in romana (si in genere, nu a dat nici o porunca de a scrie Biblia - afara de cateva putine cuvinte din VT).
dar saracul care cerseste la poarta bisericii ramine in continuare la poarta sub ploaie.
Uite ca pe asta nu pot s-o accept in vreun fel. Acest sarac, este de doua ori sarac, pentru ca sta la poarta cand merge slujba in Biserica. Daca s-ar ruga si el, va sta si la masa, si cu imbracaminte va fi miluit. Nu mai insistati va rog la subiectul cersetorului, cel mai des de meserie (ce spuneti de asta?).
"Domnul mă paşte şi nimic nu-mi va lipsi." (Psalmul 23:1)

Octav
Mesaje:62
Membru din:14 Noi 2010, 15:05
Confesiune:alta religie

Re: Protestanţii răspund...

Mesaj necititde Octav » 03 Iul 2011, 21:36

Care este atunci semnificatia LITERALA a textului Decalogului (cum il aflam in Exod 20)? In ce consta valoarea lui normativa astazi, pentru crestini? Daca dvs admiteti schimbarile de sens privitoare la porunca Sabatului, de ce nu puteti admite acelasi lucru si pentru porunca chipurilor cioplite?
Va multumesc.
Este simplu, dar in acelasi timp complex.

Levitic 19 (V.T.):
18. Să nu te răzbuni cu mina ta şi să nu ai ură asupra fiilor poporului tău, ci să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi. Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru.


Matei 22 (N.T.):
33. Iar mulţimile, ascultându-L, erau uimite de învăţătura Lui.
34. Şi auzind fariseii că a închis gura saducheilor, s-au adunat laolaltă.
35. Unul dintre ei, învăţător de Lege, ispitindu-L pe Iisus, L-a întrebat:
36. Învăţătorule, care poruncă este mai mare în Lege?
37. El i-a răspuns: Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu tot cugetul tău.
38. Aceasta este marea şi întâia poruncă.
39. Iar a doua, la fel ca aceasta: Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi.
40. În aceste două porunci se cuprind toată Legea şi proorocii.


Prin urmare, valoarea care a fost valoare pentru Dumnezeu in Vechiul Testament, ramine valoare si in Noul Testament, nu doar ramine, dar din contra chiar se accentueaza importanta acesteia. Fiindca din aceste 2 legi deriva toate celelalte porunci si valori secundare. Deci, acum cele 10 porunci sunt privite ca un tot intreg, ca un sistem de elemente strins legate una de alta, care au la baza cele 2 porunci numite de Iisus. Insa Dumnezeu nu s-a schimbat ! Dreptatea nu s-a schimbat, dragostea nu s-a schimbat, ci doar s-au concretizat unele momente, ca sa-L cunoastem mai bine pe Dumnezeu si sa stim mai bine cum sa-I slujim. Atunci cind aud ca: "uite frate ceea ce zici e din V.T. si deci nu are asa mare valoare" - chiar ma mira faptul, fiindca N.T. vine ca sa implineasca cele din V.T. si sa perfectioneze cele care au fost pe timpuri, nu uitati ca pe timpuri neamurile(adica noi) erau privite cu mai putina dragoste de Dumnezeu.

Matei 5:
43. Aţi auzit că s-a zis: "Să iubeşti pe aproapele tău şi să urăşti pe vrăjmaşul tău".
44. Iar Eu zic vouă: Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, faceţi bine celor ce vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei ce vă vatămă şi vă prigonesc


Vedeti ? merge vorba de perfectionare nu de schimbare, nu a venit Iisus zicind "sa nu iubesti pe nimeni in afara de Dumnezeu". Daca sa cititi cu atentie si analiza, nu cu idei de zombi, tot capitolul Matei 5 si chiar toata evanghelia, atunci veti vedea ca lucrurile au fost perfectionate si nu schimbate radical ! dupa cum multi din B.O. afirma. Baza ramine. Iar baza care este ? - oare nu cele 10 porunci, care au fost date primele prin Moise si au fost mai apoi confirmate de Iisus prin alte 2 legi care le cuprind pe primele 10 ? Ziua a 7-a va ramine pe vecie o zi importanta pentru Dumnezeu, importanta care deriva din procesul de creare a universului de catre Dumnezeu. Zile importante mai pot aparea pe parcurs, ca spre exemplu ziua invierii lui Iisus, sau poate ziua mortii-jertfirii lui Iisus, sau ziua nasterii lui Iisus, de ce nu aceasta zi ? - tot este o zi importanta, si tot asa mai departe. Insa aparitia unor alte zile importante in lume nu neaga importanta zilei a 7-a. Dumnezeu cind a dat valoare zilei a 7-a nu a zis ca aceasta zi sa fie importanta atita timp cit nu va veni un om(imparatul Constantin) sau un grup de oameni(asa numitii "crestini" ai sec 2) sa zica, falsificind Sfinta Scriptura, despre o alta zi. Unde este logica ? Daca ziua a 7-a mai are valoare, atunci de ce B.O. nu mai ia in seama aceasta zi ? Evident ca nu e necesar sa fim extremisti-formalisti ca evreii in cinstirea acestei zile, insa nici chiar indiferenti total cum sunt majoritatea oamenilor la moment. Dupa mine, atit simbata cit si duminica sunt zile importante. Care este mai importanta ? - ambele sunt importante(Nu doar ziua a 7-a cum zic adventisiti si nu doar ziua a 1-a cum zice multimea). Probabil in aceste 2 zile ar trebui sa ne odihnim, lucrind in scopuri caritabile, crestinesti, cu dragoste fata de Dumnezeu si apropiati. Dar, in acelasi timp, sa fim scutiti de lucrul nostru obisnuit (lumesc).
1 Tesaloniceni 5:
1. Iar despre ani şi despre vremuri, fraţilor, nu aveţi nevoie să vă scriem,
2. Căci voi înşivă ştiţi bine că ziua Domnului vine aşa, ca un fur noaptea.
3. Atunci când vor zice: pace şi linişte, atunci, fără de veste, va veni peste ei pieirea, ca şi durerile peste cea însărcinată, şi scăpare nu vor avea.


Iata despre care zi vorbea Sf. Ioan in Apocalipsa 1:10 si nu despre ziua a 1-a din saptamina cum gresit afirma si falsifica Scriptura B.O.
9. Eu, Ioan, fratele vostru, care sunt părtaş cu voi la necaz, la Împărăţie şi la răbdarea în Isus Hristos, mă aflam în ostrovul care se cheamă Patmos, din pricina Cuvântului lui Dumnezeu şi din pricina mărturiei lui Isus Hristos.
10. În ziua Domnului eram în Duhul. Şi am auzit înapoia mea un glas puternic, ca sunetul unei trâmbiţe,
11. care zicea: "Eu sunt Alfa şi Omega, Cel Dintâi şi Cel de pe Urmă. Ce vezi, scrie într-o carte şi trimite-o celor şapte biserici: la Efes, Smirna, Pergam, Tiatira, Sardes, Filadelfia şi Laodiceea."

Cine a vazut chipul Lui Iisus ridicati mina ! - daca nu L-ati vazut de ce i-L pictati ? Oare va dat porunca Iisus sa faceti acest lucru ?
Confundati icoana cu fotografia. Propun sa priviti icoana in acelasi fel cu care cititi Sf. Scriptura: doar nu va intrebati care virgula este inspirata, si care nu. Nu uitati, ca de fapt, cititi nu Biblia, ci o traducere a ei (sper ca percepeti aceasta diferenta subtila). A dat oare Iisus porunca ca ea sa fie tradusa in romana (si in genere, nu a dat nici o porunca de a scrie Biblia - afara de cateva putine cuvinte din VT).
Daca as privi la icaoana ca la Sf. Scriptura atunci nu m-as inchina vreodata la icoana, la mine Biblia cum sta pe raft si o deschid atit timp cit am nevoie, mai apoi dinnou pe raft o pastrez, iar cuvintele citite incerc sa nu le las pe raft, dar sa le sadesc adinc in inima si sa le practic in realitate. In acelasi mod as tratat si icoanele. Le-as tine undeva pe raft, si cind va veni timpul sa aflu vreun cuvint ma voi adresa la ele, dar care e problema ? - ele nu vorbesc ! ele nu rasufla ! ele nu se misca ! ele stau pe loc !
Nu putem compara icoana cu o fotografie, fiindca fotografia este o imagine reala a cuiva - iar icoana o inchipuire umana a pictorului despre cineva.
Nu putem compara icoana cu biblia, fiindca biblia e plina de cuvintul Domnului - iar icoana nu.
Nu putem compara icoana cu un om, fiindca omul rasufla, vorbeste, se misca, maninca - iar icoana nu.
Nu putem compara icoana cu implinirea unei porunci ai Domnului, fiindca porunciple Domnului se regasesc in Biblie - iar icoanele nu.
Nu putem compara icoanele cu o sculptura, fiindca sculptura este echivalentul idolilor pentru care au fost blestemati evreii de Dumnezeu.
Nu poutem compara icoana cu...fiindca lista poate continua mult.
Atunci cu ce o putem compara ? ziceti si mie.
O putem compara cu o opera de arta a unui autor, careva pictor - atunci locul acesteia e pe perete in muzeu. Cine s-a inchinat vreodata la un tablou in muzeu ? Dar locul ei nu este in Biserica, stiti de ce ? Fiindca e un lucru de poticnire pentru omul slab de fire si care nu intelege esenta adevarata a icoanei.

Romani 14:
13. Deci să nu ne mai judecăm unii pe alţii, ci mai degrabă judecaţi aceasta: Să nu daţi fratelui prilej de poticnire sau de sminteală.

Tu intelegi ce reprezinta icoana, dar majoritatea oamenilor au idei gresite, nu sunt ei de vina ca nu inteleg, mai degraba cel care inmulteste prilejul de poticinire pentru aproapele sau.

Isaia 44:
9. Toţi făcătorii de idoli nu sunt nimic şi cele mai alese lucrări ale lor nu slujesc la nimic. Martorii lor nu văd nimic şi, spre ruşinea lor, nici nu înţeleg nimic.
10. Cine a făcut un dumnezeu şi a turnat un idol fără să tragă un folos din aceasta?
11. Iată toţi cinstitorii lor se ruşinează; meşteşugarii nu sunt decât oameni! Să se adune toţi şi să se apropie! Ei tremură laolaltă şi simt mare ruşine!
12. Fierarul ascute o daltă şi dă chip lucrului său cu cărbuni aprinşi. Alcătuieşte idolul cu lovituri de ciocan şi-i dă chip cu puterea braţului său. Lui îi este foame şi, sleit de puteri, el rabdă de sete şi este tare obosit.
13. Lemnarul întinde sfoara, face un semn cu plumbul. El lucrează cu sculele lui şi măsoară cu compasul. El face lucrul lui după chipul unui om, după frumoasa înfăţişare a unui pământean, ca să fie aşezat într-o casă.
14. El şi-a tăiat un cedru, sau a luat chiparos sau stejar, pe care şi-i alesese dintre copacii pădurii, sau a plantat un cedru pe care ploaia l-a făcut să crească.
15. Omul se slujeşte de ei pentru aprins focul şi îi ia să se încălzească. El îi arde ca să coacă pâinea, ba mai mult, tot din el face şi un dumnezeu şi se închină la el, face un idol pe care îl cinsteşte.
16. El a ars jumătate din lemne, a fript pe jeratic carne pe care o mănâncă şi se satură. Se mai încălzeşte şi zice: "Mi-e cald! Simt văpaia lui!"
17. Şi cu ce a rămas, el face un dumnezeu, un idol pe care îl cinsteşte şi căruia i se închină şi căruia se roagă zicând: "Izbăveşte-mă, că tu eşti dumnezeul meu!"
18. Ei nu-şi dau seama şi nici nu pricep că ochii lor sunt închişi şi nu pot să vadă şi inima lor este împietrită şi nu pot să înţeleagă.
19. Cu toate acestea el nu-şi face socoteală în inima sa, că este simplu şi fără pricepere, şi nu zice: "Jumătate l-am pus pe foc şi am copt pâine, pe cărbuni am fript carne şi am mâncat-o, iar cu cealaltă jumătate care a mai rămas, voi face un idol urâcios şi mă voi închina la un trunchi de copac".
20. El se hrăneşte cu năluci, inima lui înşelată l-a dus la rătăcire. El nu-şi mântuieşte sufletul său şi nu zice: "Oare ce am eu în mina mea nu este o momeală?"
21. Adu-ti aminte despre aceasta, Iacove, Israele, că tu eşti sluga Mea! Te-am făcut să-Mi fii Mie slugă, Israele, Eu nu te voi uita!
22. Risipit-am păcatele tale ca pe un nor şi fărădelegile tale ca pe o negură. Întoarce-te către Mine, că Eu te-am mântuit!
23. Cântaţi voi ceruri, că Domnul a făcut aceasta; răsunaţi adâncuri ale pământului; munţilor, tresăltaţi de bucurie, voi toţi copacii pădurii, cântaţi, că a răscumpărat Domnul pe Iacov şi în Israel Şi-a dat pe faţă slava Sa!
24. Aşa grăieşte Domnul, Izbăvitorul tău şi Care te-a zidit din sânul maicii tale: "Eu sunt Domnul, Care a zidit lumea; singur am făcut cerurile, Eu am întărit pământul, şi cine Mi-a fost într-ajutor?

Da, si inca un lucru, Iisus a zis apostolilor sa marturiseasca despre cele pe care le-au vazut, sa predice evanghelia, sa inmulteasca cuvintul Domnului, nu in zadar li s-a dat darul de a vorbi in mai multe limbi - e si normal sa se traduca sfinta Scriptura in mai multe limbi. Nici nu ma opresc la tema data. Nu incercati sa va abateti de la subiect.
Cineva a tradus intentionat cu careva schimbari Sf. Scriptura - lucru inadmisibil. Iar Biserica Ortodoxa a promovat aceasta traducere. Este un fact, un lucru important, este un pas total gresit al B.O.
dar saracul care cerseste la poarta bisericii ramine in continuare la poarta sub ploaie.
Uite ca pe asta nu pot s-o accept in vreun fel. Acest sarac, este de doua ori sarac, pentru ca sta la poarta cand merge slujba in Biserica. Daca s-ar ruga si el, va sta si la masa, si cu imbracaminte va fi miluit. Nu mai insistati va rog la subiectul cersetorului, cel mai des de meserie (ce spuneti de asta?).
Se intilnesc persoane care cersesc fiindca asa s-au deprins sa paraziteze, insa sunt persoane care cersesc de nevoie, persoane care cu adevarat necesita ajutorul nostru, aceste persoane nu se gasesc doar la portile bisericii, si nu conteaza locul, conteaza faptul ca ei nu sunt luati in seama. Asa numitii crestini ortodoxi sunt invatati in zile de post sa nu manince, ei nu maninca, dar uita de persoanele pe care le-ar putea ajuta, desigur ca e mai sfint si corect sa uiti de stomacul tau si mincare...
Romani 14:
17. Căci împărăţia lui Dumnezeu nu este mâncare şi băutură, ci dreptate şi pace şi bucurie în Duhul Sfânt.
18. Iar cel ce slujeşte lui Hristos, în aceasta este plăcut lui Dumnezeu şi cinstit de oameni.
19. Drept aceea să urmărim cele ale păcii şi cele ale zidirii unuia de către altul.

si cu adevarat sa faci bine aproapelui tau. De asta ce zici ?

Avatar utilizator
Floryan
Mesaje:652
Membru din:15 Ian 2010, 07:59
Confesiune:ortodox
Preocupări:Viata la tara
Localitate:Bacau

Re: Listă cu întrebări la care protestanţii nu ştiu să răspu

Mesaj necititde Floryan » 04 Iul 2011, 08:28

Heruvimii slavei nu au fost o inventie omeneasca - a fost o porunca directa si clara a Domnului.
1. Daca a fost o porunca clara a Domnului, unde se regasesc acestia in cadrul cultelor neoprotestante?
2. Conform Sf Scripturi si Sola scriptura, Chip Cioplit ar tb sa insemne o sculptura, icoana este o pictura; deci o reprezentare grafica, la fel ca si scrisul. De aceea icoana a fost considerata Biblia celor nestiutori de carte.
Nimeni deci să nu vă judece pentru mâncare sau băutură, sau cu privire la vreo sărbătoare, sau lună nouă, sau la sâmbete,
17. Care sunt umbră celor viitoare iar trupul (este) al lui Hristos.

Daca mincarea nu are asa o valoare mare
I-a spune-mi, aveau voie sa manince porc? Dar iepure? Acolo apostolul se refera la mincaruri considerate necurate, nu la post. Bineinteles ca faptele bune, dar postul este riduit chair de Dumnezeu. Insusi Hristos a postit, sa nu uiti.
Iata despre care zi vorbea Sf. Ioan in Apocalipsa 1:10 si nu despre ziua a 1-a din saptamina cum gresit afirma si falsifica Scriptura B.O.
Traducerea corecta este ziua data Domnulu. Sabatul a fost ziua data de Domnul. Deci ideea ca ar fi vorba de sabat pica.
Dumnezeu este totul întru toate si întru nimenea nimic

Octav
Mesaje:62
Membru din:14 Noi 2010, 15:05
Confesiune:alta religie

Re: Listă cu întrebări la care protestanţii nu ştiu să răspu

Mesaj necititde Octav » 05 Iul 2011, 17:26


1. Heruvimii slavei. Daca a fost o porunca clara a Domnului, unde se regasesc acestia in cadrul cultelor neoprotestante?
- Intreabai pe reprezentantii cultelor neopretastante, nu pe mine, eu nu reprezint acum pe nimeni si nu fac parte din nici un cult sau confesiune, eu caut adevarul si acesta e adevarul despre mine, vreai - crede-ma, nu vreai - nu ma crede, eu m-am saturat sa repet aceleasi cuvinte.
2. Conform Sf Scripturi si Sola scriptura, Chip Cioplit ar tb sa insemne o sculptura, icoana este o pictura; deci o reprezentare grafica, la fel ca si scrisul. De aceea icoana a fost considerata Biblia celor nestiutori de carte.
- Solo scriptura - nu inseamna doar cuvintul motamo de citit, de facut si gata. Poftim un exemplu, sa fie mai clar: Cind tatal tau i-ti zice sa pleci la sora ta in alt oras si sa-i transmiti ceva, asta ce inseamna ? - inseamna ca te vei duce acasa vei face bagajul(daca e nevoie), vei lua bani si toate necesare, vei instiinta pe toti ca pleci sa nu te caute, vei procura bilet sa ajungi la acel oras sau vei lua masina proprie si vei procura motorina nu inainte de a vedea in ce stare se afla masina, vei anunta sora ca vii sa te astepte cind va intelegeti la o ora anumita si tot asa mai departe...Dar !- tatal tau nu-ti explica fiecare element si lucru in parte pe care trebuie sa-l faci fiindca ai si tu creier, minte sau nu ? - deci intelegi si singur ce ai de facut, fiindca ai intelepciune, sau nu ? sau esti copil mic, mic de tot ?
Insa aceasta nu a fost cea mai potrivita comparatie, fiindca Dumnezeu-Tatal a dat omenirii nu doar o fraza, ci mii si mii de fraze ce sunt pastrate in Sf.Scriptura, in aceste mii de cuvinte sunt mii de invataturi, practic despre totul in aceasta lume.
- Idol - nu inseamna doar un chip cioplit facut din lemnr, nu uita ca icoana tot din lemn e facuta, citeste cum in Isaia sunt descrise aceste elemente. Conform dex-ului, idol inseamna:
ÍDOL, idoli, s. m. Divinitate păgână; (concr.) chip, figură, statuie reprezentând o asemenea divinitate și constituind, în religiile politeiste, obiecte de cult religios. ♦ Fig. Ființă sau lucru care reprezintă obiectul unui cult sau al unei mari iubiri. – Din sl. idolŭ.
Sursa: DEX '98
ÍDOL ~i m. 1) Reprezentare antropomorfă a unei divinități (în formă de statuie, imagine etc.), constituind obiect de adorație la păgâni; divinitate păgână. 2) fig. Persoană sau lucru care este obiectul unei adorații. /<sl. idolu
Sursa: NODEX

Acum spune-mi, idol inseamna doar chip cioplit sau mai mult de atit ? Daca (conform dex-ului, sa nu zici ca spun minciuni) inseamna mai mult - de ce "bati capul" lumii doar despre chip cioplit ?! "Obiect de adoratie la pagini" poate fi nu doar un chip cioplit, dar poate fi si un chip pictat, mare diferenta ? - Foarte Mica ! Trebuie sa fii copil mic (ca in comparatia mea de mai sus) pentru a nu intelege faptul ca atunci cind Dumnezeu a zis de chip cioplit a avut in vedere si chip pictat.
- Icoana - biblia celor nestiutori de carte - posibil, insa nu uita ca acum in sec XXI toti stiu carte, toti pot citi, toti pot afla, totul depinde de dorinta si nu de putinta omului. Icoana poate fi prezenta pe peretii bisericii doar atunci cind fiecare om va intelege semnificatia icoanei, doar atunci cind icoana nu va fi un obiect de inchinare, de preamarire si adorare la fel cum fac paginii blestemati de Dumnezeu.
Ioan 4:
21. Şi Iisus i-a zis: Femeie, crede-Mă că vine ceasul când nici pe muntele acesta, nici în Ierusalim nu vă veţi închina Tatălui.
22. Voi vă închinaţi căruia nu ştiţi; noi ne închinăm Căruia ştim, pentru că mântuirea din iudei este.
23. Dar vine ceasul şi acum este, când adevăraţii închinători se vor închina Tatălui în duh şi în adevăr, că şi Tatăl astfel de închinători îşi doreşte.
24. Duh este Dumnezeu şi cei ce I se închină trebuie să i se închine în duh şi în adevăr.


Iata ce e mai important, nu inchinarea la o bucata de lemn, fiindca nici Dumnezeu si nici Iisus si nici sfintii si nici ingerii, nimeni nu este lemn, din contra, cu mult mai mult de cit o simpla bucata de lemn sau o imaginatie a unui pictor "Duh este Dumnezeu şi cei ce I se închină trebuie să i se închine în duh şi în adevăr" !

3. I-a spune-mi, aveau voie sa manince porc? Dar iepure? Acolo apostolul se refera la mincaruri considerate necurate, nu la post. Bineinteles ca faptele bune, dar postul este riduit chair de Dumnezeu. Insusi Hristos a postit, sa nu uiti.
Este scris mereu in biblie despre faptul ca faptele bune fata de semenii nostri, dragostea adevarata si credinta in Dumnezeu sunt cu mult mai scumpe si apreciate de Dumnezeu de cit o simpla mincare. Prin urmare nu ar trebui Biserica Ortdoxa, daca se crede de dreapta credinta, sa preamareasca importanta actiunilor legate de mincare. Inca un moment in care B.O. a dat gres. Posul e bun, Iisus a tinut post, Iisus a zis ca pentru a scapa de unii demoni trebuie sa tinem post, vezi ca eu nu am uitat de aceste cuvinte, fiindca eu nu ascund adevarul. Dar Iisus a zis de post si nu doar de mincare, vezi diferenta ? difrenta consta in faptul ca postul este ceva mai mult de cit abtinerea de la unele bucate si ghiftuirea cu alte bucate, fiindca deobicei asa se face. Postul este pe linga aceasta abtinere de la unele bucate, si apropo ar trebui sa fie de la toate bucatele dar nu doar de la cele de provenienta animala, postul este o perioada in care omul se dezice de sine, de poftele si dorintele sale si cauta pe Dumnezeu, cauta adevarul si nu doar i-l cauta, dar si i-l face, adica ajuta pe cei nevoiasi, iarta, milueste, daruieste, impaca, da slava Domnului prin faptele sale si tot asa mai departe, abtinerea de la unele mincaruri - este doar unul din cele mai mici elemente care fac parte din post. Citeste Isaia, daca nu ma crezi si toata biblia, fiindca vad ca ai cam uitat-o.

4. Traducerea corecta este ziua data Domnulu. Sabatul a fost ziua data de Domnul. Deci ideea ca ar fi vorba de sabat pica.
- Hai te rog sa nu inventam roata dinnou, eu am vorbit deja pe tema aceasta si am dat multe argumente, insa stii cum se spune, cine nu doreste gaseste indreptatiri miloane numai sa nu accepte. As mai da citeva exemple, insa nu prea cred ca la moment pe tine te vor afecta cumva, sorry. Poate peste o bucata de timp, daca vei avea dorinta sa analizezi mai atent lucrurile, atunci poate nu "se va lipi ca nuca de perete" cuvintul Domnului, nu al meu, fiindca eu citate concrete din biblie si din analizele sfintilor aduc, nu din cap.
Ultima oară modificat 05 Iul 2011, 18:15 de către Octav, modificat 1 dată în total.

Octav
Mesaje:62
Membru din:14 Noi 2010, 15:05
Confesiune:alta religie

Re: Protestanţii răspund...

Mesaj necititde Octav » 05 Iul 2011, 17:59

Inca un lucru, care abia acum l-am constientizat, citind urmatoarele:
Ioan 4:
21. Şi Iisus i-a zis: Femeie, crede-Mă că vine ceasul când nici pe muntele acesta, nici în Ierusalim nu vă veţi închina Tatălui.
22. Voi vă închinaţi căruia nu ştiţi; noi ne închinăm Căruia ştim, pentru că mântuirea din iudei este.
23. Dar vine ceasul şi acum este, când adevăraţii închinători se vor închina Tatălui în duh şi în adevăr, că şi Tatăl astfel de închinători îşi doreşte.
24. Duh este Dumnezeu şi cei ce I se închină trebuie să i se închine în duh şi în adevăr.


Prin urmare, ucenicii si apostolii lui Iisus chiar de atunci din momentele aflarii lui Iisus pe pamint, au inceptut sa se inchine in "duh si adevar". Dar care e ideia ? - faptul ca pe atunci nu existau icoanae, ucenicii lui Iisus nu se inchinau la icoane, nici Iisus nu s-a inchinat la icoane, nici la moase, nici la bucati e careva lemn sau materiale si nu a amintit sa fi fost important acest lucru. Deci, daca Biserica Ortodoxa se crede de adevarata credinta, atunci ar trebui sa inceteze aceste obiceiuri si traditii pagine, sa atraga atentia la adevarata slujire si inchinare Domnului, fiindca in "adevarul" despre care zicea atunci Iisus - nu se includeau nici icoane, nici idoli, nici moase, nici alte obiecte de cult. Corect ? sau nici aceasta nu va convine ?

Eu stiu de ce nu va convine, nu credeti in faptul ca minciuna celui rau a ajuns asa de departe, da ? - dar va spun ca minciuna a ajuns si pina aici, pina la temelia Bisericii Ortodoxe, dar temelia acesteia care este ? - nu patriarhul, nu mitropolitii si preotii cei mai inalti, dar oamenii care slujesc "in duh si adevar" Domnului, ei mai sunt (nu zic de mine, eu sunt "pacatos si nemeritos"), cei drept putini, dar sunt pentru a se implini cele spuse de Iisus:
Matei 16:
18. Şi Eu îţi zic ţie, că tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea şi porţile iadului nu o vor birui.
Iisus, Petru nu a propovaduit despre icoane si moasele sfintilor, prin urmare in temelia pusa de atunci "pe care cel rau nu o va putea darima" nu intrau icoanele si nici moasele si nici bucatelele de lucruri "sfinte" atit venerate de BO.

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje:5422
Membru din:01 Apr 2008, 15:53
Confesiune:ortodox
Preocupări:liturgică, misiune
Localitate:Portugalia
Contact:

Re: Protestanţii răspund...

Mesaj necititde protosinghel » 06 Iul 2011, 19:33

Off, iar ne-au invadat jidanii...
Octav, ţinând cont de NT şi de felul în care Hristos ţinea sâmbăta, te rog să-mi explici în 3 puncte prin ce eu încalc sâmbăta. Numai să fii convingător...

Avatar utilizator
Ioan Cr
Mesaje:1104
Membru din:07 Apr 2008, 20:29
Confesiune:ortodox
Preocupări:medicină, teologie, filosofie
Localitate:Italia
Contact:

Re: Listă cu întrebări la care protestanţii nu ştiu să răspu

Mesaj necititde Ioan Cr » 06 Iul 2011, 21:18

Iata ce e mai important, nu inchinarea la o bucata de lemn, fiindca nici Dumnezeu si nici Iisus si nici sfintii si nici ingerii, nimeni nu este lemn, din contra, cu mult mai mult de cit o simpla bucata de lemn sau o imaginatie a unui pictor "Duh este Dumnezeu şi cei ce I se închină trebuie să i se închine în duh şi în adevăr" !
Aproape cuvant cu cuvant din actele Sinodului 6 Ecumenic...
- Icoana - biblia celor nestiutori de carte - posibil, insa nu uita ca acum in sec XXI toti stiu carte, toti pot citi, toti pot afla, totul depinde de dorinta si nu de putinta omului. Icoana poate fi prezenta pe peretii bisericii doar atunci cind fiecare om va intelege semnificatia icoanei, doar atunci cind icoana nu va fi un obiect de inchinare, de preamarire si adorare la fel cum fac paginii blestemati de Dumnezeu.
De am enumera toate lucrurile care aduc sminteala... De ce lucruri, Insusi Hristos, chiar si astazi, este foarte putin perceput in adevarata Sa fire. Pai ce sa facem atunci, sa simplificam credinta de dragul celor "prosti" si sa lasam adevarurile inalte doar pentru cei "initiati"? Eu cred ca fiecare va raspunde de ignoranta sa, de lenea aceasta intelectuala (doar porunca este sa iubim pe Dumnezeu cu toata puterea, cu toata inima si cu tot sufletul). Dar intrebarea este: in conditii ideale (ca in fizica), Icoana poate sau nu poate constitui obiect de cult, mijloc de inchinare si de lauda lui Dumnezeu? Cand vorbiti de "intelegerea semnificatiei icoanei" la ce va referiti?
"Domnul mă paşte şi nimic nu-mi va lipsi." (Psalmul 23:1)

Avatar utilizator
Floryan
Mesaje:652
Membru din:15 Ian 2010, 07:59
Confesiune:ortodox
Preocupări:Viata la tara
Localitate:Bacau

Re: Protestanţii răspund...

Mesaj necititde Floryan » 07 Iul 2011, 12:05

- Hai te rog sa nu inventam roata dinnou, eu am vorbit deja pe tema aceasta si am dat multe argumente,
Argumentele mele stau in istoria bisericii de 2000 de ani. Roata o reinventeaza simbatarii de azi
23. Dar vine ceasul şi acum este, când adevăraţii închinători se vor închina Tatălui în duh şi în adevăr, că şi Tatăl astfel de închinători îşi doreşte.
24. Duh este Dumnezeu şi cei ce I se închină trebuie să i se închine în duh şi în adevăr.[/i]
Tu, (imi permiti sa ne tutuim) te inchini in duh? Ne explici si noua cum faci asta?
Multumesc
Dumnezeu este totul întru toate si întru nimenea nimic

Octav
Mesaje:62
Membru din:14 Noi 2010, 15:05
Confesiune:alta religie

Re: Protestanţii răspund...

Mesaj necititde Octav » 07 Iul 2011, 20:54

Off, iar ne-au invadat jidanii...
Octav, ţinând cont de NT şi de felul în care Hristos ţinea sâmbăta, te rog să-mi explici în 3 puncte prin ce eu încalc sâmbăta. Numai să fii convingător...
Nu ofta, fiindca discutind si cercetind scripturile se afla adevarul, adevarul nu vine "pe talger" asa usor cum crezi tu, fiindca probabil in asa mod gindesti, ca B.O. detine adevarul absolut si nu a dat gres niciodata in nici un caz, nu mai zic ca putea fi influentata negativ...de cel rau. Nu numai ca putea fi influentata, dar asa si a fost, pot veni cu exemple, dar e o tema aparte si lunga de discutie. De ar fi fost asa de sfint in toate - atunci lumea de astazi ar fi fost cu totul alta, nu crezi ? Dar cum e lumea in ziua de azi ? - citeste prima propozitie scrisa de tine si vei vedea cum e lumea. Nu uita ca B.O. este formata si din oameni, dar omul este predispus spre a face greseli, nu uita de acest moment, un moment foarte important.
Nu sunt jidan, conform dex-ului jidan inseamna evreu, dar nu uita ca Iisus si apostolii au fost evrei, deci nu trebuie cu ura de uitat la evrei sau la jidani sau la altii, pe criterii etnice culturale sau de religie, ce te-a invatat Iisus, ai uitat ? Nu uita, fiindca de uitat repede se uita (zic de mine), dar de reamintit si restabilit totul pe calea cea buna e mai greu.
Stii...as putea sa vin cu o intrebare asemanatoare adresata tie: Te rog sa-mi explici unde, cind si in ce conditii Dumnezeu a eliminat sarbatorirea Sabatului (nu zic de modul se sarbatorire) si a poruncit sa sarbatorim Duminica, inlocuind ziua a 7-a cu ziua 1-a ? - Argumente in V.T. si in N.T nu sunt, doar din traditie poate veni aceasta porunca, corect ? Singur ai spus-o undeva pe forum. Prin urmare este o dilema, Sf.Scriptura - care aduce foarte multe argumente pentru Sabat si Sf. Traditie - care aduce foarte multe argumente pentru Duminica. Pe cine sa credem ? Personal as alege Sf. Scriptura, Scriptura care are o credibilitate cu mult mai mare de cit Sf. Traditie, numai nu zice ca "din Sf. Traditie sau Biserica s-a nascut Sf. Scriptura". E o ideie total gresita. Dumnezeu este autorul Sf.Scripturi, nu biserica si nu preotii, Dumnezeu "a nascut" aceste lucruri.
1. La început era Cuvântul şi Cuvântul era la Dumnezeu şi Dumnezeu era Cuvântul.
2. Acesta era întru început la Dumnezeu.
3. Toate prin El s-au făcut; şi fără El nimic nu s-a făcut din ce s-a făcut.
.
Merge vorba nu doar de Iisus(cuvintul) in fraza data, dar sa nu uitam de Iisus, fiindca Iisus personal a dat porunca sa iubim sa iertam si multe alte cuvinte, autorul carora este chiar Iisus personal si nu BO si nu preotii. Prin urmare nu poate Biserica si traditia naste cuvintul, cuvint prin care toate s-au facut, inclusiv si biserica si sf traditie. Nu fumul naste focul, ci focul naste fumul, corect ? De ce zic asa fiindca aceasta problema sta la baza discutiei noastre. As putea veni cu argumente din biblie, dar daca pentru tine Traditia este mai presusa ca Scriptura atunci discutia noastra va fi cam grea. Probabil ar trebui sa trecem la capitolul Traditia vs Scriptura de pe forum deja.
P.S. Nu uita de faptul ca eu nu sunt un sustinator "fanat" al sabatului-iudaic, eu sunt sustinatorul ideii ca in Sf. Scriptura nu se scrie nicaieri de inlocuirea Sabatului cu Duminica. Vezi diferenta ?

Octav
Mesaje:62
Membru din:14 Noi 2010, 15:05
Confesiune:alta religie

Re: Listă cu întrebări la care protestanţii nu ştiu să răspu

Mesaj necititde Octav » 07 Iul 2011, 21:23

Aproape cuvant cu cuvant din actele Sinodului 6 Ecumenic...
Ideia data - este concluzia mea personala bazata pe citirea Sf. Scripturi, probabil faptul ca poate ceva a coincis cu unele ginduri din cadrul sinoadelor este un semn bun. Cu toate ca din pacate nu am cercetat la nivelul corespunzator specificul si concluziile sinoadelor, dar daca tot ai vorbit de sinoade...In cadrul sinodului al 7-a a fost luata concluzia ca preacinstirea icoanelor este o incalcare a Cuvintului Domnului, mai apoi doar peste citiva ani sub conducerea unei femei(imparatese) a unui alt sinod s-a anulat sinodul al 7-a si s-au anulat concluziile referitoare la icoane, un lucru straniu, sau nu ? Nu uita ca acest sinod a fost prin anii 780 si nu prin anii 100, lucru foarte important. Deasemenea faptul ca episcopii din primul sinod au zis NU icoanelor nu te pune pe ginduri ?
De am enumera toate lucrurile care aduc sminteala... De ce lucruri, Insusi Hristos, chiar si astazi, este foarte putin perceput in adevarata Sa fire. Pai ce sa facem atunci, sa simplificam credinta de dragul celor "prosti" si sa lasam adevarurile inalte doar pentru cei "initiati"? Eu cred ca fiecare va raspunde de ignoranta sa, de lenea aceasta intelectuala (doar porunca este sa iubim pe Dumnezeu cu toata puterea, cu toata inima si cu tot sufletul). Dar intrebarea este: in conditii ideale (ca in fizica), Icoana poate sau nu poate constitui obiect de cult, mijloc de inchinare si de lauda lui Dumnezeu? Cand vorbiti de "intelegerea semnificatiei icoanei" la ce va referiti?
Icoana si venerarea atit de mare a icoanelor - nu e doar un simplu lucru din multe altele, dupa cum zici. Este un lucru "de capatii" de baza as spune a B.O. Nu mai duc argumente - toti stim aceasta. Cum a simplificat Dumnezeu legea ca sa poata fi salvata multimea ? Multimea nu trebuie salvata de lene intelectuala, nu de prostie, ci de cel rau care ne face neputiinciosi, caci de la el a aparut lenea si prostia si neputinta si moartea in lume. Este scris ca plata pacatului este moartea. Prin urmare, stiind faptul ca persoane slabe in credinta si intelepciune sunt multe, slabiciunea aceasta vine de la cel rau si promoveaza pe cel rau prin pacate - de ce sa lasam sa intre pacatul, slabiciunea si moartea in Biserica prin icoane ? Asta ca si cum ai vinde mere "virusate" la piata, virus care actioneaza "doar" asupra a 77% din populatie si nu tear deranja faptul ca perosanele date mor, tu stii ca nu faci parte din cele 77% si esti linistit, inca le mai faci reclama sa cumpere citi mai multi. Imi pare rau...

Octav
Mesaje:62
Membru din:14 Noi 2010, 15:05
Confesiune:alta religie

Re: Protestanţii răspund...

Mesaj necititde Octav » 07 Iul 2011, 21:43

- Hai te rog sa nu inventam roata dinnou, eu am vorbit deja pe tema aceasta si am dat multe argumente,
Argumentele mele stau in istoria bisericii de 2000 de ani. Roata o reinventeaza simbatarii de azi
Care argumente Domnule ? eu nu am vazut pina acum nici un argument concret, eu mereu aduc citate din Sf. Scriptura, din omiliile lui Ioan Gura de Aur chiar, dar Dumneata ? - nimic, slabut de tot, doar invinuiri nefondate. De ce crezi ca eu am scris "Hai te rog sa nu inventam roata dinnou" ? - fiindca eu la intrebarea ta am dat raspuns deja de nenumarate ori, ceia ce ai spus tu a fost o inventie de a ta, tu macar tii minte despre ce merge vorba, despre care fraza eu am zis astfel ? Hai sa ne aducem aminte...faptul ca B.O. tilcuieste gresit unele citate din Biblie, contrar cu tilcuirea lui Ioan Gura de Aur spre exemplu; faptul ca B.O. promoveaza la moment o biblie cu unele cuvinte schimbate, ca spre exemplu din Sambata sa scrii Duminica, din Sabat sa scrii zi de odihna, sau din Ziua Domnului sa scrii Duminica, e inadmisibil ! mai ales dupa cum se schimba contextul si ideia in urma schimbarii. Aici nu merge vorba de invatatura de 2000 de ani, e ceva mai mult recent, ceva la care multe persoane din B.O. inchid ochii, intentionat sau neintentionat.
23. Dar vine ceasul şi acum este, când adevăraţii închinători se vor închina Tatălui în duh şi în adevăr, că şi Tatăl astfel de închinători îşi doreşte.
24. Duh este Dumnezeu şi cei ce I se închină trebuie să i se închine în duh şi în adevăr.[/i]
Tu, (imi permiti sa ne tutuim) te inchini in duh? Ne explici si noua cum faci asta?
Multumesc
Desigur ca permit, nici nu ar trebui sa ma mai intrebi, chestia e in aceia sa nu ne numim: simbatar sau jidan sau iehovist, fiindca inca nu prea ne cunoastem pentru a face careva concluzii, cer scuze daca am judecat si ofensat cumva in posturile precedente.
Facind tangenta cu tema pe care o discutam, tema inchinarea la icoane, atunci iti zic: Inchinarea la o pictura si inchinarea in Duh si Adevar sunt doua lucruri diferite, oare nu se inchina la lemne picturi si alte statui paginii ? Daca da - atunci care este diferenta dintre pagin si sluga a Domnului ? (care nu este nici lemn, nici sculptura, nici imaginea-fantezie a unui om)

Octav
Mesaje:62
Membru din:14 Noi 2010, 15:05
Confesiune:alta religie

Re: Protestanţii răspund...

Mesaj necititde Octav » 07 Iul 2011, 22:49

Floryan Uitate mai atent la invatatura ta de mii de ani, care chipurile e asa de dreapta, nici nu stiu ce sa fac sa ma rid sau sa pling...constientizind urmatoarele:

Revenind la Apocalipsa 1:10, in majoritatea bibliilor, din toate timpurile, cu exceptie cele traduse de Biserica Catolica si unele traduceri BO desigur, este scris:
ἐγενόμην ἐν πνεύματι ἐν τῇ κυριακῇ ἡμέρᾳ καὶ ἤκουσα ὀπίσω μου φωνὴν μεγάλην ὡς σάλπιγγος
I was in the Spirit on the Lord's day, and I heard behind me a great voice, as of a trumpet - Traducerea King, majoritatea din cele engleze traduc astfel.
В Господния ден бях в [изстъпление чрез] Духа; и чух зад себе си силен глас като от тръба, който казваше: - Bulgara
Je fus ravi en esprit, le jour du Seigneur, et j'entendis derrière moi une grande voix, comme celle d'une trompette, - Franceza 1744
Yo fui en el Espíritu en el día del Señor, y oí detrás de mí una gran voz como de trompeta, - Spaniola 1569
În ziua Domnului eram în Duhul. Şi am auzit înapoia mea un glas puternic, ca sunetul unei trîmbiţe - Cornilescu
Am fost în duh în zi de duminică şi am auzit, în urma mea, glas mare de trâmbiţă, - Ortodoxa

Unde mai intilnim acest κυριακῇ ? - In 1 Corintieni 11:20:
Συνερχομένων οὖν ὑμῶν ἐπὶ τὸ αὐτὸ οὐκ ἔστιν κυριακὸν δεῖπνον φαγεῖν
When ye come together therefore into one place, this is not to eat the Lord's supper. - King
De manera que cuando os juntáis en uno, esto no es comer la Cena del Señor. - Spaniola 1569
Quand donc vous vous assemblez [ainsi] tous ensemble, ce n'est pas manger la Cène du Seigneur. - Franceza 1744
Cînd vă adunaţi dar în acelaş loc, nu este cu putinţă să mîncaţi cina Domnului. - Cornilescu
Când vă adunaţi deci laolaltă, nu se poate mânca Cina Domnului; - Ortodoxa

Conform dictionarului se traduce:
"κυριακῇ" si "κυριακὸν" - al Domnului (adjectiv), cuvint care deriva din "kýrios" - Dumnezeu
"δεῖπνον" si "δείπνου" - Cina
"ἡμέρᾳ" - Zi

Prin urmare in Apocalipsa 1:10 nici vorba nu merge de Duminica sau ziua a 8-a sau a 1-a sau a 75097234-a, este scris si tradus corect "Ziua Domnului".
Unde a vazut lumea ortodoxa, dupa cum se scrie in biblia ortodoxa tradusa haotic acolo - Duminica ?
Caci aici nu merge vorba nici de "ziua data Domnului", deoarece:
- nici o traducere in nici o limba nu am vazut sa fi scris acolo dupa cum zici "ziua data Domnului", ci este scris "ziua Domnului", este o diferenta, fiindca ziua Domnului poate fi in contextul apocalipsei nu o zi calendaristica inchinata Domnului, ci o zi in care Dumnezeu vine pe pamint "sa judece vii si mortii". In genere nu are nici o tangenta cu Duminica, chiar daca are, in Sf.Scriptura "Duminica" nu este scris si BO nu are dreptul sa schimbe Sf. Scriptura !
- facind comparatie cu 1 Corintieni 11:20, in care se utilizeaza acelasi adjectiv, se evidentiaza doar un sens posibil "a/al Domnului" !

Cine nu ma crede - biblia in mina la studiat scriptura ! - sunt doar pentru a o studia impreuna.
Deja nu mai tin minte a cita oara B.O. schimba traducerea Sf. Scripturi...e normal asa ? asta e invatatura Dumneavoastra de mii de ani pe care cu atita rivna o sustineti ?!

Avatar utilizator
IOACHIM
Mesaje:1113
Membru din:12 Feb 2010, 05:54
Confesiune:ortodox

Re: Protestanţii răspund...

Mesaj necititde IOACHIM » 14 Iul 2011, 00:30

Acuma... dupa ce ai facut matale o tzâr de copy/paste [vad ca te-ai ostenit putin si-ai incercat neshte traaductiuni in m multe limbi- probabil asta e ideea ta de argumentare exhaustiva. E bine totusi ca ai o conexiune buna la internet altfel aveai multe batai de cap cu search-ul... hi-hi] ia sa spui si CAND a fost scrisa Apocalipsa.

. Daca nu e suficient de transparent, te indemn sa incerci si o abordare istorica. Sigur te lamuresti...

Avatar utilizator
IOACHIM
Mesaje:1113
Membru din:12 Feb 2010, 05:54
Confesiune:ortodox

Re: Protestanţii răspund...

Mesaj necititde IOACHIM » 14 Iul 2011, 00:42

Inchinarea la o pictura si inchinarea in Duh si Adevar sunt doua lucruri diferite, oare nu se inchina la lemne picturi si alte statui paginii ? Daca da - atunci care este diferenta dintre pagin si sluga a Domnului ? (care nu este nici lemn, nici sculptura, nici imaginea-fantezie a unui om)
La ce pretentii de `telectual vad ca emiti ti-as sugera sa faci o incercare pe Goagăl [sic.], tot copy/paste, ca ai conexiune buna, si vezi ce inseamna "inchinare". E suficient si DEX-ul. Daca totusi reusesti , chiar si fara Goagăl [sic], sa sesizezi ca una e inchinarea in Duh si alta inchinarea idolatra a paganilor, ai sanse mari sa-ti dezvolti capacitatile cognitive in a descoperi sensuri noi ale notiunii. si pt. asta .. uite... eu inchin un pahar in cinstea ta. De must, fara indoiala. Nefermentat. Si nu e taiat cu aspirina sau conservant.

Octav
Mesaje:62
Membru din:14 Noi 2010, 15:05
Confesiune:alta religie

Re: Protestanţii răspund...

Mesaj necititde Octav » 14 Iul 2011, 12:15

Acuma... dupa ce ai facut matale o tzâr de copy/paste [vad ca te-ai ostenit putin si-ai incercat neshte traaductiuni in m multe limbi- probabil asta e ideea ta de argumentare exhaustiva. E bine totusi ca ai o conexiune buna la internet altfel aveai multe batai de cap cu search-ul... hi-hi] ia sa spui si CAND a fost scrisa Apocalipsa.
. Daca nu e suficient de transparent, te indemn sa incerci si o abordare istorica. Sigur te lamuresti...
Stiti cum se spune, cum nu mai dai - nu va place, daca avea sa vin fara fragmente din biblie - avea sa ziceti ca am venit cu idei si ginduri personale patologice si neintemeiate; daca vin cu fragmente din biblie dupa cum si ar trebui sa fie in mod normal - ma invinuiti de copy/paste. Nu aveti nici un drept sa ma invinuiti de copy/paste fiindca nu am facut-o intr-un mod haotic, ci analizind lucrurile-scripturile (Matei 22:29), in masura posibilitatilor personale. Din contra, in cazul dat eu am dreptul de a va invinui de faptul ca nu aduceti macar un argument/fragment din Sf. Scriptura. Se intreaba: ce fel de crestini sunteti - daca nu iubiti Sf. Scriptura ? si nu va referiti cu adevarat la adevarata Scriptura cind faceti unele concluzii ?

Eu m-am ostenit nu doar pentru a demonstra cuiva ceva, am facut-o pentru a afla adevarul, "adevarul ne va face liberi", este scris undeva in biblie...nu mai vin cu citate fiindca fugiti de cuvintul Domnului ca "dracul de tamie", ma scuzati de expresie, dar dupa cum se vede asa este.

In acest proces de cautare a adevarului nu utilizez doar internetul, fiindca nu sunt de azi de ieri, daca sa trec la experientele personale, sa atrag atentia la lucrurile practice care au loc in cadrul BO, la bani, ierarhii-birocratii si tot asa...atunci mai bine ma abtin, fiindca nu acesta este scopul meu, de a arata cu degetul, dar de a afla adevarul si asta am facut-o pina acum, am studiat. Conexiunea cu internet si personalitatea mea nu au nici o atributie si tangenta cu tema de discutie, as ruga sa trecem peste aceste subiecte, fiindca astfel ne abatem de la tema, stiu ca acesta va este scopul, dar...mai exista un dar. Si nu hihi-iti, ca nu suntem la circ, va rog...

Cind a fost scrisa Apocalipsa ? - cind Ioan se afla exilat pe insula spre sfirsitul sec 1. Acest fact istoric nu da dreptul bisericii sa schimbe cuvintele scrise in Sf. Scriptura, din "ziua Domnului" in "ziua de Duminica", cine credeti ca sunteti, dumnezei ? aveti dreptul asa pur si simplu sa schimbati Sf Scriptura dupa cum va place ?!

Octav
Mesaje:62
Membru din:14 Noi 2010, 15:05
Confesiune:alta religie

Re: Protestanţii răspund...

Mesaj necititde Octav » 14 Iul 2011, 12:33

Inchinarea la o pictura si inchinarea in Duh si Adevar sunt doua lucruri diferite, oare nu se inchina la lemne picturi si alte statui paginii ? Daca da - atunci care este diferenta dintre pagin si sluga a Domnului ? (care nu este nici lemn, nici sculptura, nici imaginea-fantezie a unui om)
La ce pretentii de `telectual vad ca emiti ti-as sugera sa faci o incercare pe Goagăl [sic.], tot copy/paste, ca ai conexiune buna, si vezi ce inseamna "inchinare". E suficient si DEX-ul. Daca totusi reusesti , chiar si fara Goagăl [sic], sa sesizezi ca una e inchinarea in Duh si alta inchinarea idolatra a paganilor, ai sanse mari sa-ti dezvolti capacitatile cognitive in a descoperi sensuri noi ale notiunii. si pt. asta .. uite... eu inchin un pahar in cinstea ta. De must, fara indoiala. Nefermentat. Si nu e taiat cu aspirina sau conservant.
Un om duhovnicesc stie ce doreste cu adevarat Dumnezeu, Dumnezeu doreste fapte, anume fapte bune facute pentru altii, Fara plata si fara lauda si fara interes personal, dar spre slava Domnului. Acum sa atragem atentie la ceea ce se face in BO...numai sincer si cu intelepciune, faceti concluzii singuri.

Lasa-ma te rog cu intelectualul, eu am zis ceea ce este, daca ceea ce este nu te aranjeaza - atunci se intreaba pe cine iubesti: pe Dumnezeu sau minciuna ?
Te rog, fara sa ne legam de cuvinte, cuvinte din dex; daca sa incercam sa studiem cuvintul Domnului din Sf Scriptura - merita efortul, dar daca sa ne invirtim 10 ani la un cuvint din dex - atunci nu stiu. Pot aduce argumente spre exemplu despre cuvintul "post", in Isaia se spune despre post intr-un fel, dar in dex se spune despre post in alt fel, asa ca pentru mine dex-ul nu este o autoritate si apelez la el in foarte putine cazuri. Nu te lega de ceea ce nu ar trebui sa te intereseze ! - adica de faptul de cite ori eu accesez dex-ul sau google, fiindca in primul rind nu stii, in al 2-ea rind nu e treaba ta !

Daca nu va place tema studiului biblic, hai sa trecem la tema "rolul si semnificatia banilor in activitatea bisericeasca", putem sa discutam mult pe tema data, insa concluzia va fi doar una: "daca nu ai bani - nu meriti sa fii mintuit", dupa principiile promovate de asa numita biserica, cam asa suna concluzia finala. Sa trecem la argumente ? - sau deja stiti si recunoasteti care sunt ele ?

Octav
Mesaje:62
Membru din:14 Noi 2010, 15:05
Confesiune:alta religie

Re: Protestanţii răspund...

Mesaj necititde Octav » 25 Iul 2011, 13:09

Raspuns la intrebarea Nr:3 a D-lui Ioan Cr
Prin urmare, in urma studierii textului biblic, in urma discutiilor, am ajuns la concluzia ca: Mantuitorul nu a schimbat porunca a 4-a. In sensul ca nu a schimbat o zi (sabat) pe alta zi (duminica) - Acest lucru a facut-o biserica, din motivele si considerentele sale, personale. Mintuitorul ne-a invatat, ne-a aratat cum mai bine sa cinstim ziua a 7-a (sabatul), ne-a aratat cum mai bine si cu desavirsire sa indeplinim porunca a 4-a, astfel Mintuitorul a negat datinile si traditiile existente in popor cu referire la porunca a 4-a, sabat si ziua a 7-a.

Matei 5:

17. Să nu socotiţi că am venit să stric Legea sau proorocii; n-am venit să stric, ci să împlinesc.
18. Căci adevărat zic vouă: Înainte de a trece cerul şi pământul, o iotă sau o cirtă din Lege nu va trece, până ce se vor face toate.
19. Deci, cel ce va strica una din aceste porunci, foarte mici, şi va învăţa aşa pe oameni, foarte mic se va chema în împărăţia cerurilor; iar cel ce va face şi va învăţa, acesta mare se va chema în împărăţia cerurilor.


Matei 15:

1. Atunci au venit din Ierusalim, la Iisus, fariseii şi cărturarii, zicând:
2. Pentru ce ucenicii Tăi calcă datina bătrânilor? Căci nu-şi spală mâinile când mănâncă pâine.
3. Iar El, răspunzând, le-a zis: De ce şi voi călcaţi porunca lui Dumnezeu pentru datina voastră?
4. Căci Dumnezeu a zis: Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, iar cine va blestema pe tată sau pe mamă, cu moarte să se sfârşească.
5. Voi însă spuneţi: Cel care va zice tatălui său sau mamei sale: Cu ce te-aş fi putut ajuta este dăruit lui Dumnezeu,
6. Acela nu va cinsti pe tatăl său sau pe mama sa; şi aţi desfiinţat cuvântul lui Dumnezeu pentru datina voastră.
7. Făţarnicilor, bine a proorocit despre voi Isaia, când a zis:
8. "Poporul acesta Mă cinsteşte cu buzele, dar inima lor este departe de Mine.
9. Şi zadarnic Mă cinstesc ei, învăţând învăţături ce sunt porunci ale oamenilor".


Raspuns la intrebarea Nr:1 Unde scrie in Scriptura ca Scriptura trebuie sa fie singura autoritate?

In Scriptura poate si nu scrie direct ca uite anume Sf Scriptura este singura autoritate, din contra este scris:
2 Tesaloniceni 2:
12. Ca să fie osândiţi toţi cei ce n-au crezut adevărul, ci le-a plăcut nedreptatea.
13. Iar noi, fraţilor, iubiţi de Domnul, datori suntem totdeauna să mulţumim lui Dumnezeu pentru voi, că v-a ales Dumnezeu dintru început, spre mântuire, întru sfinţirea duhului şi întru credinţa adevărului,
14. La care v-a chemat prin Evanghelia noastră, spre dobândirea slavei Domnului nostru Iisus Hristos.
15. Deci, dar, fraţilor, staţi neclintiţi şi ţineţi predaniile pe care le-aţi învăţat, fie prin cuvânt, fie prin epistola noastră.
16. Însuşi Domnul nostru Iisus Hristos şi Dumnezeu Tatăl nostru, Care ne-a iubit pe noi şi ne-a dat, prin har, veşnică mângâiere şi bună nădejde,
17. Să mângâie inimile voastre şi să vă întărească, la tot lucrul şi cuvântul bun.

Aici se indica clar faptul ca pe linga Sf.Scriptura mai exista "o autoritate" (autoritate nu e cuvintul potrivit, dar...) si anume Traditia Apostolica transmisa prin viu grai de catre Apostoli si primii Ucenici (fiti atenti ! - Apostoli si ucenici, dar nu parinti ! (Matei 23)).
Insa citind Matei 15:3, ne dam seama ca adeseori in istorie se intilnesc cazuri cind oamenii incalca/schimba porunca Domnului cu traditia omeneasca, aceasta traditie omeneasca ajunge "in capul mesei" si incalca direct sau indirect cuvintul Domnului.
Matei 22:
29. Răspunzând, Iisus le-a zis: Vă rătăciţi neştiind Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu.
Apare intrebarea, de unde omul simplu sa stie care este traditia omeneasca si Sf Traditie ? , cum el sa inteleaga si sa vada linia/diferenta dintre traditia buna si cea pagina ? - cercetind scripturile Matei 22:29, cercetind istoria, cercetind scrierile mai multor sfinti.
A crede orbeste in ceea ce zice unul sau ce zice altul, biserica X sau biserica Y, este necrestineste.
1 Ioan 4:
1. Iubiţilor, nu daţi crezare oricărui duh, ci cercaţi duhurile dacă sunt de la Dumnezeu, fiindcă mulţi prooroci mincinoşi au ieşit în lume.
Deci crestineste este ca mereu sa cercetam duhurile si invataturile, ca nu cumva sa fim ispititi/amagiti de cel rau. Cine a zis(direct sau indirect): crede (orbeste) si pupa mina ? - sa-si ceara iertare de la Dumnezeu ! iar pe viitor sa fie mai intelept.
Fara doar si poate Sf. Scriptura este cea mai mare autoritate, deoarece reprezinta direct Cuvintul Domnului intr-o forma veridica, scrisa si bineinteleasa de catre majoritatea, care nu trebuie mult de cercetat si verificat autenticitatea acesteia, cu toate ca cum am observat anterior "cineva" a indraznit sa schimbe chiar si Sf Scriptura. Iar Sf.Traditie este mereu in schimbare, vine un grup de preoti si spune una, alt grup de preoti si spune alta, peste o perioada de timp mai fac vreo schimbare si tot asa mai departe, ati auzit de telefonul stricat ? - cea mai buna comparatie, mai ales ca aceasta "Sf Traditie" s-a transmis 2000 de ani din om in om in asa fel ca probabilitatea ca printre aceste cuvinte sa se fi adaugat ceva de prisos este foarte mare. Cine a zis: Sf Traditie este cea mai mare autoritate ? - eu ma intreb, el este intreg la minte ?

In concluzie: Sf Traditie si Sf scriptura, ambele au un rol semnificativ in calea noastra catre adevar, insa Sf Scriptura nu poate fi totalmente inclusa in Sf Traditie, Sf Scriptura este mai veridica si mai autoritara ca Sf Traditie, Sf Traditie si Sf Scriptura au multe tangente dar si divergente, cel intelept vede si intelege care sunt divergentele si stie de unde ele vin, Sf Scriptura de la Dumnezeu, iar Sf traditie uneori de la baba X sau baba Y de la piata, care a avut un fiu popa si a promovat ideia in biserica (ma scuzati de comparatie).


Raspuns la intrebarea Nr:2. Toate sau nu toate chipurile cioplite au fost interzise?
Heruvimii nu, faceti heruvimi daca doriti ! insa nimeni nu mai face heruvimi, se tem de ei probabil...
Iata de sculpturi ale sfintilor - catolicii nu se tem sa le faca si sa se inchine.
Iata de icoane ale sfintilor - ortodoxii nu se tem sa le faca si sa li se inchine.
"Icoana facatoare de minuni" - spune totul. Oare poate o bucata de lemn pictata sa faca minuni ? Fara puterea data de Dunezeu nici Iisus nu facea nimic, dar voi...o bucata de lemn, imi pare rau. Deci cine face minuni: icoana sau Dumnezeu sau necuratul ?

Raspuns la intrebarea Nr:4. De ce Luter a scos din Biblie Cartile "apocrife"?
Interesanta intrebare, chiar nu m-am interesat si nu stiu raspunsul, ar trebui sa intrebam pe Luther, sa stim mai exact, dar din pacate a decedat deja. Poate din cauza ca "cineva" a indraznit sa mai falsifice citeva cuvinte din Sf Scriptura ? - iata ma voi interesa si va voi zice.


Raspuns la intrebarea Nr:6. Unde scrie in Biblie ca botezul pruncilor nu este valid? unde scrie ca trebuie botezati EXCLUSIV adultii (respectiv, rebotezati cei botezati in pruncie)?
Logica e la putere, zicala contemporana. Nu raspunzi de ceea ce faci cind esti inconstient, ca in cazul cind ai abia 3 luni de cind ti s-au deschis ochii si ai tras primul "git de aer" si...ai fost botezat. Din intimplare sau din voia parintilor, nu ajunge nimeni "in odihna Domnului", ce folos ca ai fost botezat daca nu a fost voia ta, iar pe urma la 18 ani te botezi cu satanistii ? Ca si cum te-ai casatori cind erai beat mort si a doua zi nici nu-ti amintesti, oficial casatoria e valabila, insa in realitatea nu asta doreste Dumnezeu. Dumnezeu doreste ca noi oamenii voluntar, constienti si din plina dragoste fata de Dumnezeu sa ne botezam, cu credinta si in speranta ca Dumnezeu ne va da o mina de ajutor, cind merge vorba de un asa fel de botez, nici cel mai rau rau probabil nu va avea si nu va putea nimic sa zica impotriva, fiindca va fi o fapta sfinta. Iisus nu s-a botezat cind era mic si nepriceput, ci cind a crescut mare si priceput. In principiu copiii pot fi binecuvintati de mici, e si normal acest lucru, dar botezul adevarat este, dupa parerea mea, la virsta maturitatii, atunci nimeni si nimic nu va putea zice nimic impotriva. Caci avem la moment milioane botezati ortodoxi, dar in realitate ei nici nu stiu cine a fost Iisus macar...asa e corect ?

Raspuns la intrebarea Nr:7. Daca botezul pruncilor nu este biblic, de ce Luter si reformatii totusi l-au pastrat pana astazi? (ex: luterani, presbiterieni, metodisti, anglicani etc) Daca Reforma a fost inspirata, cum credeti voi, putea oare fi imperfecta in punctele de baza?
Nici un om nu este perfect, la fel nici faptele omului nu pot fi perfecte mereu si pretutindenea. Insa pot fi idei perfecte, inspirate de Duhul Sfint, asta e alta intrebare. Cind omoara un om in numele Domnului nu inseamna ca Domnul este imperfect, ci omul care nu a cunoscut pe Dumnezeu si adevaratul adevar, ideia adevarata. Ideia reformarii a fost una buna, dar nu a fost corect infaptuita adeseori, si-a mai virit coada cel rau desigur, cum fara aceasta. Ideia reformarii s-a creat in urma abaterii serioase a Bisericii Catolice de la Sf Scriptura, B.Catolica care are foarte multe tangente cu Biserica Ortodoxa, nu ziceti ca "ei" sunt "ei" si "noi" suntem "noi", fiindca voi toti sunteti "frati si surori" de la "o mama", oamenii au vazut cum Biserica manipuleaza oamenii, se folosesc de oameni, ascund cuvintul din Scriptura, iar preotii nu sunt mai buni ca toti ceilalti oameni, mai adaugam si inchizitia si toate celelalte ca icoanele moasele toate poruncile neintelepte bisericesti, etc, asa a aparut ideia reformei. Respect pentru cei care au auvut asa idei, pacat ca poate nu le-a reusit in totalitate.
Eu nu sunt dintre cei "luterani, presbiterieni, metodisti, anglicani", prin urmare intrebarea data este adresata mai mult acestor persoane.


Înapoi la “Protestantismul şi neo-protestantismul”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX