Interpretarea Scripturilor

Discuţii despre diferenţele de doctrină dintre ortodocşi şi (neo-)protestanţi
Dionysie
Mesaje: 695
Membru din: 20 Dec 2010, 20:57
Confesiune: ortodox
Preocupări: înţelegerea
Localitate: fost: "aletheia"

Interpretarea Scripturilor

Mesaj necititde Dionysie » 23 Dec 2011, 13:55

Biblia se explica pe ea insasi
Poate aşa o fi la protestanţi. Însă din punctul de vedere al Bisericii şi chiar al Scripturii, lucrurile nu stau chiar aşa. Pentru a interpreta, explica şi înţelege Biblia, nu se poate face apel doar la principiul că ea se explică singură. Legătura autentică cu Duhul Sfânt este un principiu foarte important pentru a interpreta cu adevărat Scripturile, şi pentru a nu face o caricatură de interpretare. Bineînţeles mai sunt multe alte principii de interpretare, pe lângă acestea două. Se ştie în general că majoritatea interpretează de fapt prin prisma propriilor experienţe spirituale. Problema însă se pune dacă acele experienţe sunt cu adevărat în Duhul Adevărului sau nu, şi cât de mult sunt în Duhul Adevărului.

Câteva citate biblice pot să fie de ajutor, dar nu sunt singurele instrumente la care se poate face apel.

"dar Mângâietorul, Duhul Sfânt, pe Care Tatăl Îl va trimite întru numele Meu, Acela vă va învăţa toate şi vă va aduce aminte de toate cele ce v'am spus Eu." (Ioan 14, 26)

"Iar când va veni Mângâietorul, pe Care Eu vi-L voi trimite de la Tatăl, Duhul Adevărului, Cel ce din Tatăl purcede, Acela va mărturisi despre Mine." (Ioan 15, 26)

"Încă multe am a vă spune, dar acum nu puteţi să le purtaţi. Iar când va veni Acela, Duhul Adevărului, vă va călăuzi la tot adevărul ; căci nu va vorbi de la Sine, ci toate câte va auzi va vorbi şi cele viitoare vă va vesti. Acela Mă va slăvi, pentru că din al Meu va lua şi vă va vesti. Toate câte are Tatăl ale Mele sunt ; de aceea am zis că din al Meu ia şi vă vesteşte vouă." (Ioan 16, 12-15)

"Iar voi, ungere aveţi de la Cel-Sfânt şi pe toate le ştiţi." (1 Ioan 2, 20)

"Cât despre voi, ungerea pe care-aţi primit-o de la El rămâne'ntru voi şi n'aveţi nevoie să vă înveţe cineva; dar de vreme ce ungerea Lui vă învaţă despre toate, şi învăţătura aceasta este adevărată şi nu e minciună, aşa cum ea v'a învăţat, rămâneţi întru El." (1 Ioan 2, 27)

"Şi înţelepciunea o propovăduim la cei desăvârşiţi, dar nu înţelepciunea acestui veac, nici a stăpânitorilor acestui veac, care sunt pieritori, ci propovăduim înţelepciunea de taină a lui Dumnezeu, ascunsă, pe care Dumnezeu a rânduit-o mai înainte de veci, spre slava noastră, pe care nici unul dintre stăpânitorii acestui veac n-a cunoscut-o, căci, dacă ar fi cunoscut-o, n-ar fi răstignit pe Domnul slavei ; ci precum este scris : «Cele ce ochiul n-a văzut şi urechea n-a auzit, şi la inima omului nu s-au suit, pe acestea le-a gătit Dumnezeu celor ce-L iubesc pe El». Iar nouă ni le-a descoperit Dumnezeu prin Duhul Său, fiindcă Duhul toate le cercetează, chiar şi adâncurile lui Dumnezeu. Căci cine dintre oameni ştie ale omului, decât duhul omului, care este în el ? Aşa şi cele ale lui Dumnezeu, nimeni nu le-a cunoscut, decât Duhul lui Dumnezeu. Iar noi n-am primit duhul lumii, ci Duhul cel de la Dumnezeu, ca să cunoaştem cele dăruite nouă de Dumnezeu ; pe care le şi grăim, dar nu în cuvinte învăţate din înţelepciunea omenească, ci în cuvinte învăţate de la Duhul Sfânt, lămurind lucruri duhovniceşti oamenilor duhovniceşti. Omul firesc nu primeşte cele ale Duhului lui Dumnezeu, căci pentru el sunt nebunie şi nu poate să le înţeleagă, fiindcă ele se judecă duhovniceşte. Dar omul duhovnicesc toate le judecă, pe el însă nu-l judecă nimeni ; căci «Cine a cunoscut gândul Domnului, ca să-L înveţe pe El ?» Noi însă avem gândul lui Hristos." (1 Corinteni 2, 6-16)

DANIEL78
Mesaje: 18
Membru din: 09 Mar 2011, 05:22
Confesiune: ortodox
Localitate: PLOIESTI

Re: Interpretarea Scripturilor

Mesaj necititde DANIEL78 » 25 Dec 2011, 23:36

Craciun fericit !
Domnul sa va lumineze viata !
Multumesc voua pentru munca depusa aici spre binele nostru.

Doamne ajuta,
Daniel

Doriana
Mesaje: 773
Membru din: 01 Oct 2010, 21:42
Confesiune: neo-protestant
Preocupări: cunoasterea lui Dumnezeu

Re: Interpretarea Scripturilor

Mesaj necititde Doriana » 04 Feb 2012, 13:43

Pentru a interpreta, explica şi înţelege Biblia, nu se poate face apel doar la principiul că ea se explică singură. Legătura autentică cu Duhul Sfânt este un principiu foarte important pentru a interpreta cu adevărat Scripturile,
Ai si tu dreptatea, Aletheia. Biblia se explica singura numai atunci cand omul este calauzit de Duhul Sfant. Atat timp cat omul citeste Biblia insotit de Duhul Sfant, el intelege; iar aceasta intelegere este arhisuficienta pentru a se mantui.

Insa, daca omul nu este calauzit de Duhul Sfant, va intelege din Biblie cu totul altceva. Si nu numai din Biblie, ci si din explicatiile Sf Parinti, si din explicatiile Bisericii la explicatiile Sfintilor Patinti, sau dintr-o predica inspirata, etc. Practic, omul fara Calauza Duhului Sfant nu are nici o sansa. Va interpreta totul in functie de duhurile care il calauzesc, altele decat Duhul Sfant. De aceea spun ca inainte de a cauta sa convingem un om de Adevar trebuie sa ne rugam pentru el ca Dumnezeu sa lege acele duhuri care au pus stapanire pe viata lui si sa ii dea calauzire prin Duhul Sfant.

Ar mai fi o varianta: e posibil ca puterea cuvantului iesit din gura celui ce vorbeste sa fie atat de mare, incat eliberarea sa se produca instantaneu, si sa nu mai fie nevoie de rugaciune inainte.
A, si ar mai fi si a treia varianta, cand altii se roaga pentru acel om, iar tu vii doar, semeni cuvantul si culegi roadele. Oricum ar fi, terenul trebuie arat inainte de semanatura. Altfel vantul va imprastia samanta. Iar aratura se face greu, cu sudoare, prin lupta spirituala in rugaciune si sacrificiu. Si, mai presus de toate, cu suflet.

Oricum ar fi insa, faptul ca spunem cuiva adevarul nu inseamna ca ne-am spalat pe maini si nu are decat sa raspunda de neascultatea lui. Omul nu are numai minte, ci si duh. Iar mantuirea este o lucrare car se produce intai de toate in duh. De acceea lupta noastra este in duh si cu duhuri. (Efes 6:8) Cuvantul rostit se adreseaza mintii, dar daca nu este insotit de puterea Duhului Sfant nu va patrunde si in duh, ca sa dezlege legaturile care il tin pe acel om.

In concluzie, nu este totul sa vorbesti si sa spui ca ai facut totul. Trairea puterii mantuitoare a lui Hristos este cea care darama intariturile celui rau din oameni, facandu-i sa inteleaga Adevarul care poate sa-i mantuiasca.
Ultima oară modificat 05 Feb 2012, 08:17 de către Doriana, modificat 1 dată în total.
"Căci pe El, Care n-a cunoscut păcatul, L-a făcut pentru noi păcat, ca să dobândim, întru El, dreptatea lui Dumnezeu.". 2 cor 5:21

Avatar utilizator
dimitrie
Mesaje: 984
Membru din: 03 Dec 2010, 01:33
Confesiune: ortodox
Preocupări: preoţie, familie
Localitate: Craiova

Re: Interpretarea Scripturilor

Mesaj necititde dimitrie » 04 Feb 2012, 18:29

De aceea spun ca inainte de a cauta sa convingem un om de Adevar trebuie sa ne rugam pentru el ca Dumnezeu sa lege acele duhuri care au pus stapanire pe viata lui si sa ii dea calauzire prin Duhul Sfant.

Ar mai fi o varianta: e posibil ca puterea cuvantului iesit din gura celui ce vorbeste sa fie atat de mare, incat eliberarea sa se produca instantaneu, si sa nu mai fie nevoie de rugaciune inainte.
Doriana, mai vorbiţi în limbi? Apropo de duhuri.
Dragostea unește și străbate lumile... Răsari odată, viață veșnică!

Dionysie
Mesaje: 695
Membru din: 20 Dec 2010, 20:57
Confesiune: ortodox
Preocupări: înţelegerea
Localitate: fost: "aletheia"

Re: Interpretarea Scripturilor

Mesaj necititde Dionysie » 05 Feb 2012, 11:10

Stai liniştită, Doriana, că ştim noi ce legături legaţi şi dezlegaţi voi!! Văd că faci pe inocenta, dar te întreb aşa cinstit, te mai joci cu satana sau ai mai început să te astâmperi? Nu este nevoie să îmi răspunzi mie, ci ţie să îţi răspunzi în faţa viitorului care te aşteaptă şi îi aşteaptă pe toţi aceia care se joacă cu diavolii. Nu fă pe deşteapta şi inocenta cu mine, că ortodocşii au inima mai curată (unii dintre ei) şi văd jocurile şi mizeria voastră împătimită şi decăzută. Dar nu cred că voi meritaţi cu adevărat milă mai ales că vă văd destul de încrâncenaţi la război.

Voi vorbiţi de trăirea puterii, voi, înşelaţilor? Voi aţi ajuns să daţi lecţii? Voi aţi ajuns să vă daţi cu părerea privind Adevărul? Voi cu spoiala voastră înfierbântată, spurcată şi lipsită de sfinţenie? Voi vorbiţi de sfinţenie când toată sectele voastre nu au nici un sfânt? Voi care numiţi puterea voastră mediumistică putere mântuitoare?

Doriana
Mesaje: 773
Membru din: 01 Oct 2010, 21:42
Confesiune: neo-protestant
Preocupări: cunoasterea lui Dumnezeu

Re: Interpretarea Scripturilor

Mesaj necititde Doriana » 05 Feb 2012, 14:58

Doriana, mai vorbiţi în limbi? Apropo de duhuri.
Stai liniştită, Doriana. Văd că faci pe inocenta, dar te întreb aşa cinstit, te mai joci cu satana sau ai mai început să te astâmperi?
Am dat si eu un raspuns si brusc, viata mea personala a devenit foarte interesanta... Ma rog, sper ca am clarificat ce am vrut sa spun in mesajul pe care l-ai citat la initierea topicului.
"Căci pe El, Care n-a cunoscut păcatul, L-a făcut pentru noi păcat, ca să dobândim, întru El, dreptatea lui Dumnezeu.". 2 cor 5:21

CrestinRoman
Mesaje: 24
Membru din: 04 Ian 2012, 10:08
Confesiune: neo-protestant
Preocupări: muzica

Re: Interpretarea Scripturilor

Mesaj necititde CrestinRoman » 06 Feb 2012, 00:28

Ma rog, sper ca am clarificat ce am vrut sa spun in mesajul pe care l-ai citat la initierea topicului.
Pai tocmai asta ne deranjeaza pe domniile noastre, barbatii.
Noi trebuie sa clarificam altora, chiar si atunci cand suntem confuzi... :x22


Înapoi la “Protestantismul şi neo-protestantismul”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 0 vizitatori

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX