Cand am spus de dovezi arheolgice sau istorice, m-am referit la existenta crestinismului, prin urmare si a lui Hristos si a apostolilor.
Nu am inteles. Cum adica? Daca crestinismul exista, atunci originea crestinismului este Hristos? Pai pe logica asta Scientology exista, asa ca Lord Xenu exista. Sau mormonii exista, asa ca si ingerul Moroni l-a vizitat pe Joseph Smith! Oare am inteles bine?
Al doilea pas este verificarea invataturii lui Hristos, ca sa vă puteti convinge de autoritatea si adevarul acestor învățături
Le-am verificat, nu mi se par cu nimic iesit in comun. Se potrivesc locului, timpului si contextului istoric. Lao Tzu si Platon mi se par net superioare. Matt Dillahunty comenteza linie cu linie ce este aiurea in predica de pe munte, deci nici macar nu sunt singurul care se indoieste mult de tot de valoarea invataturii.
Crestinii constienti, proband aceste invataturi, au ajuns la convingerea că Hristos este Dumnezeu adevarat si Om adevarat.
Sunt oameni care au probat horoscopul si sunt CONVINSI ca horoscopul are putere de predictie. James Randi a demonstrat ca horoscopul e o prostie, indiferent cat de convinsi sunt unii de orice. Convingerile tuturor, chiar si ale mele sunt fara valoare, daca nu pot fi dovedite ca sunt conform cu realitatea.
Adica există raspunsuri, acolo unde lipsesc dovezile arheologice sau de alta natură. .
Si sunt complet de acord cu dumneavoastra. Stiu ca sunt raspunsuri. Cum putem sa aflam daca sunt raspunsuri corecte, dca nu prin comparatia cu realitatea?
Efortul dvs trebuie indreptat spre verificarea invataturilor lui Hristos, nu doar la nivel rational, ci prin punerea in practică, altfel nu veti ajunge la nici un rezultat.
Nu inteleg ce spuneti. Ce inseamna prin punere in practica? Daca e smerenie, am o discutie deschisa pe tema aceasta
AICI
Daca e iubirea pentru semeni...am avut prietena ortodoxa si am stat intre ortodocsi, nu am vazut nici urma de iubire,
aici cititi nelamurirea mea de atunci
Nu stiu de ce, toti ateii au predispozitia de a ironiza, batjocori această invatatura a crestinismului, inainte de a o cunoaște, poate imi explicati dvs. Si cu aceasta ocazie va rog si pe dvs. sa nu faceti la fel, numindu-le povesti sau in alte feluri de batjocuri.
Aici am o mare problema cu ce mi-ati scris.
Cum adica "inainte de a o cunoaste"??? Peste tot e plin de biserici! Sunt de la sat, toti sunt foarte religiosi! Am fost fortat sa ma duc la biserica toata copilaria mea! Din clasa a 3-a am avut materia religie obligatorie! Si doar stiti ca e asa, ca toata lumea e fortata sa auda toate astea, cum mai puteti sa spuneti "inainte de a o cunoaste"?
Ce ar fi sa tratati Baghavad Gitta si Urantia cu aceeasi evlavie, cum tratati Patericul! Crestinii au dreptul sa jigneasca sa spuna ca toti ceilalti sunt rataciti, dar altii sunt obligati sa respecte crestinismul? Respectul se dobandeste, nu se impune, iar credintele absurde merita sa fie ridiculizate. Cum aveti tupeul sa-mi cereti sa nu le numesc povesti, daca nu merita sa fie numite altceva? Ce valoare are un adevar care trebuie sa fie impus, pentru ca nu poate sa stea in picioare prin propriul merit?
Cum e o carte cu serpi si magari vorbitori, uriasi, par cu puteri magice, toiaguri care se transforma in serpi, vitei care au dungi fiindca au pascut sub palmieri, stele care calauzesc magi, morti care nu raman morti... daca nu carte de povesti?
Eu fac jocuri pt calculator si desene animate, chiar sunt fascinat de povesti, nu poate fi batjocura daca zic ca sunt povesti. Toate povestile au un mesaj profund care reprezinta umanitatea intr-un fel sau altul, chiar daca actiunea in sine este o inchipuire.
Exact. Asta spune si Hristos si Biserica. Lozinca,, crede si nu cerceta" nu face parte din adevarata invatatura. Problema este, cauta acolo unde trebuie, ca sa poti gasi!
"fericiti cei ce cred dar nu au vazut" Deci contraziceti ce a zis Hristos. Aparent aveti partial dreptate: ortodoxia descurajeaza cercetarea, nu o interzice. Insa, intre regulile bisericesti este "sa nu citim cartile ereticilor". Cercetare sincera inseamna sa poti sa cauti si pareri cu care nu esti de acord, si sa fi dispus sa-ti schimbi parerea daca dovezile cer asta.
In indreptarul de spovedanie apare ca si cum ar fi pacat ca te indoiesti de existenta celor sfinte! Indoiala este cea care sustine cercetarea, nu siguranta, iar ortodocsii sanctioneaza indoiala si lauda siguranta! Indoiala este un pacat tocmai ca sa opriti curiozitatea.
asta nu-i una din cele mai mari minuni a lui Hristos. De ce sa va indoiti de asta, daca si unii initiati in spiritism o practica, chiar si zilele noastre.
Filmuletul ce mi-ati trimis este dovada clara ca sunteti mandru si nu exista pic de smerenie in dumneavoastra. Aveti asa mare incredere in propria perceptie, incat nu va indoiti, ca e posibil sa vedeti o iluzie. Va recomand Penn and teller, doi iluzionisti, sa vedeti cam cate se pot truca. Se pare ca nu puteti face diferenta intre ceea ce este real si ce este iluzie, ar trebui sa va puna pe ganduri.
Acestea din urma apartin si lumii spirituale. Stiu tot de la Hristos, si din experienta bisericii. Sunt prea multe exemple. Si nu in ultimul rand chiar si din experienta mea cu diferite feluri de oameni.
Lumea spirituală, este lumea duhurilor.
Oare este posibil sa va inselati si sa nu fie nici o lume spirituala? Sunteti infailibil, si experienta dumneavoastra reprezinta adevarul suprem? Nu recunoasteti nici macar un numar de iluzionism, atunci cand vedeti!
Ce observatii demonstraza lumea spirituala?