De ce permite Dumnezeu suferinta?

Fiecare scrie ce doreşte şi discuta cu cine vrea, dar pe teme teologice (ce nu se încadrează la vreunul din compartimentele de mai sus)
Alintase
Mesaje: 7
Membru din: 16 Sep 2014, 15:07
Confesiune: alta religie
Preocupări: Lectura

De ce permite Dumnezeu suferinta?

Mesaj necititde Alintase » 16 Sep 2014, 18:30

O abordare biblica a vesnicei intrebari "De ce permite Dumnezeu suferinta?"

https://caleacatrecristos.jux.com/3636893

Avatar utilizator
Ioan Cr
Mesaje: 1104
Membru din: 07 Apr 2008, 20:29
Confesiune: ortodox
Preocupări: medicină, teologie, filosofie
Localitate: Italia
Contact:

Re: De ce permite Dumnezeu suferinta?

Mesaj necititde Ioan Cr » 17 Noi 2014, 00:19

Aceasta intrebare, pe cat de veche, pe atat de smintitoare, vrea sa contrazica bunatatea lui Dumnezeu.

Raspunsul evanghelic, paradoxal, adauga la confuzie: toate se fac spre slava lui Dumnezeu (ex. orbul din nastere). In mintea unui ateu aceasta afirmatie este o hula la adresa bunului simt si al simtului moral (intr-adevar, zic ateii, daca e si atotputernic, de ce nu-si manifesta bunatatea Sa fara a provoca suferinta?).

Eleganta (diabolica) a acestui argument sta anume in ambivalenta psihologica pe care o provoaca, ca si atunci cand un copil este mustrat grav de parintele sau si nu mai stie daca mai este iubit sau daca mai iubeste. Diferenta sta in aceea ca Dumnezeu este o Fiinta atotputernica si deci asteptarile devin incomparabil mai mari.

Dezlegarea acestei confuzii vine din dogmatica, si anume din invatatura despre libertate. Liberul arbitru (uman) introduce variabila in ecuatie, nu Dumnezeu, Care este neschimbator. Iar odata cu variabila, si posibilitatea contrariului. Adica inzestrandu-l pe om cu libertate (prin ratiune si vointa), dupa chipul Sau, Dumnezeu ingaduie si variabilitatea - dar ofera imediat si antidotul, adica pe Sine Insusi. Tristetea sta in faptul ca, desi atotputernic, nu poate manipula alegerea libera, pentru ca S-ar contrazice, acceptand si faptul ca poate fi respins.

Admitand factorul libertatii noastre in aceasta lume, ne dam foarte bine seama de posibilitatea suferintei - chiar nedrepte - ca depinzand de noi, de actiunile noastre (sumate in timp si spatiu, inclusiv cu rasfrangere genetica sau globala, astronomica) fara a se contrazice cat de putin bunatatea sau perfectiunea lui Dumnezeu.
"Domnul mă paşte şi nimic nu-mi va lipsi." (Psalmul 23:1)


Înapoi la “ALTE SUBIECTE TEOLOGICE”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX