Atacuri la ortodoxie

Fiecare scrie ce doreşte şi discuta cu cine vrea, dar pe teme teologice (ce nu se încadrează la vreunul din compartimentele de mai sus)
altcineva
Confesiune:ortodox
Re: Atacuri la ortodoxie

Mesaj necititde altcineva » 23 Mai 2008, 18:20

nu imi place sa ma repet dar vad ca trebuie uneori: nu sunt nefericit ci doar dezamagit ( sa nu ma pui si tu sa iti raspund la "de ce esti dezamagit?")

cine ti-a spus ca vreau eu sa desfiintez crestinismul si pe Iisus? de as darama ceva ce nu am construit? ce ai facut tu pentru crestinism? cum crezi ca o sa-l aperi tu daca cineva o sa vrea sa il desfiinteze? nu e nevoie sa incerce nimeni; de ce? pentru ca la cata credinta (si aici ma refer la convingere) ca dumenezeu este si Iisus are dreptate, este in biserica, 95 % din ea se va duce singura la vale. trist....

of, of....
"Imparatia cerurilor este in inima voastra[...]cautati mai intai imparatia lui Dumnezeu!"

Dahnah

Mesaj necititde Dahnah » 23 Mai 2008, 22:09

Era evident cum urma a fi acest subiect, dupa titlu. Nu cred ca are rost sa continuam aceste polemici, atat vreme cat stim ca nu duc nicaieri.

Eu o singura intrebare am pentru atei: de ce cu atata violenta trebuie sa faca totul??? Bunul simt si calmul or fi caracreristice numai religiosilor? Credeam ca sunt trasaturi umane, indiferent de afilierea religioasa. Se pare ca m-am inselat?!

Fiti pe pace!
"Desfătează-te în Domnul şi îţi va împlini ţie cererile inimii tale." (Psalmul 36:4)

altcineva

Mesaj necititde altcineva » 23 Mai 2008, 22:13

Eu o singura intrebare am pentru atei: de ce cu atata violenta trebuie sa faca totul??? Bunul simt si calmul or fi caracreristice numai religiosilor? Credeam ca sunt trasaturi umane, indiferent de afilierea religioasa. Se pare ca m-am inselat?!
Fiti pe pace!
asta intradevar ma intriga. se pare ca din ambele "tabere" se arunca cu pietre. totusi, "ne-religiosii" nu pretind ca ei respecta un cod moral strict.
"Imparatia cerurilor este in inima voastra[...]cautati mai intai imparatia lui Dumnezeu!"

diaconul_Catalin

Mesaj necititde diaconul_Catalin » 23 Mai 2008, 22:16

"ne-religiosii" nu pretind ca ei respecta un cod moral strict.
Si asta e o scuza? Unul dintre principiile dreptului spune ca "necunoasterea legii nu te exonereaza de nerespectarea ei". Daca acest principiu se aplica in dreptul uman, oare de ce nu s-ar aplica in "dreptul spiritual", cu aat mai mult cu cat "paganii (a se intelege cei ce nu stiu legea) din fire fac cele ale legii"

Dahnah

Mesaj necititde Dahnah » 23 Mai 2008, 22:21

huh? "Piatra" mea era o semn de atentie pentru a ne reviza atitudinea, nu era aruncata in "cealalta tabara" cum ii zici tu, ci pur si simplu aruncata vertical, neutru...

Si daca vrei atac, poate nu il deranjeaza pe Dumnezeu ca nu ii scrii numele cu majuscula, dar pe mine ma streseaza sa vad ca gramatica limbii romane e uitata.. INTR-ADEVAR!

Eu pun punct acestei discutii inutile.
Peace :)
"Desfătează-te în Domnul şi îţi va împlini ţie cererile inimii tale." (Psalmul 36:4)

maria_andreea
Preocupări:mecanică, finanţe, teologie, natură

Mesaj necititde maria_andreea » 23 Mai 2008, 22:26

Hristos a Inviat!
la cata credinta (si aici ma refer la convingere) ca Dumenezeu este si Iisus are dreptate, este in biserica, 95 % din ea se va duce singura la vale. trist....
Mai altcineva si tu in loc sa-i dai o mana de ajutor Bisericii, sa fi un exemplu pt ceilalti ce faci? o ajuti sa sa duca la vale?...asa vrei sa-ti ajuti copilul pt care ti-ai da viata?
Haideti mai bine sa ne unim fortele si sa ne rugam impreuna pentru binele Bisericii si a lumii si sa nu fim doar spectatoti pasivi la prabusirea lumii!
Mântuirea se lucrează pe ruinele egoismului. (Părintele Arsenie Boca)

Joe

Re: Cum aducem tinerii la biserica?

Mesaj necititde Joe » 24 Mai 2008, 13:23

Care mantuitor? Iisus, Mohamed, Apollo? Iisus e doar un mantuitor din o serie intreaga care au existat in diferite religii care nu au rezistat mai mult de cateva mii de ani. Ce te face sa crezi in acest mantuitor si nu in ceilalti? Ce te face sa crezi in acest Dumnezeu prezentat de biserica ortodoxa si nu in Alah sau Zeus? Sunt tot atat de putine dovezi ca el exista ca si ceilalti.

Pai or fi ei mai multi "mantuitori"..dar doar unul a inviat din mormant! Eu pe acela il am ca Mantuitor!
OK, nici nu stiu de unde sa incep cu argumentele mele pentru ca a fost ceva activitate pe subiectul asta in ultima vreme si multe persoane care nu s-au documentat de loc au ceva de spus. Se pare ca si numele topicului a fost schimbat la "Atacuri la ortodoxie" de la o discutie despre homosexualitate...si numarul posturilor s-a cam triplat in ultimele zile.

Incepand cu acest gagiu care e incredibil de ignorant cand vine vorba de religie. Ca sa rezum o idee: crestinismul, si defapt toate religiile din lume sunt o combinare a mai multor idei existente in alte religii anterioare. Mitul lui Iisus nu este deloc strain, pentru ca multe idei precum: nasterea virgina, timpul nasterii, viata, moartea si invierea din morti sunt idei predominante in multe alte religii din lume si se pare ca incep de la zeul egiptean Horus, care de asemenea a fost nascut din Isis printr-o nastere virgina, a fost de asemenea un profet, a murit si a reinviat dupa 3 zile. Iar acest mit al lui Horus a fost transmis mai departe catre mai multe religii, iar personaje asemanatoare pot fi identificate in: Attis, Krishna, Dionisus, Mithra, chiar si Zalmoxis un zeu getic. Asa ca daca zici ca Mantuitor = cel care a inviat din mormant ai o lista lunga de mantuitori.

Ca sa va prezint si cateva linkuri, imi pare rau ca sunt in engleza insa in romaneste nu prea exista nimic care sa analizeze mitul crestin pentru valoarea istorica:
http://www.religioustolerance.org/chr_jcpa5.htm
http://youtube.com/watch?v=koK1z1YnBIQ&feature=related

Altul spune ca diferenta intre om si animal e ratiunea, dar atractia nu are nimic de a face cu ratiunea. Asa ca argumentul lui cade imediat pentru ca atractia fata de sexul opus nu poate fi masurata in cata ratiune ai.Nu voi intra in acesta discutie pentru ca nu are sens. Argumentul acelei persoane mi s-a parut cu totul in afara subiectului si daca fara legatura cu situatia prezentata anterior. Ceea ce vroiam sa explic este ca exista anumite gene in natura care activeaza atractia pentru acelasi sex pentru animale, asa cum exista si in creierul uman. Si noi nu suntem altceva decat niste animale cu cateva stagii de evolutie deasupra cainilor sau maimutelor etc.

Nu sunt ateu pentru ca am vazut ca cineva a mentionat acest lucru, dar cred ca religia este cea mai mare minciuna care a aparut vreodata. Ca tot mentiona persoana precedenta despre ratiune: cu ajutorul ratiunii am ajuns la un moment dat sa fim singura specie de animale care realizeaza ca la un moment dat vom muri. Si ce am facut atunci? Ne-am speriat si am avut nevoie de un fel de protectie. Nu numai ca tot ce aveam in jur era o minune pentru noi, incepand de la fulgere, la eclipse, chiar si rasaritul si apusul soarelui. Asa ca ne-am gandit ca trebuie sa fie niste zei incredibili care fac toate aceste lucruri. Si usor usor am facut din ce in ce mai multi zei, si am inceput sa le aducem ofrande ca sa nu fie nervosi pana cand anumite persoane au interceptat puterea pe care aceasta idee ar avea-o si au zis sa faca biserici, temple, locuri de rugat si sa le ceara oamenilor sa intre in ele si sa se roage pentru ca zeii sa fie buni cu ei si sa ii apere si sa ajunga in rai, unde e bine, nu in iad, unde e rau. Au realizat profitul pe care pot sa il realizeze printr-o multime de oameni si puterea pe care pot sa o aiba asupra lor doar prin a spune cateva versete dintr-o carte sfanta, pusa laolalta din alte 100 de religii. Si povestea continua pana la arderile pe rug si omorarea "indienilor" din America in numele lui Dumnezeu. Ideea este una clara: religia este o alta forma de sclavism, fie ca va place sa o recunoasteti sau nu. Dovezile sunt acolo si daca lasati la o parte sentimentele si incepeti sa ganditi logic si obiectiv atunci veti realiza ca religia este o minciuna, un fals.
Fii sigur ca ai dovezi serioase cand imi raspunzi la mesaje, nu de alta, da te faci de cacao.

JOAN

Mesaj necititde JOAN » 24 Mai 2008, 13:57

Amarule,te crezi mai destept de cat esti ,iti amintesc ca ai o cultura de tomberon.Nu ai in cap decat niste texte moarte reproduse jalnic fara suport .Daca tu asa crezi ca o sa ai parte de marea clipa a vietii tale cand ti se va descoperi Dumnezeu,tratand lucrurile asa de superficial si batjocoritor , te inseli amarnic.Ascunde-te si caieste-te si asa oamenii de aici ti-au aratat prea multa intelegere fata de cat de ignorant si incult esti.Lasa-ne cu povestile tale despre morminte varuite si cu toti idolii pe care tu ii numesti dumnezei.Ca sa intram in polemica iti trebuiesc niste vagoane de cultura dupa cum se vede,nu avem cu cine.A fi crestin este un dar Divin pe care il primesti sau nu.Tu nu l-ai primit,dar problema ta este ca nici nu il doresti.Tu vrei ca toata lumea sa fie de acord cu modul tau aberant de a fi,doresti adepti sa-ti confirmi strambatatea.Te deranjeaza ca nu prea reusesti.Pai sa stii ca esti dezaxat nenicule ,cine crezi ca bea otrava cu care te prezinti tu aici?Si asa te-ai nenorocit pe tine vrei sa nenorocesti si pe altii?Nu prea iti merge ca Bunul Dumnezeu are grija de alesii sai, esti varza.Dragii mei colegi lasati-l sa plece "inchideti-i usa" ca si asa l-ati ingaduit prea mult.Restul tine de el.

Joe

Mesaj necititde Joe » 24 Mai 2008, 14:09

Amarule,te crezi mai destept de cat esti ,iti amintesc ca ai o cultura de tomberon.Nu ai in cap decat niste texte moarte reproduse jalnic fara suport .Daca tu asa crezi ca o sa ai parte de marea clipa a vietii tale cand ti se va descoperi Dumnezeu,tratand lucrurile asa de superficial si batjocoritor , te inseli amarnic.Ascunde-te si caieste-te si asa oamenii de aici ti-au aratat prea multa intelegere fata de cat de ignorant si incult esti.Lasa-ne cu povestile tale despre morminte varuite si cu toti idolii pe care tu ii numesti dumnezei.Ca sa intram in polemica iti trebuiesc niste vagoane de cultura dupa cum se vede,nu avem cu cine.A fi crestin este un dar Divin pe care il primesti sau nu.Tu nu l-ai primit,dar problema ta este ca nici nu il doresti.Tu vrei ca toata lumea sa fie de acord cu modul tau aberant de a fi,doresti adepti sa-ti confirmi strambatatea.Te deranjeaza ca nu prea reusesti.Pai sa stii ca esti dezaxat nenicule ,cine crezi ca bea otrava cu care te prezinti tu aici?Si asa te-ai nenorocit pe tine vrei sa nenorocesti si pe altii?Nu prea iti merge ca Bunul Dumnezeu are grija de alesii sai, esti varza.Dragii mei colegi lasati-l sa plece "inchideti-i usa" ca si asa l-ati ingaduit prea mult.Restul tine de el.

Alo, tataie, ramai tu in banca ta pentru ca vad ca TU ESTI CEL CARE HABAR NU ARE DESPRE CE VORBESTE. Tot ce am prezentat pana acuma e luat de la oameni care stiu ce spun, din surse verificate, nu am inventat nimic. Si eu pot sa spun la fel de bine ca tu esti incult, inchis la minte, si cu o cultura de tomberon pentru ca nu mi-ai zis nimic care sa aiba vreo dovada. Ma doare undeva daca esti de acord cu mine sau nu.

Dar observ ca forumurile religioase nu primesc niciodata, sau primesc foarte rar vizite de la oameni care au o alta parere care e suportata de dovezi. Si ce se intampla atunci? Forumurile religioase devin un incubator pentru aceste idei religioase idioate si fara nici o dovada, si se propaga si mai departe spre alte persoane care probabil vor sa isi faca o opinie obiectiva, degajata de sentimente, dar vin aici si se izbesc de un atac religios.

Asa ca ultimul tau post a fost cat se poate de OFF-TOPIC, si de aceea sper ca daca administratorul de pe aici stie ceva despre cum sa conduca un forum sa iti dea o avertizare pentru off-topic si sa stabileasca un exemplu pentru alte persoane de genul tau carora le place sa apara la diferite topicuri, si cand vad o opinie diferita de a lor, nu sa o contreze cu dovezi, ci sa inceapa sa dea cu gura ca la coltul santului despre cat de "incult" este cel care a postat topicul.
Fii sigur ca ai dovezi serioase cand imi raspunzi la mesaje, nu de alta, da te faci de cacao.

JOAN

Mesaj necititde JOAN » 24 Mai 2008, 14:33

Adica ai facut o munca de papagal.Vezi sa nu te reproduci si pe tine.Apropos cred ca mai tataie esti tu .Hristos este vesnic Tanar.Tu ai imbatranit inainte de a te trezi din somn.Vezi sa nu mori dormind.Alo!

mirela_

Mesaj necititde mirela_ » 24 Mai 2008, 18:17

Joe, una pese alta, ti s-a raspuns de ce Biserica ortodoxa este contra homosexualitatii (pentru ca ar inclaca legile date de Dumnezeu prin Moise) cum am scris intr-un post anterior, deci in aceasta privinta sper ca te-am lamurit.

Atat timp cat tu confunzi activitatea Inchizitie cu o actiune a Bisericii Ortodoxe, nu poti acuza pe altii de ignoranta.
crestinismul, si defapt toate religiile din lume sunt o combinare a mai multor idei existente in alte religii anterioare
Asta este o speculatie si doar atat. Crestinismul isi are bine definite radacinile, nu combina nici o idee, urmeaza invataturile lui Hristos. Daca Hristos nu invia si nu facea acele minuni, nu acceptau mii de crestini deveniti mucenici sa moara si inca in chinuri (ucisi de cei de alta credinta). Adeptii carei alte religii in afara de cea crestina au facut aceasta? Datorita minunilor care au avut loc atunci, crestinismul s-a raspandit si a rezistat pana azi. Cine ar muri pentru o simpla dogma daca ea nu ar fi insotita si de fapte concrete, de trairi? Ceea ce nu intelege un non-crestin este trairea pe care un crestin o are atunci cand respecta invataturile lui Hristos si traieste conform cu poruncile lui Dumnezeu, in moralitate si mai ales iubire fata de Dumnezeu si aproapele. Pentru crestini, aceasta traire de mangaiere dumnezeiasca pe care o are in inima este certitudinea credintei in Hristos.
Mitul lui Iisus nu este deloc strain, pentru ca multe idei precum: nasterea virgina, timpul nasterii, viata, moartea si invierea din morti sunt idei predominante in multe alte religii din lume si se pare ca incep de la zeul egiptean Horus, care de asemenea a fost nascut din Isis printr-o nastere virgina, a fost de asemenea un profet, a murit si a reinviat dupa 3 zile. Iar acest mit al lui Horus a fost transmis mai departe catre mai multe religii, iar personaje asemanatoare pot fi identificate in: Attis, Krishna, Dionisus, Mithra, chiar si Zalmoxis un zeu getic. Asa ca daca zici ca Mantuitor = cel care a inviat din mormant ai o lista lunga de mantuitori.
Multi s-au straduit sa minimalizeze minunile lui Hrisos, ba mai nou au ajuns sa inventeze ca si altii au inviat (ba chiar dupa 3 zile). De ce nu s-a stiut de aceste lucruri? Cine au fost martorii asa-zisei invieri ai acelui "zeu"? Diferenta dintre Iisus si acesti zei este diferenta intre MIT (fabricat si cu multe adaugiri ulterioare in cazul zeilor pomeniti) si realitate. Nici unul din acesti zei nu au avut un mesaj catre omenire care sa reziste peste timp, si nu au avut adepti care sa moara pentru ei, cu atat mai putini unii care sa faca minuni (cum s-a intamplat cu Sfintii lui Hristos)... Dovezile in favoarea crestinismului sunt zdrobitoare pentru cine vrea sa se informeze. Chiar si numai faptul ca acesti zei si mesajul lor nu au rezistat in timp, este o dovada suficienta ca nu erau de la Dumnezeu cel Adevarat.
Pe cei care se indoiesc de Hristos, ba mai il si compara cu niste zei obscuri din antichitate, eu ii intreb cum isi explica minunea Sfintei Lumini care are loc an de an in Sambata Pastelui crestin ortodox de 2000 de ani incoace, la Mormantul lui Iisus? Incepand cu fulgerul din cer (vazut de cei prezenti in fiecare an) care aprinde vata pe Mormant (fara sa fie innorat afara), focul care se aprinde avand o temperatura scazut in primele minute si putand fi atins fara a te arde (pe langa mii de martori, se vede si pe filmele video filmate de cei prezenti - deci minunea este de neconstestat ) si terminand cu aprinderea ca din senin a candelelor deasupra Sf. Mormant ca si a lumanarilor unora din cei prezenti in biserica. Martorii prezenti au relatat de prezenta unui nor luminos albastrui care se poate vedea in biserica (dupa ce in prealabil se sting toate luminile).
Ex. detalii in articol : http://crestinesc.wordpress.com/2007/04 ... ta-lumina/
http://www.ziaruldemures.ro/fullnews.php?ID=235
Vezi VIDEO: http://www.sfaturiortodoxe.ro/filme-vid ... lumina.php
Oricine pleaca acolo ateu, se intoarce schimbat...
Prin acesta minune, prin aceasta REALITATE, se pune pumnul in gura celor care contesta pe Hristos ;) ;) ;)
si tu crezi ca dumnezeu se ofenseaza daca ii scrie cineva numele cu litera mica? voi chiar nu vedeti cum suspect de "uman"este acest dumnezeu caruia voua vi se pare ca ii urmati?
Nu stiu daca Dumnezeu se ofenseaza la modul la care iti imaginezi, dar cel care procedeaza astfel da dovada de lipsa e respect pentru Cel care l-a creat iar asta ramane inscris in Cartea Vietii. Si daca nu ai respect pentru Cel pe care altii il venereaza, nu ai respect nici pentru acestia. "Umana" este doar intelegerea subiectiva a lucrurilor. Daca Dumnezeu Atotcreatorul, Atotputernic si Sfant, cel care a creat toate cele vazute si nevazute (inclusiv pe tine) nu merita respect, atunci cine oare merita? Frica de Dumnezeu este inceputul intelepciunii. Trebuie sa fii constient ca atunci cand scrii numele lui Dumnezeu cu litera mica, atunci il desconsideri pe Dumnezeu.
umblati cu "smerenie", cu "eu pacatosul, cel mai pacatos, eu sunt nimeni...." va tarati in praful existentei fara sa va ridicati la inaltimea divinitatii din care veniti cu totii. ascundeti in spatele "smereniei" tot ceea ce e mai frumos si mai divin in voi. ma tem ca dumnezeu (oricare i-ar fi numele si indiferent cu ce litere se scrie) clatina dezamagit din cap la felul in care il vedeti voi.
Deci concluzia ta este ca prin smerenie, nu ne ridicam la inaltimea Divinitatii ??? :shock: :shock: :shock:
Conform acestei logici, prin mandrie ne-am ridica la inaltimea Divinitatii? Grava eroare! Se vede ca nu prea cunosti cum stau lucrurile si nu ai lectura in domeniu. MANDRIA ESTE PACATUL PRIMAR. Datorita mandriei, cel mai luminos inger, Lucifer, a cazut in intunericul cel mai adanc. Smerenia este arma cea mai puternica impotriva raului. SMERENIA este podoaba tuturor virtutiilor. Nimeni nu se mantuieste daca nu are smerenie... Asta o stiu toti crestinii... Sa ne uitam ce scrie in Biblie:
Psalmul 50:17 "Inima infranta si smerita Dumnezeu nu o va urgisi"
Psalmul 17:27 "Ca Tu vei mantui poporul celor umiliti si vei smeri privirea celor mandri"
Psalmul 101:17 "El a cautat spre rugaciunea celor smeriti"
Isaia 2:12 "Ca Domnul Savaot va avea ziua Lui, se va ridica impotriva a tot ceea ce este mandru si semet si-l va pogori."
Isaia 66:2: "... si toate ale Mele sunt zice Domnul; si spre cine voi cauta Eu, daca nu spre cel smerit si bland, spre cel ce tremura de cuvintele Mele?"
Isaia 57:15 "Ca asa zice Domnul, a Carui locuinta este vesnica si al Carui nume este sfant: Salasluiesc intr-un loc inalt si sfant si sunt cu cei smeriti si infranti, ca sa inviorez pe cei cu duhul umilit si sa imbarbatez pe cei cu inima franta.
Isaia 29:19 "Cei smeriti se vor bucura intru Domnul si cei saraci se vor veseli de Sfantul lui Israel."
pentru ca la cata credinta (si aici ma refer la convingere) ca dumenezeu este si Iisus are dreptate, este in biserica, 95 % din ea se va duce singura la vale. trist....
Trist este ca cei care nu au mare habar de invataturile de credinta acuza pe altii de lipsa de credinta... Stai tu linistit(a), ca Biserica lui Hristos nu se va duce niciodata la vale, nici singura nici "ajutata" de altii... Dealtfel, cine esti tu sa judeci pe ceilalti si sa stii cati au credinta adevarata si in cate procente va rezista Biserica?? De altfel si exprimarea este intortocheata, ai vrut sa spui de credinta in Hristos, sau credinta ca Dumnezeu exista, sau ca Iisus are dreptate?! Ca nu prea se intelege...
(Matei 24:22-24) ...dar zilele acelea se vor scurta de dragul celor alesi... ca se vor scula hristosi mincinosi si profeti mincinosi si vor face semne mari si minuni ca sa-i amageasca de va fi cu putinta si pe cei alesi"
Matei 16:18 "...pe aceasta piatra voi zidi Biserica Mea si portile Iadului nu o vor birui"

Mai putina superficialitate in mesaje nu strica nimanui...Nimeni nu e convingator fara argumente intemeiate ...
Pace tie!

Pisoiu Fericit

Mesaj necititde Pisoiu Fericit » 24 Mai 2008, 19:49

Cata rabdare au unii de pe aici...

Gioule, toti pe aici isi aduc contributia la forumul nostru frumos, care creste ca o floare in gradina ortodoxiei, dar tu ce ii aduci? :?:

Joe

Mesaj necititde Joe » 24 Mai 2008, 20:10

OK, imi pare bine ca acuma ies persoane care incearca totusi sa dea argumente, nu numai sa tipe ca ei au dreptate si ca eu gresesc fara nici o dovada.
Joe, una pese alta, ti s-a raspuns de ce Biserica ortodoxa este contra homosexualitatii (pentru ca ar inclaca legile date de Dumnezeu prin Moise) cum am scris intr-un post anterior, deci in aceasta privinta sper ca te-am lamurit.
In cele 10 porunci? Acolo nu spune nimic despre relatiile intre persoane de acelasi sex, daca la asta te referi.

Sfanta lumina este un subiect extrem de controversat. Exact aceleasi rezultate au fost demonstrate de multe ori de diferiti oameni de stiinta iar toata ideea in sine este considerata a fi un mare fals:

http://en.wikipedia.org/wiki/Holy_Light#Criticism

Insa nu inteleg de ce in fiecare alt aspect al vietii fiecaruia cerem dovezi (fie ca e vorba de politica, de stiri, de evenimente etc.) dar cand vine vorba de religie, toti accepta viziunea unitara a unei carti vechi de 2000 de ani, care este criticata din ce in ce mai mult de academicieni si oameni de stiinta, si inchid ochii la toate celelalte dovezi existente ce se contureaza impotriva ideilor biblice.

Joe

Mesaj necititde Joe » 24 Mai 2008, 20:14

Cata rabdare au unii de pe aici...

Gioule, toti pe aici isi aduc contributia la forumul nostru frumos, care creste ca o floare in gradina ortodoxiei, dar tu ce ii aduci? :?:
Eu creca ii aduc cel mai important lucru: ratiunea. Dar desigur ca e mai linistit si mai frumos sa stati toti unul in jurul celuilalt si sa va aprobati reciporc la fiecare idee religioasa pe care o scoateti din capsor. Poti sa spui ca eu sunt ori bomba cu napalm ori ploaia in vreme de seceta.

mirela_

Mesaj necititde mirela_ » 24 Mai 2008, 21:24

In cele 10 porunci? Acolo nu spune nimic despre relatiile intre persoane de acelasi sex, daca la asta te referi.
Dupa cele 10 porunci, au fost multe alte legi date prin Moise (Levitic). Se pare cu nu ai citit postul meu de la pag. 2 (si ce mult am scris... speram sa fi citit), vezi la sfarsitul mesajului si pasajul din Vechiul Testament referitor la subiectul asta.

Link-ul tau este si in limba romana (o sa il citesc si o sa iti dau un raspuns):
http://ro.wikipedia.org/wiki/Lumina_Sf%C3%A2nt%C4%83

Dahnah

Mesaj necititde Dahnah » 24 Mai 2008, 22:12

Dar desigur ca e mai linistit si mai frumos sa stati toti unul in jurul celuilalt si sa va aprobati reciporc la fiecare idee religioasa pe care o scoateti din capsor.
Joe, in primul rand ideile religioase nu le scoatem din cap ci din carti sau din cuvantul lasat de Dumnezeu (si nu ca nu suntem capabili de a judeca, dar veridicitatea sursei e mai importanta). Oricum, ideile mari s-au dat, cum ne zicea un profesor din facultate, asa ca cei care rascolesc si pretind ca vin cu originalitati se insala si cad in ridicol. Cine studiaza isi da seama ca in toate domeniile artei s-au cam folosit toate BIG IDEAS pe care credem ca le nascocim noi acum. Dar omul viseaza si crede ca scoate ceva extraordinar la fiecare pas.

Din pacate cam aceasta este si atitudinea unora (noilor descoperitori ai adevarului) in raport cu "religiosii". Un lucru ma deranjeaza, si anume agresivitatea, nu doar a ta ci este o caracteristica comuna a tuturor "revoltatilor", cu justificarea ca au dreptate si ignoranta celorlalti ii scoate din sarite. Hmmm, asa fiind sa zicem, e o atitidine? E o strategie buna?

Si ca sa iti faci o alta viziune despre noi, cei care am hotarat sa adoptam spiritualitatea, sa iti spun ca poate multi dintre noi am trecut prin aceeasi etapa de revolta dar mergand dincolo de aceasta, am gasit o oaza de liniste (si nu e spalarea creierului). Daca revolta are un alt scop si nu doar acela de "a te certa" si a crea o atmosfera neplacuta (care desigur nu iti face nici tie placere) cred ca e bine. Si nu zic de manera: lasa ca vei afla tu mai incolo adevarul... asta e alegerea ta ce vei face, dar ceea ce e sigur bine e sa nu te opresti intr-un anumit punct. Adevarul sau realitatea nu e niciodata unde te opresti tu, daca avem toti in minte aceasta inseamna ca suntem deschisi sa ascultam (nu neaparat sa adoptam) lucruri cu care nu suntem de acord pe moment.

Un pas spre realitate ar fi urmatorul: incearca sa iti intelegi "inamicul" inainte de a-l ataca (tactica de razboi inteligenta). Si anume: noi, "forumistii" nu suntem exact stereotipul pe care il ai tu in minte, nu suntem toti bunicii tai (si vecinele din sat) care nu stiu decat sa vorbeasca si poate sec, fara continut despre Biserica si despre Dumnezeu. Medievalismul si ignoranta care ne sunt aruncate, ei bine, nu prea se potrivesc. Inteleg oarecum aceasta atitudine a unora, asociind incultura, supunerea sin prostie si lipsa de ratiune cu Dumnezeu. Cel ce se opreste aici si stereotipizeaza, intr-adevar poate fi acuzat de ignoranta, dar nu noi, cu certitudine. Poate nu ai avut ocazia sa cunosti teologi, medici, profesori, scriitori, preoti, pastori, psihologi, oameni de stiinta care sunt in tabara "medievalilor si a ignorantilor". Deci daca esti impotriva lui Dumnezeu nu inseamna ca esti rational, stiintific, inteligent iar de nu - contrariul.

Crezand ca tu aduci argumente rationale si cu asta ne inchizi gura, este iluzie. Eu am descoperit calea lui Dumnezeu prin ratiune, pentru ca s-a adaptat foarte bine structurii mele, si da, exista in primul rand LOGICA in ceea ce face Dumnezeu si mai ales ORDINE. Apoi ajugi sa intelegi si termenul de Credinta fara dovezi, dar cred ca aceasta este mai mult o lucrare a Sfantului Duh decat a ta, proprie, omeneasca. Si am mai aflat ca sa fii umil nu e "jenant" si nici "retrogradant", trebuie sa ii intelegi sensul, mai ales in mod practic. Smerenie nu inseamna sa fii "fraier", ascultare nu inseamna sa iti negi personalitatea. Sunt atat de multe lucruri pe care le intelegem gresit, pe care eu, personal le vedeam invechite, nepotrivite secolului in care traim. E incredibil sa desoperi ca Dumnezeu nu are nici timp (nu timpul nostru) si ca Biblia e atat de actuala! Aici vine inteligenta, poate si ratiunea si inspiratia, sa TALCUIESTI si sa intelegi cuvintele din Biblie. Eu recunosc, am avut nevoie de ajutor si Dumnezeu mi-a trimis un om cu autoritate in fata mea: o persoana extrem de inteligenta, rationala, empatica si cu harul lui Dumnezeu. Nu as fi ascultat de altcineva, de bunici sau prieteni care imi vorbeau despre Dumnezeu, pentru ca nu ii consideram suficient de inteligenti si de rationali. Dar am lasat mereu o portita deschis (chiar si in revolta noastra tinereasca), am ascultat ce aveau ceilalti de zis, cu mintea on zero, fara preconceptii si stereotipuri impregnate. (E un act voluntar, nu te astepta sa vina singur... tu trebuie sa iei o atitudine daca vrei sa stii mai multe din tabara "opusa"). Si mai e ceva, iubesc Ratiunea, dar e clar ca mai exista si alceva dincolo de aceasta. Ramanand numai cu RATIUNE unde ajungem, din punct de vedere uman? Excludem orice traire, orice emotie, de fapt ne negam pe noi insine? A fost un film (desi nu extrem de reusit) pe tema asta, dar a prins macar transformarea. Se cheama "Equilibrium", unde oamenii se deprivau de orice sentiment pentru a trai intro lume mai buna, fara razboaie si distrugeri. Se pare ca au asuat...

Again, nu cred ca ar trebui sa interzica nimanui sa vina pe forum, in "casa noastra", dar cred ca oricine, ca invitat sau ca membru, ar trebui sa respecte niste reguli de politete. Debate nu inseamna nici cearta, nici insulte ci o cale de a construi ceva. Cand te duci in casa cuiva nu intri cu papucii plini de noroi si incepi ca ce are, ca e pozitia ta, asta esti tu sa te accepte, ci te supui regulilor casei, chiar daca ai opinii diferite.

Ok, astept nou debate, dar CONSTRUCTIV. Eu ma uit la tot felul de documentare anti-religie si nu arunc cu rosii in ecran, nici nu ma enervez, ci incerc sa analizez adevarurile. Ma duc si in partea opusa si vad lucruri pro-religie sau mai bine pro-Dumnezeu (ca sa nu suprapunem religiile cu Dumnezeu, totusi, asta nu inseamna ca se exclud). Le analizez RATIONAL, apoi ma las si cer sa mi se revele adevarul. Acum ma bazez tot pe ratiune, dar si pe inspiratie (pe care noi o numim amprenta Duhului Sfant).

Peace! :)

Pisoiu Fericit

Mesaj necititde Pisoiu Fericit » 24 Mai 2008, 22:14

Insa nu inteleg de ce in fiecare alt aspect al vietii fiecaruia cerem dovezi (fie ca e vorba de politica, de stiri, de evenimente etc.) dar cand vine vorba de religie, toti accepta viziunea unitara a unei carti vechi de 2000 de ani, care este criticata din ce in ce mai mult de academicieni si oameni de stiinta, si inchid ochii la toate celelalte dovezi existente ce se contureaza impotriva ideilor biblice.
:roll: Tu te bazezi numai pe Biblie? Crede-ma, noi nu facem asa ceva, caci Biblia, oricat de adevarata ar fi, are nevoie de scrierile Sfintilor Parinti. Altfel esti ca o pasare cu o aripa...

Cat despre critice, iti pot gasii rapid pe net critice la toate teoriile care poti sa le scoti. Cu exceptia acelora care sunt prea putin interesante ca sa se gandeasca cineva la ele.

Si in plus, daca tu nu crezi in existenta "supranaturalului" si vrei dovezi, asupra existentei lui Dumnezeu, sa stii ca sunt chiar sub nasul tau... icoane care plang, Lumina de la Ierusalim, Intoarcerea Iordanului, s.a.m.d. Si astea fara sa luam in considerare alea de la ala rau...

Dar nu stiu, daca te vor convinge, pe tine sau pe ceilalti ai tai... Sunteti asa de stereotipici in individualismul vostru, si teoriile voastre asa sunt, parca le-ati luat toate din acelasi loc...

altcineva

Mesaj necititde altcineva » 24 Mai 2008, 23:09

Daca Hristos nu invia si nu facea acele minuni, nu acceptau mii de crestini deveniti mucenici sa moara si inca in chinuri (ucisi de cei de alta credinta). ....Cine ar muri pentru o simpla dogma daca ea nu ar fi insotita si de fapte concrete, de trairi?
dar de ce trebuie sa moara cineva? oare nu in biserica se spune ca Iisus a murit ca sa puna capat jertfelor vechiului testament? eu chiar nu inteleg cum poate cineva sa afirme asta si in calesti timp sa accepte moartea pentru dogma asta, sa afirme ca e o jertfa pentru hristos si sa mai creada ca e corect si bine. oare asa castiga Iisus sufletele: daca se chinuie, daca mor pentru el? pe bune ca nu inteleg. (sau, voi il intelegeti gresit.) mi-e greu sa cred ca asta asteapta hristos de la oameni: "crede in mine si mori pentru mine". serios: ce fel de dumnezeu vrea asta de la oamenii pe care i-a creeat din iubire? sa ma lumineze cineva si pe mine!
Pe cei care se indoiesc de Hristos, ba mai il si compara cu niste zei obscuri din antichitate, eu ii intreb cum isi explica minunea Sfintei Lumini care are loc an de an in Sambata Pastelui crestin ortodox de 2000 de ani incoace, la Mormantul lui Iisus? Incepand cu fulgerul din cer (vazut de cei prezenti in fiecare an) care aprinde vata pe Mormant (fara sa fie innorat afara), focul care se aprinde avand o temperatura scazut in primele minute si putand fi atins fara a te arde (pe langa mii de martori, se vede si pe filmele video filmate de cei prezenti - deci minunea este de neconstestat ) si terminand cu aprinderea ca din senin a candelelor deasupra Sf. Mormant ca si a lumanarilor unora din cei prezenti in biserica. Martorii prezenti au relatat de prezenta unui nor luminos albastrui care se poate vedea in biserica (dupa ce in prealabil se sting toate luminile).
am auzit de subtante chimice care, combinate, se auto-aprind dupa un anumit timp. iar flacari care nu ard chiar si mai mult timp, se pot obtine la fel. nori de diferite culori la fel se obtin pe orice scena, la orice spectacol.
si tu crezi ca dumnezeu se ofenseaza daca ii scrie cineva numele cu litera mica? voi chiar nu vedeti cum suspect de "uman"este acest dumnezeu caruia voua vi se pare ca ii urmati?
Nu stiu daca Dumnezeu se ofenseaza la modul la care iti imaginezi, dar cel care procedeaza astfel da dovada de lipsa e respect pentru Cel care l-a creat iar asta ramane inscris in Cartea Vietii. Si daca nu ai respect pentru Cel pe care altii il venereaza, nu ai respect nici pentru acestia. "Umana" este doar intelegerea subiectiva a lucrurilor. Daca Dumnezeu Atotcreatorul, Atotputernic si Sfant, cel care a creat toate cele vazute si nevazute (inclusiv pe tine) nu merita respect, atunci cine oare merita? Frica de Dumnezeu este inceputul intelepciunii. Trebuie sa fii constient ca atunci cand scrii numele lui Dumnezeu cu litera mica, atunci il desconsideri pe Dumnezeu.
sincer, ma indoiesc ca dumnezeu se simte ofensat. noi ca oameni, sigur. in special noi romanii avem pretentia ca, atunci cand vrem sa fim respectati, pretindem sa ni se adreseze ceilalti cu "dumneavoastra" de parca am fi mai multi. o fi si asta o formula de politete dar prea suntem sensibili la ea.
la urma-urmei, noi ii spunem lui dumnezeu "tu doamne care esti/ faci..." sau "tu doamne..." ma rog, asa cum se spun rugaciuni sau se canta in biserica, dar noi avem pretentia de "dumneavoastra". cati se roaga lui dumnezeu cu "dumneavostra doamne da-mi / fa-mi..." sau chiar: "va multumesc doamne"/ "sa fiti slavit doamne" samd ?
si cred ca mai mult ne simtim noi ofensati decar dumnezeu :"oare sange de tapi voi bea? nu stiti voi jertfa care imi place mie?.... )
sau crezi ca nu poti respecta pe cineva daca nu esti politicos in felul asta? eu am in jurul meu oameni mai in varsta si cu functii mai mari si carora le spun pe nume dar cand vine vorba de ascultare sau de RESPECT (care e altceva decat politetea) imi plec capul si fac ce am de facut. poti sa injuri pe cineva si la pers. a II-a plural la fel cum poti sa il respecti si la a I-a singular, nu crezi?
Deci concluzia ta este ca prin smerenie, nu ne ridicam la inaltimea Divinitatii ??? :shock: :shock: :shock:
Conform acestei logici, prin mandrie ne-am ridica la inaltimea Divinitatii? Grava eroare! Se vede ca nu prea cunosti cum stau lucrurile si nu ai lectura in domeniu. MANDRIA ESTE PACATUL PRIMAR. Datorita mandriei, cel mai luminos inger, Lucifer, a cazut in intunericul cel mai adanc. Smerenia este arma cea mai puternica impotriva raului. SMERENIA este podoaba tuturor virtutiilor. Nimeni nu se mantuieste daca nu are smerenie... Asta o stiu toti crestinii...
da, asta cred. e ca si cum noi, oamenii am avea copii si acestia in loc sa fie mandrii ca ei sunt fii nostrii, s-ar purta cu noi ca si cu niste stapani, ar umbla pe langa noi cu frica sa nu cumva sa primeasca bataie pentru orice abatere iar mai incolo sa nu cumva sa ii alungam de acasa ("in iad"). eu vreau de la copilul meu sa fie mandru ca e fiul meu, ca e om, ca este cine este (si aici va rog sa nu faceti remarci, din nici un punct de vedere la adresa mea si a fiului meu).

si inca ceva: de unde vine raul in lume? de la diavol? de unde a invatat diavolul sa fie rau? cine i-a sadit in minte sa fie rau? daca pe cain diavolul l-a invatat sa fie rau, pe diavol cine l-a invatat? unde e izvorul raului si cand a aparut mai exact (in cer sau oriunde altundeva)? cred ca ceea ce numim rau dpdv religios, are alte origini si alte valente chiar.
Trist este ca cei care nu au mare habar de invataturile de credinta acuza pe altii de lipsa de credinta... Stai tu linistit(a), ca Biserica lui Hristos nu se va duce niciodata la vale, nici singura nici "ajutata" de altii... Dealtfel, cine esti tu sa judeci pe ceilalti si sa stii cati au credinta adevarata si in cate procente va rezista Biserica?? De altfel si exprimarea este intortocheata, ai vrut sa spui de credinta in Hristos, sau credinta ca Dumnezeu exista, sau ca Iisus are dreptate?! Ca nu prea se intelege...
o lamurire: din punctul meu de vedere, cam 80% din morala crestina e foarte buna si merita atentie. partea proasta e ca aceia la care fac referire, traiesc prefacuti fata de tot ceea ce afirma ca respecta. implicit, procentul de persoane care alcatuiesc biserica. si am prea multe exemple in sensul asta, traite chiar cu cei din apropierea mea.
daca crezi ca dumnezeu exista si te supui unui anume sistem de legi, dogme, conoane, e normal sa il respecti daca afirmi ca il respecti si te consideri crestin ortodox practicant, nu? daca nu respecti legile pe care tu le accepti si le crezi de la dumnezeu, ma tem ca nu mai crezi in dumnezeu. nu ma refer la tine ci la cei care se pretind dar nu se vad.

astea sunt lucruri in care cred eu acum, dupa ce am tercut prin biserica cu inima curata si mi-a fost terfelita de cei in care imi pusesem increderea. daca eu gresesc, aratati-mi unde si convingeti-ma.
Ultima oară modificat 25 Mai 2008, 01:03 de către altcineva, modificat 1 dată în total.

Dahnah

Mesaj necititde Dahnah » 25 Mai 2008, 00:02

1. Pune-ti increderea in Dumnezeu si nu in oameni, fie ei si de la biserica, oameni sunt, gresesc.

2. Raul vine din orgoliu, mandrie, egocentrism, rezvratire, lipsa de dragoste- Toate astea = Diavolul.

3. Si eu vreau ca viitorii mei copii sa fie mandri de mine, dar mai vreau sa ma si asculte si nu de frica, ci ca poate, zic eu, ii pot invata si eu ceva bine. Si nu ca parintele e mai bun ca e parinte ci diferenta de varsta cred ca nu inseamna numai cantitate ci a mai acumulat catve ceva si a bagat la cap, daca nu prin experiente personale neaparat din carti macar. Asa ca ascultarea nu inseamna anularea propriei personalitati. Imagineaza-ti haosul fara obedienta!

mirela_

Mesaj necititde mirela_ » 25 Mai 2008, 01:08

JOE, subiectul Sf.Lumini am vazut ca este abordat pe un alt topic dar iti raspund aici.

Exista si flacari produse de fosforul alb care nu ard. Dar nu doar faptul ca flacarile din Sf.Lumina nu ard reprezinta o minune, ramane aparitia fulgerului de lumina si a globului de lumina albastru care se deplaseaza in Biserica, la fel si faptul ca multe din lumanarile credinciosilor prezenti in biserica se aprind singure (sunt si scene filmate)... Un numar de declaratii semnate de pelerinii ale caror lumanari s-au aprins spontan atesta adevarul acestor intamplari. Si mai presus de toate sentimentul pe care il au cei prezenti in suflet este unul special (din declaratiile celor prezenti).

Singura opinie conform careia minunea Sf.Lumini este chipurile un fals - in afara de flacarile care pot fi produse in laborator de fosforul alb, de care am pomenit dar care nu anuleaza cu nimic miracolul care se produce la Sf. Mormant - apartine episcopului rus Porfirie Uspenski (1804-1885) care a publicat (daca cumva el a facut-o si nu e o facatura) in volumele sale niste false si tocmai de aceea grave afirmatii. Sunt doua afirmatii cu privire la asa-zisa falsa minune a Sfintei Lumini. Una, cum ca un diacon care "s-a nimerit" in Templul Sfantului Mormant ar fi descoperit cu oroare ca Lumina Sfanta se aprinde de la o candela aflata chipurile in spatele unei icoane din spatele lespezii Sfantului Mormant - o minciuna sfruntata, pentru ca in Sfantul Mormant atunci cand se aprinde Lumina Sfanta nu intra decat Patriarhul Ortodox al Ierusalimului insotit de un episcop dupa care inchide usa si o redeschide dupa ce se aprinde Lumina. In plus, intotdeauna Sf. Mormant este perchezitionat in dimineata Sambetei Pastelui de catre sa determine daca nu este nimic in camera Ediculului care sa poata fi folosit la aprinderea unei flacari si sa vada daca fiecare candela a fost stinsa. Perchezitia dureaza o ora incepand de la 10 sambata dimineata si implica trei inspectii separate ale Mormantului. Ea este condusa de un paznic musulman stabilit pentru Sfantul Mormant si are loc in prezenta clericilor armeni, copti si iacobiti. La ora 11 Mormantul este sigilat de catre garda musulmana puntr-o banda alba printre cele doua manere ale usii si o sigileaza cu ceara. Patriarhul ortodox este Patriarhul isi scoate vesmintele si mitra si se supune perchezitionarii din partea oficialitatilor civile, incluzand pe "primarul orasului Ierusalim si seful politiei", in scopul de a se determina faptul ca nu are chibrituri ori alte dispozitive cu care sa poata aprinde o lumanare.
Deci cum ar fi putut fi aceste afirmatii veridice, cand mereu s-a controlat si sigilat mormantul de necrestini? Asta se intampla de 2000 de ani incoace, deci e o stupizenie sa inventezi asa o minciuna. De mentionat ca Episcopul Porfirie Uspenski nu a fost martor ocular direct.
Cea de a doua afirmatie falsa luata din zvonistica este rastalmacirea unei intamplare mai vechi. El descrie cum in trecut un anume Pasa turc, Ibrahim Pasa, care dorea sa participe la Slujba de aprindere a Luminii Sfinte pentru a verifica autenticitatea fenomenului, si este chipurile implorat de catre Misael al Petrei, Daniel al Nazaretului si Dionisie al Filadelfiei sa nu participe ca sa nu se faca publica asa-zisa "minciuna" si sa nu se intristeze tarul rus Nicolae...

In realitate lucrurile s-au petrecut in felul urmator (de fapt este o intamplare faimoasa si cunoscuta de lumea crestina si musulmana): in 1832, dupa ce printul Ibrahim Pasa, fiul lui Mohammed Ali Pasa, a cucerit Ierusalimul si Siria, l-a invitat pe Papa copt Petru al VII-lea sa viziteze Ierusalimul si sa slujeasca in timpul aparitiei Sfintei Lumini din Sfantul Mormant al Mantuitorului in Sambata Mare, asa cum face Patriarhul ortodox grec in fiecare an. Patriarhul-Papa copt a acceptat invitatia si cand a ajuns, a fost primit cu onoruri si cinste si a intrat in Ierusalim printr-o mare procesiune si o celebrare splendida, la care au participat guvernatorul, conducatorii si capii diferitelor factiuni crestine prezente. Cu intelepciunea sa, si-a dat seama nu va putea sluji in Sfantul Mormant fara sa starneasca animozitati intre copti si greci. Papa i-a cerut Pasei sa nu-l sileasca la aceasta ci sa-l lase sa participe impreuna cu patriarhul grecilor ca tert, pentru ca se indoieste de autenticitatea luminii. In Sambata Mare, biserica Sfantului Mormant s-a umplut de credinciosi, dar Pasa a ordonat ca toti sa fie scosi afara din biserica in curtea spatioasa din fata acesteia. Cand a venit vremea inceperii slujbei, cei doi patriarhi si Pasa au intrat in Sfantul Mormant ca sa spuna rugaciunile cuvenite acestui moment. La momentul potrivit, lumina a tasnit din Sfantul Mormant astfel incat l-a ingrozit pe Pasa, lasandu-l uimit si confuz, Papa avand grija de el pana si-a revenit. Oamenii care asteptau afara nu au fost lipsiti de binecuvantarea luminii deoarece unul din stalpii portii vestice a bisericii s-a crapat si lumina a tasnit din el. Aceasta minune l-a facut pe Pasa sa-l cinsteasca pe Papa si mai mult. Papa Petru al VII-lea a facut multe reparatii si renovari in biserica Invierii. Iar Sursele Ben-Anieh din 1846 zic: ”Femeile arabe, turcii insisi, musulmanii, cadeau în genunchi şi strigau, Alah Dumnezeule, si Lumina Sfanta se revarsa mereu!”
Iata si foto cu stalpul crapat al Bisericii Sf. Mormant, ramas marturie peste vremuri:
Imagine

O explicatie posibila a sustinerii de catre episcopul Uspenski a acestor false zvonuri, in afara unei posibile naivitati de a crede in spusele unui singur om, sau Doamne fereste de aceea de rea-vointa, ar fi ca acest episcop misionar rus a dorit sa discrediteze o minune care se petrece in Biserica Sf. Mormant datorita si faptului ca aceasta era sub patronajul Patriarhiei Grecesti a Ierusalimului.

Dumnezeu sa il ierte daca el a scris acestea, si daca nu a scris el acestea atunci sa ne ierte pe noi ca l-am pomenit sau pe cei care au fabricat aceasta minciuna.

In orice caz, minciuna are picioare scurte (si se demonteaza rapid). ;)

Înapoi la “ALTE SUBIECTE TEOLOGICE”