asta intradevar ma intriga. se pare ca din ambele "tabere" se arunca cu pietre. totusi, "ne-religiosii" nu pretind ca ei respecta un cod moral strict.Eu o singura intrebare am pentru atei: de ce cu atata violenta trebuie sa faca totul??? Bunul simt si calmul or fi caracreristice numai religiosilor? Credeam ca sunt trasaturi umane, indiferent de afilierea religioasa. Se pare ca m-am inselat?!
Fiti pe pace!
Si asta e o scuza? Unul dintre principiile dreptului spune ca "necunoasterea legii nu te exonereaza de nerespectarea ei". Daca acest principiu se aplica in dreptul uman, oare de ce nu s-ar aplica in "dreptul spiritual", cu aat mai mult cu cat "paganii (a se intelege cei ce nu stiu legea) din fire fac cele ale legii""ne-religiosii" nu pretind ca ei respecta un cod moral strict.
Mai altcineva si tu in loc sa-i dai o mana de ajutor Bisericii, sa fi un exemplu pt ceilalti ce faci? o ajuti sa sa duca la vale?...asa vrei sa-ti ajuti copilul pt care ti-ai da viata?la cata credinta (si aici ma refer la convingere) ca Dumenezeu este si Iisus are dreptate, este in biserica, 95 % din ea se va duce singura la vale. trist....
OK, nici nu stiu de unde sa incep cu argumentele mele pentru ca a fost ceva activitate pe subiectul asta in ultima vreme si multe persoane care nu s-au documentat de loc au ceva de spus. Se pare ca si numele topicului a fost schimbat la "Atacuri la ortodoxie" de la o discutie despre homosexualitate...si numarul posturilor s-a cam triplat in ultimele zile.
Care mantuitor? Iisus, Mohamed, Apollo? Iisus e doar un mantuitor din o serie intreaga care au existat in diferite religii care nu au rezistat mai mult de cateva mii de ani. Ce te face sa crezi in acest mantuitor si nu in ceilalti? Ce te face sa crezi in acest Dumnezeu prezentat de biserica ortodoxa si nu in Alah sau Zeus? Sunt tot atat de putine dovezi ca el exista ca si ceilalti.
Pai or fi ei mai multi "mantuitori"..dar doar unul a inviat din mormant! Eu pe acela il am ca Mantuitor!
Amarule,te crezi mai destept de cat esti ,iti amintesc ca ai o cultura de tomberon.Nu ai in cap decat niste texte moarte reproduse jalnic fara suport .Daca tu asa crezi ca o sa ai parte de marea clipa a vietii tale cand ti se va descoperi Dumnezeu,tratand lucrurile asa de superficial si batjocoritor , te inseli amarnic.Ascunde-te si caieste-te si asa oamenii de aici ti-au aratat prea multa intelegere fata de cat de ignorant si incult esti.Lasa-ne cu povestile tale despre morminte varuite si cu toti idolii pe care tu ii numesti dumnezei.Ca sa intram in polemica iti trebuiesc niste vagoane de cultura dupa cum se vede,nu avem cu cine.A fi crestin este un dar Divin pe care il primesti sau nu.Tu nu l-ai primit,dar problema ta este ca nici nu il doresti.Tu vrei ca toata lumea sa fie de acord cu modul tau aberant de a fi,doresti adepti sa-ti confirmi strambatatea.Te deranjeaza ca nu prea reusesti.Pai sa stii ca esti dezaxat nenicule ,cine crezi ca bea otrava cu care te prezinti tu aici?Si asa te-ai nenorocit pe tine vrei sa nenorocesti si pe altii?Nu prea iti merge ca Bunul Dumnezeu are grija de alesii sai, esti varza.Dragii mei colegi lasati-l sa plece "inchideti-i usa" ca si asa l-ati ingaduit prea mult.Restul tine de el.
Asta este o speculatie si doar atat. Crestinismul isi are bine definite radacinile, nu combina nici o idee, urmeaza invataturile lui Hristos. Daca Hristos nu invia si nu facea acele minuni, nu acceptau mii de crestini deveniti mucenici sa moara si inca in chinuri (ucisi de cei de alta credinta). Adeptii carei alte religii in afara de cea crestina au facut aceasta? Datorita minunilor care au avut loc atunci, crestinismul s-a raspandit si a rezistat pana azi. Cine ar muri pentru o simpla dogma daca ea nu ar fi insotita si de fapte concrete, de trairi? Ceea ce nu intelege un non-crestin este trairea pe care un crestin o are atunci cand respecta invataturile lui Hristos si traieste conform cu poruncile lui Dumnezeu, in moralitate si mai ales iubire fata de Dumnezeu si aproapele. Pentru crestini, aceasta traire de mangaiere dumnezeiasca pe care o are in inima este certitudinea credintei in Hristos.crestinismul, si defapt toate religiile din lume sunt o combinare a mai multor idei existente in alte religii anterioare
Multi s-au straduit sa minimalizeze minunile lui Hrisos, ba mai nou au ajuns sa inventeze ca si altii au inviat (ba chiar dupa 3 zile). De ce nu s-a stiut de aceste lucruri? Cine au fost martorii asa-zisei invieri ai acelui "zeu"? Diferenta dintre Iisus si acesti zei este diferenta intre MIT (fabricat si cu multe adaugiri ulterioare in cazul zeilor pomeniti) si realitate. Nici unul din acesti zei nu au avut un mesaj catre omenire care sa reziste peste timp, si nu au avut adepti care sa moara pentru ei, cu atat mai putini unii care sa faca minuni (cum s-a intamplat cu Sfintii lui Hristos)... Dovezile in favoarea crestinismului sunt zdrobitoare pentru cine vrea sa se informeze. Chiar si numai faptul ca acesti zei si mesajul lor nu au rezistat in timp, este o dovada suficienta ca nu erau de la Dumnezeu cel Adevarat.Mitul lui Iisus nu este deloc strain, pentru ca multe idei precum: nasterea virgina, timpul nasterii, viata, moartea si invierea din morti sunt idei predominante in multe alte religii din lume si se pare ca incep de la zeul egiptean Horus, care de asemenea a fost nascut din Isis printr-o nastere virgina, a fost de asemenea un profet, a murit si a reinviat dupa 3 zile. Iar acest mit al lui Horus a fost transmis mai departe catre mai multe religii, iar personaje asemanatoare pot fi identificate in: Attis, Krishna, Dionisus, Mithra, chiar si Zalmoxis un zeu getic. Asa ca daca zici ca Mantuitor = cel care a inviat din mormant ai o lista lunga de mantuitori.
Nu stiu daca Dumnezeu se ofenseaza la modul la care iti imaginezi, dar cel care procedeaza astfel da dovada de lipsa e respect pentru Cel care l-a creat iar asta ramane inscris in Cartea Vietii. Si daca nu ai respect pentru Cel pe care altii il venereaza, nu ai respect nici pentru acestia. "Umana" este doar intelegerea subiectiva a lucrurilor. Daca Dumnezeu Atotcreatorul, Atotputernic si Sfant, cel care a creat toate cele vazute si nevazute (inclusiv pe tine) nu merita respect, atunci cine oare merita? Frica de Dumnezeu este inceputul intelepciunii. Trebuie sa fii constient ca atunci cand scrii numele lui Dumnezeu cu litera mica, atunci il desconsideri pe Dumnezeu.si tu crezi ca dumnezeu se ofenseaza daca ii scrie cineva numele cu litera mica? voi chiar nu vedeti cum suspect de "uman"este acest dumnezeu caruia voua vi se pare ca ii urmati?
Deci concluzia ta este ca prin smerenie, nu ne ridicam la inaltimea Divinitatii ???umblati cu "smerenie", cu "eu pacatosul, cel mai pacatos, eu sunt nimeni...." va tarati in praful existentei fara sa va ridicati la inaltimea divinitatii din care veniti cu totii. ascundeti in spatele "smereniei" tot ceea ce e mai frumos si mai divin in voi. ma tem ca dumnezeu (oricare i-ar fi numele si indiferent cu ce litere se scrie) clatina dezamagit din cap la felul in care il vedeti voi.
Trist este ca cei care nu au mare habar de invataturile de credinta acuza pe altii de lipsa de credinta... Stai tu linistit(a), ca Biserica lui Hristos nu se va duce niciodata la vale, nici singura nici "ajutata" de altii... Dealtfel, cine esti tu sa judeci pe ceilalti si sa stii cati au credinta adevarata si in cate procente va rezista Biserica?? De altfel si exprimarea este intortocheata, ai vrut sa spui de credinta in Hristos, sau credinta ca Dumnezeu exista, sau ca Iisus are dreptate?! Ca nu prea se intelege...pentru ca la cata credinta (si aici ma refer la convingere) ca dumenezeu este si Iisus are dreptate, este in biserica, 95 % din ea se va duce singura la vale. trist....
In cele 10 porunci? Acolo nu spune nimic despre relatiile intre persoane de acelasi sex, daca la asta te referi.Joe, una pese alta, ti s-a raspuns de ce Biserica ortodoxa este contra homosexualitatii (pentru ca ar inclaca legile date de Dumnezeu prin Moise) cum am scris intr-un post anterior, deci in aceasta privinta sper ca te-am lamurit.
Eu creca ii aduc cel mai important lucru: ratiunea. Dar desigur ca e mai linistit si mai frumos sa stati toti unul in jurul celuilalt si sa va aprobati reciporc la fiecare idee religioasa pe care o scoateti din capsor. Poti sa spui ca eu sunt ori bomba cu napalm ori ploaia in vreme de seceta.Cata rabdare au unii de pe aici...
Gioule, toti pe aici isi aduc contributia la forumul nostru frumos, care creste ca o floare in gradina ortodoxiei, dar tu ce ii aduci?
Dupa cele 10 porunci, au fost multe alte legi date prin Moise (Levitic). Se pare cu nu ai citit postul meu de la pag. 2 (si ce mult am scris... speram sa fi citit), vezi la sfarsitul mesajului si pasajul din Vechiul Testament referitor la subiectul asta.In cele 10 porunci? Acolo nu spune nimic despre relatiile intre persoane de acelasi sex, daca la asta te referi.
Joe, in primul rand ideile religioase nu le scoatem din cap ci din carti sau din cuvantul lasat de Dumnezeu (si nu ca nu suntem capabili de a judeca, dar veridicitatea sursei e mai importanta). Oricum, ideile mari s-au dat, cum ne zicea un profesor din facultate, asa ca cei care rascolesc si pretind ca vin cu originalitati se insala si cad in ridicol. Cine studiaza isi da seama ca in toate domeniile artei s-au cam folosit toate BIG IDEAS pe care credem ca le nascocim noi acum. Dar omul viseaza si crede ca scoate ceva extraordinar la fiecare pas.Dar desigur ca e mai linistit si mai frumos sa stati toti unul in jurul celuilalt si sa va aprobati reciporc la fiecare idee religioasa pe care o scoateti din capsor.
Insa nu inteleg de ce in fiecare alt aspect al vietii fiecaruia cerem dovezi (fie ca e vorba de politica, de stiri, de evenimente etc.) dar cand vine vorba de religie, toti accepta viziunea unitara a unei carti vechi de 2000 de ani, care este criticata din ce in ce mai mult de academicieni si oameni de stiinta, si inchid ochii la toate celelalte dovezi existente ce se contureaza impotriva ideilor biblice.
dar de ce trebuie sa moara cineva? oare nu in biserica se spune ca Iisus a murit ca sa puna capat jertfelor vechiului testament? eu chiar nu inteleg cum poate cineva sa afirme asta si in calesti timp sa accepte moartea pentru dogma asta, sa afirme ca e o jertfa pentru hristos si sa mai creada ca e corect si bine. oare asa castiga Iisus sufletele: daca se chinuie, daca mor pentru el? pe bune ca nu inteleg. (sau, voi il intelegeti gresit.) mi-e greu sa cred ca asta asteapta hristos de la oameni: "crede in mine si mori pentru mine". serios: ce fel de dumnezeu vrea asta de la oamenii pe care i-a creeat din iubire? sa ma lumineze cineva si pe mine!Daca Hristos nu invia si nu facea acele minuni, nu acceptau mii de crestini deveniti mucenici sa moara si inca in chinuri (ucisi de cei de alta credinta). ....Cine ar muri pentru o simpla dogma daca ea nu ar fi insotita si de fapte concrete, de trairi?
am auzit de subtante chimice care, combinate, se auto-aprind dupa un anumit timp. iar flacari care nu ard chiar si mai mult timp, se pot obtine la fel. nori de diferite culori la fel se obtin pe orice scena, la orice spectacol.Pe cei care se indoiesc de Hristos, ba mai il si compara cu niste zei obscuri din antichitate, eu ii intreb cum isi explica minunea Sfintei Lumini care are loc an de an in Sambata Pastelui crestin ortodox de 2000 de ani incoace, la Mormantul lui Iisus? Incepand cu fulgerul din cer (vazut de cei prezenti in fiecare an) care aprinde vata pe Mormant (fara sa fie innorat afara), focul care se aprinde avand o temperatura scazut in primele minute si putand fi atins fara a te arde (pe langa mii de martori, se vede si pe filmele video filmate de cei prezenti - deci minunea este de neconstestat ) si terminand cu aprinderea ca din senin a candelelor deasupra Sf. Mormant ca si a lumanarilor unora din cei prezenti in biserica. Martorii prezenti au relatat de prezenta unui nor luminos albastrui care se poate vedea in biserica (dupa ce in prealabil se sting toate luminile).
sincer, ma indoiesc ca dumnezeu se simte ofensat. noi ca oameni, sigur. in special noi romanii avem pretentia ca, atunci cand vrem sa fim respectati, pretindem sa ni se adreseze ceilalti cu "dumneavoastra" de parca am fi mai multi. o fi si asta o formula de politete dar prea suntem sensibili la ea.Nu stiu daca Dumnezeu se ofenseaza la modul la care iti imaginezi, dar cel care procedeaza astfel da dovada de lipsa e respect pentru Cel care l-a creat iar asta ramane inscris in Cartea Vietii. Si daca nu ai respect pentru Cel pe care altii il venereaza, nu ai respect nici pentru acestia. "Umana" este doar intelegerea subiectiva a lucrurilor. Daca Dumnezeu Atotcreatorul, Atotputernic si Sfant, cel care a creat toate cele vazute si nevazute (inclusiv pe tine) nu merita respect, atunci cine oare merita? Frica de Dumnezeu este inceputul intelepciunii. Trebuie sa fii constient ca atunci cand scrii numele lui Dumnezeu cu litera mica, atunci il desconsideri pe Dumnezeu.si tu crezi ca dumnezeu se ofenseaza daca ii scrie cineva numele cu litera mica? voi chiar nu vedeti cum suspect de "uman"este acest dumnezeu caruia voua vi se pare ca ii urmati?
da, asta cred. e ca si cum noi, oamenii am avea copii si acestia in loc sa fie mandrii ca ei sunt fii nostrii, s-ar purta cu noi ca si cu niste stapani, ar umbla pe langa noi cu frica sa nu cumva sa primeasca bataie pentru orice abatere iar mai incolo sa nu cumva sa ii alungam de acasa ("in iad"). eu vreau de la copilul meu sa fie mandru ca e fiul meu, ca e om, ca este cine este (si aici va rog sa nu faceti remarci, din nici un punct de vedere la adresa mea si a fiului meu).Deci concluzia ta este ca prin smerenie, nu ne ridicam la inaltimea Divinitatii ???![]()
![]()
![]()
Conform acestei logici, prin mandrie ne-am ridica la inaltimea Divinitatii? Grava eroare! Se vede ca nu prea cunosti cum stau lucrurile si nu ai lectura in domeniu. MANDRIA ESTE PACATUL PRIMAR. Datorita mandriei, cel mai luminos inger, Lucifer, a cazut in intunericul cel mai adanc. Smerenia este arma cea mai puternica impotriva raului. SMERENIA este podoaba tuturor virtutiilor. Nimeni nu se mantuieste daca nu are smerenie... Asta o stiu toti crestinii...
o lamurire: din punctul meu de vedere, cam 80% din morala crestina e foarte buna si merita atentie. partea proasta e ca aceia la care fac referire, traiesc prefacuti fata de tot ceea ce afirma ca respecta. implicit, procentul de persoane care alcatuiesc biserica. si am prea multe exemple in sensul asta, traite chiar cu cei din apropierea mea.Trist este ca cei care nu au mare habar de invataturile de credinta acuza pe altii de lipsa de credinta... Stai tu linistit(a), ca Biserica lui Hristos nu se va duce niciodata la vale, nici singura nici "ajutata" de altii... Dealtfel, cine esti tu sa judeci pe ceilalti si sa stii cati au credinta adevarata si in cate procente va rezista Biserica?? De altfel si exprimarea este intortocheata, ai vrut sa spui de credinta in Hristos, sau credinta ca Dumnezeu exista, sau ca Iisus are dreptate?! Ca nu prea se intelege...
Înapoi la “ALTE SUBIECTE TEOLOGICE”
Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori