Biblia şi Tainele Bisericii. Preoţia şi dezlegarea păcatelor

Discuţii despre diferenţele de doctrină dintre ortodocşi şi (neo-)protestanţi
IOACHIM
Confesiune:ortodox
Re: Pomenirea mortilor. Obiceiuri şi superstiţii

Mesaj necititde IOACHIM » 06 Dec 2010, 18:46

Duhovnic: m-am spovedit pentru prima si ultima oara la parintele Teofil Paraian, de la manastirea Brancoveneasca de la Sambata de Sus (jud. Brasov). I-am marturisit ca am inceput sa cercetez Sfanta Scriptura. Mi-a spus: "lasa Biblia si vino la biserica". Atunci am hotarat sa las o astfel de biserica si sa merg la Cuvantul lui Dumnezeu. Si, bine am facut. Sfanta Scriptura a lucrat la inima mea si astazi sunt un alt om.
Lamuritor cuvant! Pai omu` te-a cetit bre`..... ti-a dat si medicamentul.... da` uite ce se-ntampla daca umbli de capu` tau! Ai ajuns un eretic. Acu` ti-ai pierdut si mantuirea.... te-ai facut si fiu al gheenei, esti si impotrivitor lui Hristos... si Doamne fereste... n-as vrea sa se intample asta, dar cum stim ca diavolul e mincinos.... si la faza cu alcoolu` ai cam luat teapa.... ca nu te tine mult minunea cu abstinenta! O SA TE CONVINGI SINGUR! In momentele alea sa-ti aduci aminte de cuvintele parintelui Teofil si sa vii in Biserica - si-ti promit eu ca o sa te convingi; si-o sa scapi si de erezie, si de drac, si de frati mincinosi si lingusitori care-ti tot cauta zeciuiala, si-o sa te si mantuiesti!

IOACHIM

Mesaj necititde IOACHIM » 06 Dec 2010, 18:52

Mda,ai fost un ortodox formal,cum de alt fel exista multi dar asta nu inseamna ca cunosti ortodoxia..............
Chestia asta cu un preot ortodox care spune "lasa Biblia" am auzit-o inca de zece ori pe un alt forum,este un cliseu np binecunoscut si mult mincinos.Daca vrei iti caut vreo zece persoane np care au "patit-o" la fel ca tine.Oare nu-i cam mare coincidenta?
Cum de eu care traiesc in mijlocul ortodocsilor n-am auzit pe cineva sa ne relateze astfel de intamplari?
Cum de mie parintele la spovedanie imi cere sa citesc cate un capitol din NT in fiecare zi si sa folosesc psalmi la rugaciunea personala?
Cum se poate ca un preot ortodox sa ceara unui enorias sa renunte la citirea Bibliei?
Ii de mirare lucru asta,mai ales ca in Bisericile ortodoxe se citeste de zece ori mai multa scriptura decat la cultele protestante!
Nu cumva tu ne pacalesti?
Eu asa tind sa cred,mai ales ca l-am vazut si ascultat de vreo cateva ori pe pr Teofil Paraianul(Dumnezeu sa-l ierte) la Deva unde a tinut cateva conferinte.
CORECT! Si chiar recomanda CUM sa citim Sfanta Scriptura: Mai intai evangheliile si nt de cate 3 ori fiecare si abia dupa aia cap-coada: adica: [(Mt., Mc., Lc., In) , (Mt., Mc., Lc., In), (Mt., Mc., Lc., In)..... Apocalipsa ] x 3 si dupa aia de la Facere la Apocalipsa!

Danie1

Parintele Paraian n-a gresit!

Mesaj necititde Danie1 » 06 Dec 2010, 19:01

Am avut bucuria sa-l cunosc pe Pr. Teofil. Imbratisarea dumnealui de la sfirsitul discutiei noastre nu o sa o uit niciodata. Am plecat la dinsul (vorba vine ca am ajuns intimplator) zbuciumat sufleteste si de la Simbata am plecat alt om.
Dinsul avea un fel direct si fara menajamente de a vorbii. Mie mi-a ajutat, dar eu eram deja in biserica.
Pe undeva il inteleg ca a spus "lasa Biblia si hai la biserica" i-ar fi fost mai de folos mai intii sa se spovedeasca sa se impartaseasca, sa traiasca Tainele Bisericii o vreme ca apoi sa poata intelege ce citeste.
Noi insa sintem mindrii, ne credem f. inteligenti si capabili sa intelegem fara ajutor Cuvintul lui Dumnezeu.
Si ...ne rupem gitul.
Dar poate sint eu prea redus ca nu stiu cum se face ca si la X-a citire a Bibliei tot mai descoper lucruri noi.

IOACHIM

Mesaj necititde IOACHIM » 06 Dec 2010, 19:04

Asculta-ma, nu biblia te-a facut pe tine adventist (reformat sau nu) ci pur si simplu te-ai intalnit cu ceva adventisti care te-au convertit.In Biserica se produc minuni si mai mari daca chiar te intreseaza,simpla lepadare a unor patimi trupesti este doar inceputul.
Corect. Nici o proorocie nu se talcuieste dupa socotinta fiecaruia. Scriptura se explica pe ea insasi. Daca nu intelegi un verset din Biblie, trebuie sa cauti explicatia tot in Biblie.
:lol: :lol: :lol:
Ooau,nu cumva ti-o cautat cineva explicatia si ti-o dat-o mura in gura?Sigur ala care ti-o cautat-o nu era nici penticostal nici mormon ci era adventist.Mai bine fi tu sincer si povesteste-ne cum te-au trombonit adventistii.
Ca bine mai zici! :D

IOACHIM

Mesaj necititde IOACHIM » 06 Dec 2010, 19:07

Va mai spun inca o curiozitate. Eu i-am cautat pe adventisti (nu adventistii pe mine). Eu i-am "trombonit" ca sa pot incheia un legamant cu Domnul, in biserica adventista.

Cat despre explicatii, chiar daca unele ar fi "mura-n gura" sunt urmate de verificarea cu Scriptura (un prost obicei al adventistilor). Cand explicatiile nu se potrivesc cu Scriptura, chiar si pastorii sunt luati la intrebari (am asistat la o astfel de ocazie).
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Acu` m-am lamurit. Omu` e sarac rau! Pueril peste masura! Nu ma mai ostenesc sa-i raspund..... e dus rau cu alte plute pe alte fluvii. Isi merita soarta cu prisosinta! Dragoste cu forta nu se poate!

IOACHIM

Mesaj necititde IOACHIM » 06 Dec 2010, 19:12

Si, inca o "ciudatenie" (pentru dvs.). Dupa cateva luni de frecventare a bisericii (sambata de sambata) am cerut botezul. Am fost verificat si refuzat (mai aveam ceva probleme de rezolvat pentru a putea face legamant cu Dumnezeu, prin botez). Abia dupa un an de zile am fost botezat.
Pai tu crezi ca aia-s prosti? Cum sa te primeasca fara o spalare de creier completa, ciclu intreg! Inca nu percutai, nu raspundeai la comenzi.... acu` esti pe brazda! Sfatu` meu e sa nu cumva sa incerci sa bei aghiazama dimineata.... ca daca te resetezi, te dau aia afara! E stiut ca aghiazama, apa sfintita adica, are efecte de-astea ciudate - e valabil si pt. electric.
- Asta cu conditia ca vrei sa ramai caldicel, adica eretic adventist! Daca vrei o gura de aer proaspat.... bea totusi aghiazama!. NUma` sa stii - eu te avertizez.... ca are valabilitate nu numai aici.... ci si dincolo... adica ai sa afli ca de fapt AI SI SUFLET!!!! vIU SI NEMURITOR!
:D

IOACHIM

Re: Biblia şi Tainele Bisericii. Preoţia şi dezlegarea păcat

Mesaj necititde IOACHIM » 06 Dec 2010, 19:19

Am fost verificat si refuzat (mai aveam ceva probleme de rezolvat pentru a putea face legamant cu Dumnezeu, prin botez). Abia dupa un an de zile am fost botezat.
Inteleg ca nu crezi ca sugarii au credinta,dar nici tu n-aveai?
Ca sugarii nu au credinta sunt foarte sigur. De faptul ca nici eu nu aveam credinta sunt si mai sigur.
pAI DE FAPT AI DREPTATE... atunci.... desi ortodox stramb si alcoolic, fie nu credeai deloc, fie indoielnic.....DAR in nici un caz nu credeai stramb!!!!! Dupa ce te-ai virusat..... a trebuit sa astepti pana ai ajuns la masura deplina a strambatatii... si , prin urmare, crezi...STRAMB. De aia spun batranaii ca mai bine sa stai stramb si sa judeci drept decat invers...... sa stai drept si sa judeci /crezi stramb, asa cum o faci tu!!!

-- Dac-ar fi sa ne gandim la citatul cu piatra de moara, si o facem , mai bine era daca ramaneai alcoolic. Acu` ti-ai adaugat o poatra de moara cu lantisor pe care scrie AZS! :oops:

P.S. Lantisoru` ala sa stii ca se rupe f. usor... da` trebuie sa bei aghiazama! :) Io zic sa incerci..... ce se poate intampla? N-are ce sa-ti strice!
- daca mai traia parintele Teofil puteai sa nergi la el sa-i ceri...... da` asa... incearca si tu pe la tine prin sat (banuiesc ca ai bunici la tara), :D

vasinec

Mesaj necititde vasinec » 07 Dec 2010, 14:39

-- Dac-ar fi sa ne gandim la citatul cu piatra de moara, si o facem , mai bine era daca ramaneai alcoolic.
Multumesc pentru urare. Adica,vreti sa spuneti, ca mai bine ratam, la sigur, Imparatia lui Hristos:
"Nu stiti cã cei nedrepti nu vor mosteni Împãrãtia lui Dumnezeu? Nu vã înselati în privinta aceasta: nici curvarii, nici închinãtorii la idoli, nici preacurvarii, nici malahii, nici sodomitii, nici hotii, nici cei lacomi, nici betivii, nici defãimãtorii, nici hrãpãretii nu vor mosteni Împãrãtia lui Dumnezeu".(1 Corinteni 6:9,10)

Ortodox betiv, inseamna..... adio Imparatia lui Dumnezeu. Fara dar si poate (asa zice Sfanta Scriptura). Sa nu-mi spuneti ca-i scoate biserica prin slujbe (ca sa revenim la subiectul cu "legatul si dezlegatul" facut de preoti).

P.S. Lantisoru` ala sa stii ca se rupe f. usor... da` trebuie sa bei aghiazama! :) Io zic sa incerci..... ce se poate intampla? N-are ce sa-ti strice!
- daca mai traia parintele Teofil puteai sa nergi la el sa-i ceri...... da` asa... incearca si tu pe la tine prin sat (banuiesc ca ai bunici la tara), :D
In popor circula o vorba, despre lucrurile inutile. Spune asa: "este ca apa sfintita, nici n-ajuta nici nu strica".

vasinec

Re: Parintele Paraian n-a gresit!

Mesaj necititde vasinec » 07 Dec 2010, 14:53

Dar poate sint eu prea redus ca nu stiu cum se face ca si la X-a citire a Bibliei tot mai descoper lucruri noi.
Sfanta Scriptura iti descopera lucruri noi incontinuu. Este un izvor de invatatura prospata.

vasinec

Mesaj necititde vasinec » 07 Dec 2010, 15:02

si la faza cu alcoolu` ai cam luat teapa.... ca nu te tine mult minunea cu abstinenta! O SA TE CONVINGI SINGUR! In momentele alea sa-ti aduci aminte de cuvintele parintelui Teofil si sa vii in Biserica - si-ti promit eu ca o sa te convingi; si-o sa scapi si de erezie, si de drac, si de frati mincinosi si lingusitori care-ti tot cauta zeciuiala, si-o sa te si mantuiesti!
1. Faza cu alcoolu' este lucrarea lui Dumnezeu. Am incercat si inainte, prin eforturi personale, sa ma las de bautura. Nu am reusit. Ma intorceam precum porcul la laturi.

Dar, de cand a intervenit Dumnezeu, am terminat-o definitiv cu alcoolul. Nu am mai pus picatura de alcool in gura, de peste 5 ani. Si, nu este vorba de abstinenta. Cu vre-o 5 ani in urma am avut doua "incercari" de a bea, din nou:
- o data am vrut sa beau un pahar de bere (dupa ce mancasem bine); am luat vre-o doua inghitituri si am aruncat continutul paharului; nu-mi mai placea de loc;
- alta data (cam in aceeasi perioada de timp) am vrut sa gust un pahar de visinata (imi placea foarte mult visinata cand eram betiv profesionist); am dus paharul spre gura si, in momentul in care am simtit danful de alcool mi-a venit sa arunc ce era in pahar (ceea ce am si facut); am constatat, cu bucurie, ca nu mai suport alcoolul; de atunci nu am mai avut treaba cu nici o picatura de alcool.

georgia

Mesaj necititde georgia » 07 Dec 2010, 16:25

vasinec, ai scos un drac pe usa (alcoolismul) si ai bagat alti 10 pe geam (erezia si cele care mai vin dupa ea). de betivanie puteai scapa si daca te spovedeai sincer si faceai canonul dat de duhovnic. sa stii ca dracul adesea ne scapa de patimi mai marunte, ca sa ne arunce in altele mai mari. cel mai mult ii place sa imite minunile facute de Dumnezeu, ca doar asta e cea mai mare dorinta a lui, sa fie confundat cu Dumnezeu.
orice pacat se iarta prin mila lui Hristos, numai hula impotriva Duhului Sfant, adica erezia, nu se iarta.

electric77
Confesiune:alta religie

Mesaj necititde electric77 » 07 Dec 2010, 17:10

vasinec, ai scos un drac pe usa (alcoolismul) si ai bagat alti 10 pe geam (erezia si cele care mai vin dupa ea). de betivanie puteai scapa si daca te spovedeai sincer si faceai canonul dat de duhovnic. sa stii ca dracul adesea ne scapa de patimi mai marunte, ca sa ne arunce in altele mai mari. cel mai mult ii place sa imite minunile facute de Dumnezeu, ca doar asta e cea mai mare dorinta a lui, sa fie confundat cu Dumnezeu.
orice pacat se iarta prin mila lui Hristos, numai hula impotriva Duhului Sfant, adica erezia, nu se iarta.

Ce va mai place sa rastalmaciti versetele biblice, jignind persoane pe care nu le cunoasteti. De unde pana unde, o credinta in Cristos, chiar daca nu potrivit cultului ortodox cu toate dogmele si traditiile, inseamna hula contra Duhului Sfant? va ganditi ce aberatii spuneti?

georgia

Mesaj necititde georgia » 07 Dec 2010, 19:06

departe de mine gandul de a jigni. imi pare rau daca lucrurile pe care le-am scris par incomode. credinta in Hristos, ca sa fie mantuitoare, trebuie sa fie dreapta. ei nu poate fi ciuntita sau alterata, selectand ce anume sa credem si restul sa aruncam.

ceea ce am vrut sa pun in vedere este ca unele rezultate pozitive ale unei credinte nu fac automat ca acea credinta respectiva sa fie adevarata. nici budhistii si yoginii nu beau, nu fumeaza, sunt plini de blandete, generosi, politicosi. unii din ei chiar declara ca "cred in Hristos", ca Hristos este "un dumnezeu" (intelegand prin asta un om extraordinar, un mare maestru, initiat, profet sau asa ceva), ca cred si se straduiesc sa aplice invataturile Lui. ii mantuieste aceasta credinta?

electric77

Mesaj necititde electric77 » 07 Dec 2010, 19:13

departe de mine gandul de a jigni. imi pare rau daca lucrurile pe care le-am scris par incomode. credinta in Hristos, ca sa fie mantuitoare, trebuie sa fie dreapta. ei nu poate fi ciuntita sau alterata, selectand ce anume sa credem si restul sa aruncam.

Dar asta ati facut! ati jignit un om in etate, un adevarat crestin care traieste viata in si pentru Cristos, un exemplu pentru tineri. Cum puteti sa acuzati pe cineva ca huleste Duhul Sfant, in aceste conditii facand pacatul de neiertat? Este o mare indrazneala si un tupeu fantastic.
ii mantuieste aceasta credinta?
Nu este treaba noastra cine va fi mantuit, asta numai Dumnezeu stie. Eu unul niciodata nu am avut curajul nebun sa spun :X nu va fi mantuit, Y nu va fi mantuit, Z va fi totusi mantuit, dar ca prin foc. SUNT EU IN LOCUL LUI DUMNEZEU ??

georgia

Mesaj necititde georgia » 07 Dec 2010, 22:43

a nega faptul ca Duhul Sfant lucreaza in Biserica lui Hristos inseamna a-L huli. daca pentru unii a spune adevarul inseamna a insulta, imi pare foarte rau... dragostea nu se bucura de minciuna, ci de adevar.

credeam ca ne mantuim prin credinta, ca ea e esentiala in acest proces...
dar daca tu spui ca poate si necredinciosii se mantuiesc, desi refuza constient credinta adevarata in Domnul, inseamna ca Hristos S-a intrupat si S-a jertfit degeaba.

Danie1

analfabetism

Mesaj necititde Danie1 » 08 Dec 2010, 10:28

Sfanta Scriptura iti descopera lucruri noi incontinuu. Este un izvor de invatatura prospata.
N-ai inteles ce am dorit eu sa-ti spun, sau poate n-am reusit eu sa exprim ce doream!
Faptul ca Cuvintul lui Dumnezeu este atit de complex, ca fiecare nuanta da sensuri noi acestui Cuvint, necesita o pregatire pentru citirea acestui Cuvint, un "profesor" care sa ne invete alfabetul.
Vad ca discutati despre alcool asa ca o sa-ti dau un exemplu cu alcoolul.
Sa zicem ca doresti sa inveti chineza si esti beat.
Nici un profesor nu va putea sa o faca pina nu ti s-au dus aburii bauturii.
Iar singur nu vei putea oricum.
Dupa ce te trezesti, daca profesorul este unul adevarat vei putea incepe sa inveti sensurile citorva litere din alfabetul chinezesc. Cu cit vei muncii mai mult cu atit o sa inveti mai multe sensuri si mai multe litere.
Conditia sa fi treaz si ai un profesor adevarat.
Acum revenind la Pr. Teofil dinsul te-a vazut inca "ametit" asa ca ti-a propus mai intii sa te "trezesti" mergind la biserica si cu siguranta mai tirziu te-ar fi ajutat sa buchisesti avind grije sa nu inveti sensuri gresite la cele citite.
Desigur se poate invata chineza si fara profesor sau cu un chinez oarecare, dar niciodata n-ai sa ajungi la desavirsire facind asa. Ori in credinta e vorba de desavirsire iar profesorii adevarati care de 2000 de ani se ocupa cu alfabetul duhovnicesc sint ....cei ortodocsi.
Predicatorul vostru traind inafara tainelor este inca "ametit" si nici el nu stie ce invata nici ei care invata nu stiu ca invata gresit. Ori conducind orb pe orb....
Since nu-mi plac polemicile pentru ca stiu ca tu nu te vei schimba in urma lor de pe pozitia ta. Nu o face nici-unul dintre voi...dar nici nu au liniste sufleteasca asa incit sa nu doreasca sa se amestece cu ortodocsii (cum eu nu doresc amestec cu sectantii si nu am intrat si nici nu voi intra vreodata in casa lor de rugaciune, in forumuril lor...)
In NT este insa un cuvint frumos "Vino si vezi!" Eu am trecut prin ateism, prin budism pina am ajuns ACASA, dar odata ajuns nu mai caut, nici nu ma mai uit in stinga si-n dreapta pentru ca ACASA te simti. Tu, prietene nu esti inca acasa si sufletul tau o stie si te mina aici inte noi, iar noi nu te putem ajuta....daca tu nu vrei!

electric77

Mesaj necititde electric77 » 08 Dec 2010, 13:15

credeam ca ne mantuim prin credinta, ca ea e esentiala in acest proces...
dar daca tu spui ca poate si necredinciosii se mantuiesc, desi refuza constient credinta adevarata in Domnul, inseamna ca Hristos S-a intrupat si S-a jertfit degeaba.
de aceea Pavel a spus ca va fi o Inviere a celor drepti dar si a celor nedrepti, este posibil ca "nedreptii" sa fie tocmai acestia care nu au avut posiblitatea sa cunoasca pe Domnul.
a nega faptul ca Duhul Sfant lucreaza in Biserica lui Hristos inseamna a-L huli.
Daca eu spun ca un director nu lucreaza in cutare institutie, inseamna ca il batjocoresc cu ceva?
Vasinec nu a spus ca Duhul nu lucreaza in Biserica lui Cristos, dimpotriva toti afirmam ca Duhul lucreaza in Biserica lui Cristos, dar ramane de vazut ce inseamna si din ce este constituita Biserica lui Cristos ;)
Deci a afirma cu rautate evidenta ca cineva huleste pe Duhul Sfant este un mare afront adus si o impolitete.
Ultima oară modificat 08 Dec 2010, 13:19 de către electric77, modificat 1 dată în total.

georgia

Mesaj necititde georgia » 08 Dec 2010, 19:08

electric, tot ce ai tu sunt "posibilitati", banuilei mai exact. asta se intampla pentru ca respingi posibilitatea existentei unei revelatii in afara Bibliei. pentru tine Dumnezeu a incetat sa mai vorbeasca cu noi dupa scrierea ultimei carti a NT.

eu nu m-am refeirt la cei care, din motive ce nu tin de posibilitatile lor, nu au auzit de crestinism si de Hristos (ex. paganii care au trait inainte de Hristos). eu ma refer la cei care refuza sa creada in El sau isi fabrica un "crestinism" potrivit cu propriile slabiciuni si pacate.

daca spui ca Duhul Sfant nu lucreaza in Biserica inseamna ca contrazici Scriptura, pentru ca numai prin Biserica a hotarat Domnul sa ne mantuim. daca nu stii care este Biserica lui Hristos sau spui ca nu putem cunoaste azi acest lucru, asta e foarte grav si foarte... nebiblic. ar insemna ca lui Dumnezeu nu Ii mai pasa daca ne mantuim sau nu, din moment ce nu ne lasa sa aflam mijlocul prin care sa o facem.

dumio

Mesaj necititde dumio » 08 Dec 2010, 22:52

electric, tot ce ai tu sunt "posibilitati", banuilei mai exact. asta se intampla pentru ca respingi posibilitatea existentei unei revelatii in afara Bibliei. pentru tine Dumnezeu a incetat sa mai vorbeasca cu noi dupa scrierea ultimei carti a NT.

eu nu m-am refeirt la cei care, din motive ce nu tin de posibilitatile lor, nu au auzit de crestinism si de Hristos (ex. paganii care au trait inainte de Hristos). eu ma refer la cei care refuza sa creada in El sau isi fabrica un "crestinism" potrivit cu propriile slabiciuni si pacate.

daca spui ca Duhul Sfant nu lucreaza in Biserica inseamna ca contrazici Scriptura, pentru ca numai prin Biserica a hotarat Domnul sa ne mantuim. daca nu stii care este Biserica lui Hristos sau spui ca nu putem cunoaste azi acest lucru, asta e foarte grav si foarte... nebiblic. ar insemna ca lui Dumnezeu nu Ii mai pasa daca ne mantuim sau nu, din moment ce nu ne lasa sa aflam mijlocul prin care sa o facem.
Dupa el ne mantuim doar prin si dupa Scriptura!!! Scriptura este dumnezeul lui! Litere fara duh si acelea luate din context! :)

dumio

Mesaj necititde dumio » 08 Dec 2010, 23:00

1. Faza cu alcoolu' este lucrarea lui Dumnezeu. Am incercat si inainte, prin eforturi personale, sa ma las de bautura. Nu am reusit. Ma intorceam precum porcul la laturi.

Dar, de cand a intervenit Dumnezeu, am terminat-o definitiv cu alcoolul. Nu am mai pus picatura de alcool in gura, de peste 5 ani. Si, nu este vorba de abstinenta. Cu vre-o 5 ani in urma am avut doua "incercari" de a bea, din nou:
- o data am vrut sa beau un pahar de bere (dupa ce mancasem bine); am luat vre-o doua inghitituri si am aruncat continutul paharului; nu-mi mai placea de loc;
- alta data (cam in aceeasi perioada de timp) am vrut sa gust un pahar de visinata (imi placea foarte mult visinata cand eram betiv profesionist); am dus paharul spre gura si, in momentul in care am simtit danful de alcool mi-a venit sa arunc ce era in pahar (ceea ce am si facut); am constatat, cu bucurie, ca nu mai suport alcoolul; de atunci nu am mai avut treaba cu nici o picatura de alcool.
Ce inseamna dupa tine betiv? Unde se afirma de catre BO ca ea e de acord cu betia? (Nu ma refer la cretinii asa-zis ortodocsi, care ei fiind patimasi isi justifica patima prin sustinerea apartenentei la BO). A bea alcool cu masura, nu inseamna a fi betiv (alcoolic, patimas). Scriptura spune ca sa nu fim betivi si sa nu ne imbatam de vin, nu sa nu bem! Daca eu sunt slab si ma tem de patima, nu inseamna ca e rau vinul! Foarte frumos spunea Sf. Maxim Marturisitorul: "nu femeia e rea, ci desfranarea; nu banul e necurat, ci iubirea de arginti; nu vinul e rau, ci betia, nu mancarea e spurcata, ci imbuibarea etc". Lovind in aliment, din pricina slabiciunii si consumului necontrolat nu e o solutie, mai ales ca Insusi Domnul a baut vin si chiar a poruncit sa se foloseasca la impartasanie (o sa-mi spui ca a folosit suc de struguri sau must nefermentat, dar asta sunt fabulatii, pentru ca termenul pentru vin este hoinos, iar traditia Bisericii pana astazi da marturie despre acest lucru).

Înapoi la “Protestantismul şi neo-protestantismul”