POLEMIC: ICOANĂ vs IDOL

Discuţii despre diferenţele de doctrină dintre ortodocşi şi (neo-)protestanţi
Dionysie
Confesiune:ortodox
Preocupări:înţelegerea
Re: ICOANĂ vs IDOL

Mesaj necititde Dionysie » 22 Dec 2010, 19:43

Confraţii catolici au altă opinie şi au şi argumente ce v-au fost expuse nu o dată...
Domnule sectar, cred că ar trebui să îţi mai arunci ochii după adevăr, nu după minciuni şi mistificări. În primul rând că confraţii catolici suntem noi ortodocşii pentru că Biserica noastră, cea Creştină, este Una, Sfântă, Catolică şi Apostolică, prin urmare aşa-zişii "catolici" (adică secta de la Vatican) nu mai sunt confraţi de-ai noştri de când s-au despărţit de Sfânta Biserică. Iar în al doilea rând, aşa-zisele argumente ale latinilor au fost combătute punct cu punct de Biserica Creştină prin sfinţii, teologii şi părinţii ei; unul dintre "argumentele" franco-latinilor a fost acela că Biserica din Răsărit ar fi scos Filioque din Simbolul de Credinţă mărturisit de Biserică; problema este însă că "dogma" Filioque nu a făcut niciodată parte din Simbolul de Credinţă al Bisericii ca să poată fi scos ulterior, asta ca să vezi numai stilul de lucru şi de "argumentaţie" al franco-latinilor. Pe de altă parte, eu însumi am adus dovezi împotriva "dogmelor" lor şi nici unul nici până azi nu a făcut nici cel mai mic gest de a încerca măcar să contrazică, însă ştiu dumneata având o formaţie sectară vezi numai ce vrei şi în general ai o perspectivă obtuză, limitată şi jalnică. (Oricum până acuma nu mi-ai adus nici un fel de argumente care să demonstreze dogmele franco-latinilor, şi în special primatul şi infailibilitatea papală aşa cum sunt definite la Conciliul Vatican 1)

don_razvan
Confesiune:protestant

Mesaj necititde don_razvan » 23 Dec 2010, 00:49

V-am recomandat o carte,pe care eu personal am citit-o si care ne argumenteaza foarte bine atat din punct de vedere istoric dar si din punct de vedere dogmatic problematica icoanei.Ai posibilitatea sa vezi cum a evoluat lucrurile iar daca ti lene spunem ca iti caut citate.
http://www.scribd.com/doc/32361927/Uspe ... ia-icoanei
Prietene, am aruncat doar o privire peste cartea asta, pentru ca timpul nu imi permite luxul de a o citi acum, insa mi-a fost de-ajuns sa-mi fac o idee (este adevarat, sumara) despre continutul ei. Am sa postez un paragraf gasit la inceputul capitolului ce trateaza aceeasi idee:
"Tradiţia Bisericii afirmă că prima icoană a lui Hristos a apărut încă din timpul vieţii Sale pământeşti. Era imaginea numită în Occident „Sfântul Chip”, iar în Biserica Ortodoxă „imaginea nefăcută de mâna omenească”(acheiropoiètos)
Intrebare: Pe ce se bazeaza argumentele dvs ? R: Pe acest gen de carti !
Intrebare: Pe ce se bazeaza argumentele acestor carti ? R: Pe traditia Bisericii Ortodoxe... !
Intrebare: Cum este validata traditia Bisericii Ortodoxe ? R: Prin acest gen de carti... !

Domnul Daniel, m-ati inchis cu argumentele dvs... Imi imaginez ca acea carte este plina de astfel de afirmatii... Poate n-am dreptate, dar doar dupa un minut am gasit asemenea fraze, imi imaginez ce se afla in restul cartii.

Totusi, nu mi-ati adus nici un argument Biblic, temeinic, cu care sa ne aduceti pe toti la tacere... Teoretic, daca "Sf. Traditie" este 100% Biblica, ar trebui sa va fie foarte usor sa gasiti macar 2 versete in care sa se incurajeze cultul icoanelor. Si va promit ca daca imi aratati macar un astfel de verset, va ofer o mare recompensa ! Mult succes... !
Daca nu sunt sute de minciuni in cartea domnului Petru Blaj si sunt numai zeci atunci sunt eu mincinos.Vezi ca am postat deja o cateva aici unde parinti ortodocsi ca Ignatie Teoforul,Iustin Martirul,Ciprian,autorul Didahiei,Staniloie,Cleopa, etc ne apar in pozitie de adventisti desi pozitia lor fata de Euharistie este atat de bine cunoscuta.
Am studiat locul in care ati postat dvs comentariul, insa n-am gasit nici o minciuna referitoare la cartea Domnului Petru Blaj. Va las sa mai cautati...
citatele sunt rupte din context,iar autorul sarlatan fiind ii duce in eroare pe bietii enoriasi care nu sunt in stare sa mearga la sursa si sa verifice adevarul.
:)) nu pot sa nu rad citind afirmatiile dvs. Domnule Tuduran, daca spuneti ca afirmatiile domnului Petru Blaj sunt scoase din context (deci au un inteles viciat), inseamna ca dvs stiti care este contextul corect al acelor afirmatii, deci puteti explica tuturor care este contextul adevarat al acelor citate. Ma indoiesc ca veti face acest lucru din moment ce dvs nici n-ati auzit de acele carti din care sunt preluate citatele domnului Petru Blaj. Mai mentionez un lucru pe care sigur nu il stiti: toate acele carti din care a citat Petru Blaj, au fost primite de la un preot ortodox, iar daca erau inventate de autor (Petru Blaj), cartea nu avea cum sa iasa de sub tipar.
App, si dvs va incadrati in categoria "bietilor enoriasi", pentru ca refuzati sa consultati sursele adevarului, rezumandu-va doar la povestile "sfintei" traditii...
Iata autorul ne citeaza din marele Sf Atanasie cel mare si il face iconoclast :„Dar oamenii ajunşi fără de minte au nesocotit harul lorşi prin aceasta au întors atât de mult spatele lui Dumnezeuşi au tulburat atât de mult sufletul lor încât nu numai că au uitat de cunoştinţa de Dumnezeu... dar ceea ce e cel mai rău, au mutat cinstirea de la Dumnezeu la lemne, la pietre şi la toată materia şi la oameni."(Sfântul Atanasie cel Mare", trad. Pr.Prof. D.Stăniloae, Ed.IBM al BOR, Bucureşti 1987, pag. 104)
Numai dvs puteati ajunge la o asemenea concluzie... Autorul nu il face iconoclast pe Sf Anastasie cel mare (cat de mare o fi ???), dar dvs ati ajuns foarte usor la concluzia aceasta, datorita prejudecatilor pe care le aveti ! Nu trebuie sa recunoasteti...
Apropo, poate imi oferiti si pagina exacta de unde ati luat citatul asta. Cu ocazia asta sper sa mai reveniti macar o data asupra lui... (citatului)
Dar autorul,sarlatan fiind,nu ne spune ca citatul este impotriva paganilor (elinilor) care i-au zeificat pe idolii lor ci ne lasa sa credem ca sfantul a fost iconoclast,eu as putea sa citez cel putin 10 pagini pe tema asta din disputa Sf Atanasie cu elinii.
Cata ura aveti fata de acest autor care a facut cunoscut oamenilor dovezile pe care acestia isi intemeiaza crezul.
Dati-mi voie sa parafrazez ceea ce ati scris mai sus: Dar autorul, sarlatan fiind, nu ne spune ca citatul este impotriva paganilor (dar nu spune nici ca este impotriva ortodocsilor sau a lui Anastasie cel Mare) care i-au zeificat pe idolii lor, ci MA lasa sa CRED ca sfantul a fost iconoclast.

Asta ca o incheiere... Am vazut ce ati mai scris in alte topicuri, cum ca "adventistii s-au intemeiat la inceputul anilor numai stiu care pe invataturile proorocilor mincinosi, apoi pe invataturile numai stiu cui, etc etc... Se vede ca "ati citat din memorie" (vorba lui Vadim) si ca toata postarea este o aberatie, neavand nici un argument macar.

Domnule Daniel, va recomand sa va informati temeinic inainte sa aruncati niste acuzatii in vant, nu pentru ca m-ar/ne-ar deranja (pe noi, "sectarii") in vreun fel, dar va faceti singuri de ras, pentru ca daca ati sta de vorba cu cineva (fata in fata) nu cred ca ati avea tupeul (din respect fata de acea persoana) sa aduceti niste acuzatii nefondate, pentru ca "minciuna are picioare scurte", scurte scurte...

Multa sanatate va doresc si am speranta ca "tonul" discutiei noastre se va schimba spre mai bine in viitor...

Domnul sa va conduca in tot Adevarul !

daniel tuduran

Mesaj necititde daniel tuduran » 23 Dec 2010, 08:33

Daca nu sunt sute de minciuni in cartea domnului Petru Blaj si sunt numai zeci atunci sunt eu mincinos.Vezi ca am postat deja o cateva aici unde parinti ortodocsi ca Ignatie Teoforul,Iustin Martirul,Ciprian,autorul Didahiei,Staniloie,Cleopa, etc ne apar in pozitie de adventisti desi pozitia lor fata de Euharistie este atat de bine cunoscuta.
Am studiat locul in care ati postat dvs comentariul, insa n-am gasit nici o minciuna referitoare la cartea Domnului Petru Blaj. Va las sa mai cautati...
citatele sunt rupte din context,iar autorul sarlatan fiind ii duce in eroare pe bietii enoriasi care nu sunt in stare sa mearga la sursa si sa verifice adevarul.
:)) nu pot sa nu rad citind afirmatiile dvs. Domnule Tuduran, daca spuneti ca afirmatiile domnului Petru Blaj sunt scoase din context (deci au un inteles viciat), inseamna ca dvs stiti care este contextul corect al acelor afirmatii, deci puteti explica tuturor care este contextul adevarat al acelor citate. Ma indoiesc ca veti face acest lucru din moment ce dvs nici n-ati auzit de acele carti din care sunt preluate citatele domnului Petru Blaj. Mai mentionez un lucru pe care sigur nu il stiti: toate acele carti din care a citat Petru Blaj, au fost primite de la un preot ortodox, iar daca erau inventate de autor (Petru Blaj), cartea nu avea cum sa iasa de sub tipar.
App, si dvs va incadrati in categoria "bietilor enoriasi", pentru ca refuzati sa consultati sursele adevarului, rezumandu-va doar la povestile "sfintei" traditii...
Iata autorul ne citeaza din marele Sf Atanasie cel mare si il face iconoclast :„Dar oamenii ajunşi fără de minte au nesocotit harul lorşi prin aceasta au întors atât de mult spatele lui Dumnezeuşi au tulburat atât de mult sufletul lor încât nu numai că au uitat de cunoştinţa de Dumnezeu... dar ceea ce e cel mai rău, au mutat cinstirea de la Dumnezeu la lemne, la pietre şi la toată materia şi la oameni."(Sfântul Atanasie cel Mare", trad. Pr.Prof. D.Stăniloae, Ed.IBM al BOR, Bucureşti 1987, pag. 104)
Numai dvs puteati ajunge la o asemenea concluzie... Autorul nu il face iconoclast pe Sf Anastasie cel mare (cat de mare o fi ???), dar dvs ati ajuns foarte usor la concluzia aceasta, datorita prejudecatilor pe care le aveti ! Nu trebuie sa recunoasteti...
Apropo, poate imi oferiti si pagina exacta de unde ati luat citatul asta. Cu ocazia asta sper sa mai reveniti macar o data asupra lui... (citatului)
Dar autorul,sarlatan fiind,nu ne spune ca citatul este impotriva paganilor (elinilor) care i-au zeificat pe idolii lor ci ne lasa sa credem ca sfantul a fost iconoclast,eu as putea sa citez cel putin 10 pagini pe tema asta din disputa Sf Atanasie cu elinii.
Cata ura aveti fata de acest autor care a facut cunoscut oamenilor dovezile pe care acestia isi intemeiaza crezul.
Dati-mi voie sa parafrazez ceea ce ati scris mai sus: Dar autorul, sarlatan fiind, nu ne spune ca citatul este impotriva paganilor (dar nu spune nici ca este impotriva ortodocsilor sau a lui Anastasie cel Mare) care i-au zeificat pe idolii lor, ci MA lasa sa CRED ca sfantul a fost iconoclast.

Asta ca o incheiere... Am vazut ce ati mai scris in alte topicuri, cum ca "adventistii s-au intemeiat la inceputul anilor numai stiu care pe invataturile proorocilor mincinosi, apoi pe invataturile numai stiu cui, etc etc... Se vede ca "ati citat din memorie" (vorba lui Vadim) si ca toata postarea este o aberatie, neavand nici un argument macar.

Domnule Daniel, va recomand sa va informati temeinic inainte sa aruncati niste acuzatii in vant, nu pentru ca m-ar/ne-ar deranja (pe noi, "sectarii") in vreun fel, dar va faceti singuri de ras, pentru ca daca ati sta de vorba cu cineva (fata in fata) nu cred ca ati avea tupeul (din respect fata de acea persoana) sa aduceti niste acuzatii nefondate, pentru ca "minciuna are picioare scurte", scurte scurte...

Multa sanatate va doresc si am speranta ca "tonul" discutiei noastre se va schimba spre mai bine in viitor...

Domnul sa va conduca in tot Adevarul !
Draga Razvan,iti spun a doua oara ca Petru Blaj este un sarlatan ordinar de cea mai joasa speta si dupa Craciun promit sa-ti arat o gramada de minciuni din cartea sa.
Sincer imi este mila de voi ca va lasati inselati atat de usor,nu va atrebuie decat un pic de dorinta de adevar si ii puteti demasca voi insiva pe pastorii vostri mincinosi.

Reiau din mesajul de ieri unde autorul ne citeaza din Sf Atanasie cel mare si ne face sa credem ca acesta a luptat impotriva icoanelor,adica a fost iconoclast :„Dar oamenii ajunşi fără de minte au nesocotit harul lorşi prin aceasta au întors atât de mult spatele lui Dumnezeuşi au tulburat atât de mult sufletul lor încât nu numai că au uitat de cunoştinţa de Dumnezeu... dar ceea ce e cel mai rău, au mutat cinstirea de la Dumnezeu la lemne, la pietre şi la toată materia şi la oameni."(Sfântul Atanasie cel Mare", trad. Pr.Prof. D.Stăniloae, Ed.IBM al BOR, Bucureşti 1987, pag. 104)

Dar autorul,sarlatan fiind,nu ne spune ca citatul este impotriva paganilor (elinilor) care i-au zeificat pe idolii lor

Oare cum ii scapa sarlatanului de dr Petru Blaj doctrina ortodoxa a sfantului ?

„Noi, credincioşii, ne închinăm la icoane nu ca la Dumnezeu, cum fac elinii. Nu! Ci noi arătăm buna închinare şi iubire către acea faţă care este închipuită pe icoane. Pentru aceasta, noi, de multe ori, când chipul de pe dânsa se şterge, o ardem ca pe un lucru fără de folos“.
Sf Atanasie cel Mare
http://www.basilica.ro/ro/stiri/folosul ... coane.html

Si sa completez din carte citatul din ziarul PatriarHIE

Dupa cum Iacob, inainte de sfirsitul sau, s-a inchinat deasupra toiagului lui Iosif si prin aceasta a cinstit, nu toiagul, ci pe cel ce il tinea, asa si noi credinciosii ne inchinam si sarutam icoanele, nu pentru altceva, decit ca le sarutam ca pe copiii si pe parintii nostri, ca sa le aratam prin aceasta dragostea noastra sufleteasca;
dupa cum si iudeii se inchinau Tablelor Legii si celor doi heruvimi turnati din aur, cinstind prin inchinare nu piatra si aurul, ci pe Insusi Dumnezeu care a poruncit sa li se faca acestea.
Sf Atanasie cel Mare

Concluzie:Sf Atanasie cel Mare a fost ortodox,a condamnat adorarea zeilor pagani dar pe alta parte arata ca crestinii cinstesc sfintele icoane,si este o deosebire uriasa intre adorarea zeilor (pietrelor,materiei) si cinstirea icoanelor.In cartea lui Petru Blaj Sf Atanasie cel Mare pare ca hulitor al icoanelor pe cand in realitate a fost cinstitor al acestora.
Ultima oară modificat 23 Dec 2010, 09:52 de către daniel tuduran, modificat 1 dată în total.
„Marea vieţii văzând-o înălţându-se de viforul ispitelor, la limanul tău cel lin alergând, strig către Tine Doamne: scoate din stricăciune viaţa mea, mult Milostive!” (din slujba înmormântării)

daniel tuduran

Mesaj necititde daniel tuduran » 23 Dec 2010, 09:02

PĂGÂNISMUL CA MODEL DE ÎNCHINARE LA UNII CREŞTINI
6. Zeităţi păgâne continuă să trăiască în icoane zis creştine:
"Idolul zeiţei Diana, Artemida din Efes... (în unele traduceri biblice în Fapte 19,21-41 se întâlneşte cu numele de Artemida - n.n.)."152( 152. „Apologeţi de limbă greacă", traducere de T.Bodogae, Olimp Căciulă şi D.Fecioru, Ed.IBM al BOR, Bucureşti 1980, pag. 378)
http://www.scribd.com/doc/26152761/1/TR ... DIN%C5%A2A

Nemernicul de petru blaj ia un citat dintr-un apologet crestin din sec 2,Atenagora Atenianul si ii lasa pe bietii np sa creada ca idolul zeitei 'traieste' in bisericile crestine iar crestinii se inchina acesteia.In realitate Atenagora Atenianul tocmai condamna pe pagani si arata nebunia lor de a se inchina idolilor lor.O sa dau contextul sa se inteleaga. Intamplarea face ca imediat dupa citat vedem cum tocmai adeventistii repeta pacatul paganilor de ai acuza pe crestini de canibalism sau ca-l omoara pe Hristos neintelegand Taina Euharistica.

"Eu cred că Orfeu, Homer şi Hesiod sînt cei care au plăsmuit genealo¬giile şi au dat numele celor pe care lumea îi numeşte zei. Iată ce mărturi¬seşte Herodot: „cred într-adevăr că Hesiod şi Homer au trăit cam cu 400 de ani înainte de mine, nu mai mult. Ei sînt cei ce au fixat pentru greci teogonia sau învăţătura despre naşterea zeilor, atribuind zeilor însuşirile lor, împărţind între ei onorurile şi măiestriile şi apoi desemnîndu-le înfăţi¬şarea" . Desigur, atîta vreme cît nu exista încă arta plastică, adică pictura şi sculptura, nu au apărut nici chipuri ale zeilor.
Pe vremea lui Saurios din Samos, a lui Craton din Sikiona , a lui Geante din Corint şi a unei tinere fete din Corint s-a ajuns să se descopere de către Saurios felul cum se reprezintă în desen umbrele, el fiind cel dintîi care a schiţat contururile unui cal pe o zi cu soare. Pictura a fost descoperită de Craton, care a dat nuanţe de culoare şi de umbră unui bărbat şi unei femei în faţa unui zid alb. Confecţionarea păpuşilor a fost descoperită de o fînără fată, care, fiind îndrăgostită de un tînăr, a desenat pe un zid umbra lui, redîndu-1 parcă dormind, după care tatăl ei, care lucra cu lut, îneîntat de asemănarea extraordinară a trăsăturilor, i-a sculptat chipul, umplîndcontururile cu lut.

Modelul se păstrează şi azi în Corint. După ei, Dedal, Teodor şi Smilis au descoperit sculptura şi plastica. Data de cînd se pictează chipuri şi de cînd se confecţionează idoli e atît de recentă încît aş putea spune numele fiecărui artist care le-a confecţionat. Idolul zeiţei Diana, Artemida din Efes şi acela al Atenei (mai curînd Atela, căci aşa-i spuneau cei mai iniţiaţi, mă gîndesc la vechea statuie cioplită dintr-un lemn de măslin), ca şi cea a Atenei care şade, au fost executate de Endoios, un ucenic al lui Dedal. Statuia lui Apollo Pyticul e opera scluptorilor Teodor şi Tele-kles. Cea a lui Apollo din insula Delos şi a Artemidei din Efes sînt opera lui Tektaios şi a lui Angelion. Hera din Samos şi cea din Argos sînt confecţio¬nate de mîna lui Smilis. Ceilalţi idoli au fost lucraţi de Fidias. Afrodita din Cnidos e opera lui Praxitel, Asclepios din Epidaur a fost executat de Fidias .
Cu alte cuvinte, nu există nici un idol care să nu fi fost confecţionat de mîna omului, căci dacă ar fi fost ei zei cu adevărat, atunci de ce n-au existat ei de la început ? De ce sînt mult mai recenţi decît cei care i-au confecţionat ? Şi apoi, ca să existe, ce lipsă ar fi avut ei de mîna omului şi de măiestria lui ? Ei sînt, aşadar, din lut ori din piatră, în orice caz din materie, o plăsmuire inutilă.

XXXI.
Ni se mai aduce pe nedrept învinuirea că am organiza ospeţe criminale şi orgiastice, şi aceasta numai ca să se creeze un motiv de a putea fi osîndiţi pentru credinţa noastră"

http://www.scribd.com/doc/32161280/PSB- ... mba-Greaca

Concluzie; idolul zeitei Diana nu sade in bisericiile crestine cum sugereaza blestematul pastor ci in temple pagane,si poate in mintiile unor np care se lasa atat de usor inselati.
„Marea vieţii văzând-o înălţându-se de viforul ispitelor, la limanul tău cel lin alergând, strig către Tine Doamne: scoate din stricăciune viaţa mea, mult Milostive!” (din slujba înmormântării)

daniel tuduran

Mesaj necititde daniel tuduran » 23 Dec 2010, 09:32

4.Şi filozofi păgâni s-au strecurat în icoanele creştinilor:
„Cei 7 filozofi greci care s-au strecurat în pictura bisericească se zugrăvesc astfel
1.Solon Atenianul
5.Apoloniu din Rodos
2.Tucidide istoricul
6.Filo din Larissa
3.Platan
7.Plutarh
4.Aristotel
Unii din aceşti filozofi sunt înlocuiţi cu Sofocle ori Pitagora.Filozofii (păgâni - n.n.) se zugrăvesc fiind îmbrăcaţi în haine clasice
cu coroane pe cap... (aluzie la coroanele creştinilor - n.n.)."147( Badea Cireşeanu, tom.II, Bucureşti 1911)

Blestematul le inoculeaza enoriasilor ca ortodocsii s-ar inchina filozofilor pagani,rupand din context un citat dintr-o carte ortodoxa si adaugand in paranteze "nota lui".
Nu dragilor np,nu fiti copii la minte nu ne inchinam filozofilor pagani caci nici nu stim daca sau mantuit .Ii pictam in biserica din alte motive.Dar daca nu stiti si Gigi Becali este pictat intr-o Biserica din Moldova,ba chiar si demonii sunt adeseori pictati in bisericile nostre dar nu pt a li se aduce cinste ci pt a reprezenta iadul in care noi credem.
Reprezentantii culturii clasice: Pitagora, Platon, Aristotel şi Sofocle, sunt consideraţi precursori ai creştinismului,au intrezarit si ei in operele lor lumina lui Hristos si asta este motivul pt care sunt pictati in unele biserici.Inclusiv apostolii preaiau din filozofia lor,sper ca nu-i considerati si pe acestia pagani?

daniel tuduran

Mesaj necititde daniel tuduran » 23 Dec 2010, 09:48

PĂGÂNISMUL CA MODEL DE ÎNCHINARE LA UNII CREŞTINI
1. Idoli sau icoane pe la răspântii de drumuri
„Crucea străluceşte... la răspântiile drumurilor ,..". („Dogmele religiunii creştine ortodoxe" de St. Călinescu, cu aprobareaSf. Sinod din 17 oct. 1905, pag. 17-18)

Dar crucea din fier care straluceste pe biserica adventista din Simeria ce este ?
Sa inteleg ca ati pus idolul pe biserica?

laodiceean

Mesaj necititde laodiceean » 23 Dec 2010, 11:46

Ce Sabat au tinut Adam, Noe si Avraam?
Sabatul zilei a şaptea, doar nu vreţi a sugera că ţineau duminica!
Adevarat insa Dumnezeu nu da o lista a cartilor inspirate, altcineva a facut aceasta triere. Pina la canon existau cam 30 de evanghelii. Deci cea fost mai intii, Sf Traditie, sau Biblia?
Eu nu folosesc expresia "Sfânta Tradiţie", deoarece în acest generos termen intră la grămadă tot felul de adăugiri necreştine cu care nu pot fi de acord. Sunt de acord însă cu faptul că până la scrierea primelor cărţi ale VT adevărul dumnezeiesc s-a transmis pe cale orală. În ce priveşte NT, situaţia a fost mai specială deoarece apostolii au scris epistole şi acestea au circulat din biserică în biserică, chiar dacă nu legate într-o "culegere".
Ce inseamna inspirat?
Dacă ne referim la Scriptură, faptul că aceasta a fost scrisă sub călăuzirea directă a Duhului Sfânt. Menţionez că eu nu cred în inspiraţia verbală a Bibliei.
Nu ati raspuns la intrebare
. Consider că am răspuns. Nu se specifică care prooroci au spus lucrul acesta, deci nici dvs. nu puteţi răspunde concret la această întrebare. Sugerez din nou revenirea la topic. Repet întrebarea: aveţi un asemenea exemplu din partea unui evanghelist ori apostol care să confirme necesitatea cultului icoanelor?

laodiceean

Mesaj necititde laodiceean » 23 Dec 2010, 11:59

Dar daca nu stiti si Gigi Becali este pictat intr-o Biserica din Moldova
Gigi Becali apare pictat pe mai multe biserici. Chiar acum câteva zile, am văzut la ştiri o nouă biserică în care apare zugrăvită întreaga familie Becali. Deoarece Becali e zugrăvit asemenea icoanelor în aceeaşi sfântă biserică, cu aceleaşi sfinte culori şi cu aceeaşi binecuvântată şi sfinţită pensulă, ce garanţii aveţi că peste câteva sute de ani dreptcredincioşii nu se vor închina şi nu vor pupa icoana acestui ctitor de biserici, aşa cum îi pupau mâinile pline de euro în ştirea respectivă?

don_razvan

Mesaj necititde don_razvan » 23 Dec 2010, 14:45

Draga Razvan,iti spun a doua oara ca Petru Blaj este un sarlatan ordinar de cea mai joasa speta si dupa Craciun promit sa-ti arat o gramada de minciuni din cartea sa.
Domnul Daniel sunteti vizibil deranjat de adevarurile prezentate in cartea domnului Blaj, insa astept cu rabdare sa-mi aduceti "gramada" de minciuni... Repet, eu mai am putin si termin cartea asta si inca n-am gasit nici o minciuna din acea "gramada" la care faceti aluzie...
Idolul zeiţei Diana, Artemida din Efes
Acesta este pasajul pe care l-am gasit si eu in carte. Deci, care este nelamurirea dvs ? Ce nu se potriveste cu contextul ? Reiese din cele 6 cuvinte de mai sus ca "Atenagora Atenianul si ii lasa pe bietii np sa creada ca idolul zeitei 'traieste' in bisericile crestine" ? Se pare ca aveti grave probleme de interpretare a unui text. Din moment ce domnul Petru Blaj a extras doar 6 cuvinte (Idolul zeitei Diana, Artemida din Efes din acea carte, nu stiu cum ati ajuns dvs la o asemenea interpretare, punandu-l pe compilator in categoria "sarlatanilor". Chiar ma amuza comentariul dvs...
Ni se mai aduce pe nedrept învinuirea că am organiza ospeţe criminale şi orgiastice, şi aceasta numai ca să se creeze un motiv de a putea fi osîndiţi pentru credinţa noastră"
Haideti sa nu dramatizam si sa ne plangem de mila, ca nu e cazul... Va rog sa aveti macar decenta de a pastra linistea la capitolul asta... Nu stiu cine pe cine a acuzat de orgii sexuale. Pana acum n-am auzit ca vreun adventist a acuzat biserica ortodoxa de orgii; invers, DA, si nu de putin ori... ("stingerea luminii...")
Maine poimaine poate ne acuzati si de persecutie...
„Cei 7 filozofi greci care s-au strecurat în pictura bisericească se zugrăvesc astfel
1.Solon Atenianul
5.Apoloniu din Rodos
2.Tucidide istoricul
6.Filo din Larissa
3.Platan
7.Plutarh
4.Aristotel
Unii din aceşti filozofi sunt înlocuiţi cu Sofocle ori Pitagora.Filozofii (păgâni - n.n.) se zugrăvesc fiind îmbrăcaţi în haine clasice
cu coroane pe cap... (aluzie la coroanele creştinilor - n.n.)."147( Badea Cireşeanu, tom.II, Bucureşti 1911)
Saracul Petru Blaj, cate i se pun in carca...
Domnule Tuduran, daca vad bine, afirmatiile de mai sus nu sunt ale lui Petru Blaj, ci ale lui Badea Ciresanu, preot ortodox. Vi se pare cumva ca Petru Blaj a denaturat intelesul initial prin adaugarea acelor "note" ? Haideti sa aruncam o privire numai...
Prima nota: Filozofii (pagani - n.n.) - vreti sa spuneti ca filozofii nu erau pagani ?
A doua nota: ...haine clasice cu coroane pe cap... (aluzie la coroanele crestinilor - n.n.) - la ce oare fac aluzie coroanele pe cap ? vreti sa spuneti au fost puse doar asa...pentru estetica ?
In final, cum a fost viciat intelesul textului de catre notele domnului Petru Blaj ?
Ii pictam in biserica din alte motive... ba chiar si demonii sunt adeseori pictati in bisericile nostre dar nu pt a li se aduce cinste ci pt a reprezenta iadul in care noi credem.
O fi adevarat ce spuneti dvs, dar nu pot sa uit (cand citesc randurile scrise de dvs) intamplarea povestita de un (fost) practicant ortodox, care atunci cand s-a dus sa sarute icoanele in biserica, le-a luat la rand de la un capat la altul, sarutand printre altele si imaginea Diavolului. Si nu cred ca este singurul...
Dar crucea din fier care straluceste pe biserica adventista din Simeria ce este ?
Sa inteleg ca ati pus idolul pe biserica?
Domnule Tuduran, ati mai lansat intrebarea asta de cateva ori si nu vreau sa las impresia ca nu detin un raspuns...
Cand crucea de pe biserica adventista din Simeria va deveni un obiect de inchinare, atunci sa vorbiti... Cand veti vedea oameni (adventisti) facandu-si semnul crucii atunci cand trec pe langa biserica, atunci puteti sa aduceti toate acuzatiile impotriva noastra.

Crucea nu este un idol atata timp cat nu i se aduce nici un fel de inchinare... Sunt de parere ca acele icoane din bisericile dvs in care sunt infatisate scene din viata Mantuitorului, nu au nimic rau in sine. Dar in momentul in care oamenii se inchina acelor desene, crucii (de lemn, aur, piatra etc), moastelor si altor lucruri materiale, atunci inchinarea aceasta devine o problema foarte grava. Stiu, dvs veti sustine ca atunci cand va inchinati unei icoane, nu va inchinati lemnului... Deci onorezi icoana, dar nu onorezi lemnul din ea; pai ICOANA NU CUPRINDE SI LEMNUL ?
In fine...iar lungim discutia si n-ajungem nicaieri...

daniel tuduran

Mesaj necititde daniel tuduran » 23 Dec 2010, 18:55

O sa-ti raspund cu placere,imi doresc sa dialoghez cu tine,ma farmeca naivitatea ta (banuiesc ca esti tiner) dar nu acum ci dupa sarbatori.
Doamne ajuta!

dumio

Mesaj necititde dumio » 23 Dec 2010, 19:19

[quote="vasinec""]
Inteleg un lucru: icoanele folosesc numai pentru inchinarea la morti.
Nu inteleg un lucru: de ce nu aveau si nu se inchinau la icoana Maicii Domnului cu Pruncul in brate (Maica Domnului murise iar Domnul Iisus Hristos se inaltase).
Neplacuta situatie. Daca nu se nascusera si murisera sfintii, nu puteau fi icoane. Daca nu existau icoane, ce fel de biserica mai era si asta (fara icoane). Bietii Sfinti Apostoli! N-au avut si ei parte de obiserica plina de icoane si alte obiecte de cult. Ma intreb, cum s-or fi inchinat? Si, cui s-au inchinat? Suna ciudat sa te inchini doar lui Dumnezeu, prin Iisus Hristos, fara icoane si alte accesorii.
[/quote]
Daca pentru tine si Dumnezeu si Hristos sunt morti (pentru ca ne inchinam inaintea icoanelor lor), inseamna ca e clar! Pentru noi sfintii lui Dumnezeu nu sunt morti, asa cum credeti voi! Daca nu intelegeti asta, vorbim degeaba si doar aruncati cu noroi ca sa va luati pedeapsa care va asteapta!

dumio

Mesaj necititde dumio » 23 Dec 2010, 19:38

1.Solon Atenianul
5.Apoloniu din Rodos
2.Tucidide istoricul
6.Filo din Larissa
3.Platan
7.Plutarh
4.Aristotel

Blestematul le inoculeaza enoriasilor ca ortodocsii s-ar inchina filozofilor pagani,rupand din context un citat dintr-o carte ortodoxa si adaugand in paranteze "nota lui".
Nu dragilor np,nu fiti copii la minte nu ne inchinam filozofilor pagani caci nici nu stim daca sau mantuit .Ii pictam in biserica din alte motive.Dar daca nu stiti si Gigi Becali este pictat intr-o Biserica din Moldova,ba chiar si demonii sunt adeseori pictati in bisericile nostre dar nu pt a li se aduce cinste ci pt a reprezenta iadul in care noi credem.
Reprezentantii culturii clasice: Pitagora, Platon, Aristotel şi Sofocle, sunt consideraţi precursori ai creştinismului,au intrezarit si ei in operele lor lumina lui Hristos si asta este motivul pt care sunt pictati in unele biserici.Inclusiv apostolii preaiau din filozofia lor,sper ca nu-i considerati si pe acestia pagani?
Draga Daniel, filosofii pagani nici macar nu sunt pictati in Biserica, ci in exteriorul ei sau cel mult in pridvor si asta la numai cateva manastiri din Nordul Moldovei (poate or mai fi cateva, dar nu stiu eu). Oricum sectarii si ereticii astia nu inteleg simbolistica bisericii si ordinea incaperilor ei, asa ca ei cred ca tot ce zboara se mananca!

vasinec

Mesaj necititde vasinec » 23 Dec 2010, 20:01

[quote="vasinec""]
Inteleg un lucru: icoanele folosesc numai pentru inchinarea la morti.
Nu inteleg un lucru: de ce nu aveau si nu se inchinau la icoana Maicii Domnului cu Pruncul in brate (Maica Domnului murise iar Domnul Iisus Hristos se inaltase).
Neplacuta situatie. Daca nu se nascusera si murisera sfintii, nu puteau fi icoane. Daca nu existau icoane, ce fel de biserica mai era si asta (fara icoane). Bietii Sfinti Apostoli! N-au avut si ei parte de obiserica plina de icoane si alte obiecte de cult. Ma intreb, cum s-or fi inchinat? Si, cui s-au inchinat? Suna ciudat sa te inchini doar lui Dumnezeu, prin Iisus Hristos, fara icoane si alte accesorii.
Daca pentru tine si Dumnezeu si Hristos sunt morti (pentru ca ne inchinam inaintea icoanelor lor), inseamna ca e clar! Pentru noi sfintii lui Dumnezeu nu sunt morti, asa cum credeti voi! Daca nu intelegeti asta, vorbim degeaba si doar aruncati cu noroi ca sa va luati pedeapsa care va asteapta![/quote]

1.Era un raspuns la una din afirmatiile "oannei" (aceea ca, icoane cu Sfintii Apostoli nu puteau exista atata timp cat acestia erau in viata). Nu am facut nici o referire la Dumnezeire.

2. Este posibil ca Sfintii sa nu fie morti, daca Dumnezeu i-a inviat, intre timp. Altfel .... mortul este mort. Dar, pentru dvs. care nu credeti in inviere (precum saducheii) ci credeti in nemurirea mortului, nu este valabila puterea lui Dumnezeu (aceea de a invia pe cine doreste).

don_razvan

Mesaj necititde don_razvan » 23 Dec 2010, 21:24

O sa-ti raspund cu placere,imi doresc sa dialoghez cu tine,ma farmeca naivitatea ta (banuiesc ca esti tiner) dar nu acum ci dupa sarbatori.
Doamne ajuta!
Si mie imi place sa dialoghez cu dvs tot din aceleasi motive... Da, sunt tanar, si nu vad o problema in asta; in ochii Domnului toti suntem ca niste copii. Apostolul Ioan deseori folosea aceasta expresie: "Copilasilor..."
Faptul ca dvs sunteti mai in varsta ca mine, ar trebui sa se vada din modul in care argumentati si din cunostintele cu care va place sa va mandriti...

Din pacate timpul nu imi permite sa mai intru asa des pe acest forum...
Daca doriti sa pastram legatura, putem coresponda pe mail - razvanel90ro@yahoo.com este mailul meu ;)

Multa sanatate si toate cele bune :)

don_razvan

Mesaj necititde don_razvan » 23 Dec 2010, 21:39

Oricum sectarii si ereticii astia nu inteleg simbolistica bisericii si ordinea incaperilor ei, asa ca ei cred ca tot ce zboara se mananca!
Domnule Dumio, ati inceput si dvs utilizarea pe scara larga a expresiilor "sectari si eretici", intocmai ca o masina stricata care nu stie sa spuna altceva...
Ma asteptam de la dvs sa veniti cu un argument din Scriptura care sa ne puna in incurcatura pe toti, sau nu....ca cer prea multe de la dvs. Macar formularea unui argument sanatos...
Asta este reactia tipica a omului lipsit de argumente: incepe sa arunce cu noroi... Si nu m-ar deranja chestia asta, dar va faceti de ras, ca nici macar nu stiti ce inseamna "secta" si "eretic". Pana atunci, va recomand un dictionar (http://dexonline.ro/), poate va mai luminati un pic ;)

Nu intelegem simbolistica bisericii si ordinea incaperilor ei ? Ai putea sa demonstrezi lucrul asta ?
ei cred ca orice zboara se mananca
Cuvinte goale, vorbe ieftine... Mai repede va incadrati dvs in aceasta categorie !

1) Te sfatuiesc sa te informezi inainte de a aduce niste acuzatii
2) Iti recomand cartile de istorie bisericeasca/istoria religiilor, pentru ca nici istoria bisericii tale nu o cunosti
3) Iti recomand sa rasfoiesti macar Biblia 10-15 minute pe zi
Apoi, mai stam de vorba...

Ce zici ?
E greu ? Eu zic ca nu...

Bafta !

laodiceean

Mesaj necititde laodiceean » 24 Dec 2010, 01:42

Daca pentru tine si Dumnezeu si Hristos sunt morti (pentru ca ne inchinam inaintea icoanelor lor), inseamna ca e clar!
Vă rog să-mi iertaţi necunoaşterea, eu ştiam doar de icoana lui Hristos. În Biserica Ortodoxă există şi reprezentarea iconografică a lui Dumnezeu Tatăl?

vasinec

Mesaj necititde vasinec » 24 Dec 2010, 09:07

Daca pentru tine si Dumnezeu si Hristos sunt morti (pentru ca ne inchinam inaintea icoanelor lor), inseamna ca e clar!
Vă rog să-mi iertaţi necunoaşterea, eu ştiam doar de icoana lui Hristos. În Biserica Ortodoxă există şi reprezentarea iconografică a lui Dumnezeu Tatăl?
Exista si astfel de reprezentari. Am vazut una la bunica in casa. Iata una si aici: http://puterea-credintei.blogspot.com/2 ... reime.html.

laodiceean

Mesaj necititde laodiceean » 24 Dec 2010, 10:41

Exista si astfel de reprezentari. Am vazut una la bunica in casa. Iata una si aici: http://puterea-credintei.blogspot.com/2 ... reime.html.
Mulţumesc pentru lămuriri. Icoana din linkul de mai sus este dovada clară a încălcării poruncii a II-a din Decalog plus blasfemia reprezentării Celui Nevăzut. Probabil se va aduce scuza că icoana respectivă nu este "canonică". Canonică sau nu, totuși ea există şi-i aduce pe cei ce au realizat-o precum şi pe cei ce au pupat-o (ei şi copiii copiilor lor) în ipostaza plasării sub pedeapsa divină Ieșirea 20,5.

daniel tuduran

Mesaj necititde daniel tuduran » 24 Dec 2010, 13:12

Vasinesc,nu stiu de ce ,dar am impresia ca tu intrebi si tu iti raspunzi singur la intrebari (chiar daca sub alt nume) !? ;)
Nu crezi ca a fi mai constructiv sa pui intrebari si sa lasi pe altii sa-ti raspunda?

daniel tuduran

Mesaj necititde daniel tuduran » 24 Dec 2010, 13:16

Draga Daniel, filosofii pagani nici macar nu sunt pictati in Biserica, ci in exteriorul ei sau cel mult in pridvor si asta la numai cateva manastiri din Nordul Moldovei (poate or mai fi cateva, dar nu stiu eu). Oricum sectarii si ereticii astia nu inteleg simbolistica bisericii si ordinea incaperilor ei, asa ca ei cred ca tot ce zboara se mananca!
Multumesc de precizari,cunosteam amnuntele pe care le-ai scris,urma sa le prezint si eu pe forum eventual cu cateva imagini din interiorul unei biserici ortodoxe.Momentan sunt in criza de timp,o lasam pe viitor.

Înapoi la “Protestantismul şi neo-protestantismul”