Pagina 1 din 1

Despre suflet

Scris: 10 Feb 2017, 21:31
de Origen
Am observat ca foarte putin se vorbeste despre suflet. O intrebare importanta este daca sufletul este nemuritor. Mai concret , este sufletul nemuritor in sine ? sau altfel, a fost este el creat indestructibil ?

Re: Despre suflet

Scris: 05 Mar 2017, 22:39
de Ioan Cr
Aici pe forum s-a vorbit foarte mult despre suflet, despre natura lui, despre părțile sale, despre nemurire etc. S-a vorbit in contextul teoriei dihotomismului vs trihotomismului.

In Ortodoxie, sufletul este creat, dar si nemuritor. Creat, pentru că ORICE în afară de Dumnezeu este creatură. Nemuritor, pentru că există viață veșnică, credem în Judecata de apoi, în înviere, Rai și Iad. Sufletul este partea din noi care conține "suflarea de viață" sau duhul, tot în el se află și mintea, personalitatea, individualitatea, subiectul, el este forma, trupul este continutul. Dar omul nu este numai suflet, trupul este legatura sufletului cu lumea creată, prin aceasta ne deosebim de Îngeri și chiar ne plasăm mai sus de ei în această privință. De aceea vom învia în trup, dar nu în trup "stricacios", adica carnal, ci duhovnicesc, cum scrie Ap. Pavel. Prin trup avem simțurile, mișcările, putem să materializam visele, să faurim binele, și chiar tot ce ne poftește inima - de fapt, este tocmai ceea ce ne avantajează în raport cu Îngerii și întruchipează "asemănarea" noastră cu Dumnezeu.

Înțelegerea noastră despre suflet diferă de concepția platonică care plasează nemurirea sufletului în natura lui, chiar prin originea sa (dualism), opusă materiei coruptibile si independenta de ea. In platonism, sufletul nu moare pentru că nu poate, in creștinism - pentru ca (Dumnezeu) nu vrea. De aceea vorbim despre har, sau dar, cadou, care nu se ia înapoi, însă poate fi multiplicat.