Pagina 1 din 1

Fenonenul Arsenie Boca

Scris: 19 Aug 2015, 16:40
de radu1984
Sa ma ierte Dumnezeu si colegii de pe forum,insa am o nedumerire , anume cum se poate ca un preot , chiar si considerat ca facator de minuni,sa i se faca un acatist plus alte rugaciuni care sunt adresate acestuia daca nu a fost canonizat,adica teologia ne spune clar ca doar un sfant canonizat poate avea acatist,slujbe,rugaciuni.Plus ca din cate am inteles are doar doua carti publicate,asa am inteles de la duhovnicul meu,fost coleg de seminar,atunci de unde atatea carti.Drept este ca tot duhovnicul meu mi-a zis ca ce nu inteleg ( probleme mai produnde ) sa nu ma chinui sa le inteleg.Ce spuneti dumneavoastra stimati colegi de forum ! ?

Re: Fenonenul Arsenie Boca

Scris: 04 Dec 2015, 15:43
de Constantinos

Re: Fenonenul Arsenie Boca

Scris: 13 Dec 2015, 18:15
de nemessis
cum se poate ca un preot , chiar si considerat ca facator de minuni,sa i se faca un acatist plus alte rugaciuni care sunt adresate acestuia daca nu a fost canonizat,adica teologia ne spune clar ca doar un sfant canonizat poate avea acatist
Ce este ciudat aici? Este vorba de bani. Se fac o groaza de bani de pe urma megastarurilor inventate in ultima perioada.

Este ceva ciudat cu canonizarea de care spuneti: cine face pe cineva sfant? oamenii, sau Dumnezeu accepta sfintenia cuiva? Daca este a doua varianta, atunci canonizarea nu are nici un sens. Arsenie Boca poate fi deja sfant, dupa cum vrea Dumnezeu, si in cazul acesta canonizarea este pur si simplu irelevanta.
Insa daca sfintenia este stabilita de oameni, doar atunci canonizarea are sens. Si a fi sfant este pur si simplu o conventie stabilita de oameni.
Asta presupune ca si acatistele sa fie stabilite numai de oameni.
Cam multa implicare din partea oamenilor, intr-o relatie personala cu Dumnezeu, nu-i asa?

E doar o chestiune de timp. Arsenie Boca probabil va fi canonizat in urmatorii 20 de ani. BOR ar pierde destul de mult daca nu ar face.

Re: Fenonenul Arsenie Boca

Scris: 10 Iul 2018, 13:34
de Maria888
Cartile tiparite despre parintele Arsenie Boca sunt in mare parte scrise de alte persoane despre el. El a scris "Calea Imparatiei" si "Cuvinte vii". In cea din urma este un pasaj concentrat in care par. Arsenie Boca considera pe un anume guru hindus drept sfant, unul din aspectele controversate ale imaginii lui.
Am inteles ca si in trecut unii sfinti au fost recunoscuti de Biserica in urma venerarii lor ca si atare de catre popor (mireni).
Nu stiu cine a scris acel acatist iar "icoanele" sunt in mare parte poze alte lui din tinerete.
Se pare ca urmeaza sa fie canonizat in cele din urma moment in care Biserica va realiza o icoana a lui si probabil si un acatist.
http://www.ortodoxia.md/2018/07/va-fi-c ... brie-2018/
Cred ca "nefireasca uneltire" din articol se refera la faptul ca cineva din Romania a inregistrat marca de firma "Arsenie Boca" ca si copyright de firma europeana, cerand holograma si taxa pentru orice obiect legat de acesta care este vandut/tranzactionat.
https://stirileprotv.ro/stiri/actualita ... -arad.html
Intre timp Biserica Ortodoxa Romana a pierdut procesul contra acestei firme care a fost considerata legala de catre instantele romanesti. Nu am reusit sa aflu in ce nume a cerut acea persoana drepturi asupra lui Arsenie Boca, imi imaginez ca doar o ruda poate avea un drept intelectual asupra imaginii unei persoane decedate.
Nu stiu ce se va intampla in cazul canonizarii lui cu aceasta firma si daca B.O.R. va trebui sa ii plateasca acestei persoane drepturi de copyright pentru orice obiect comercializat legat de Arsenie Boca.
Multa lume considera acest scandal un semn cum ca Arsenie Boca nu este sfant desi personal nu vad nicio legatura referitor la sfintenia sau ne-sfintenia sa, doar pentru ca cineva a inregistrat o marca de firma cu numele lui. Daca persoana nu e ruda atunci presupun ca unii oameni inventivi vor inregistra in Marea Britanie si alte nume de sfinti cerand taxa oricui comercializeaza imaginea acelui sfant.

Re: Fenonenul Arsenie Boca

Scris: 19 Iul 2018, 10:43
de MarcusAurelius
Ce este ciudat aici? Este vorba de bani. Se fac o groaza de bani de pe urma megastarurilor inventate in ultima perioada.
E vorba de bani si mai e vorba de altceva. In 1990 mare parte dintre romani considerau biserica ca fiind o realitate tinand de vremurile trecute ale Evului Mediu. Apoi au inceput sa apara treptat preoti si epicopi pe la evenimente oficiale, sa sfinteasca monumente, sa isi faca numarul de ziua nationala a Romaniei, a aparut isteria hramurilor unde se aduna zeci de mii de credinciosi si in sfarsit au inceput sa se construiasca in nestire biserici pentru ca preotii si episcopii sa-si satisfaca pofta pentru lucruri materiale ascunsa sub masca credintei. Oamenii din jurul nostru, cel putin eu asta observ chiar la colegii de serviciu, au inceput sa confere religiei o importanta tot mai mare in viata lor si vorbesc mult mai des despre religie. Daca ati observat cumva, in ultimii ani avem tot mai multe zile libere datorate sarbatorilor religioase si daca inainte mergeam cu totii la munca de Rusalii, de Sfantul Andrei, sau de Vinerea Mare, acum stam acasa si ne bucuram ca statul roman are grija sa fim tot mai relaxati. Or in acest context, nevoia de sfinti a romanilor a crescut. Arsenie Boca nu e decat o marioneta spirituala menita sa satisfaca fervoarea religioasa a semenilor nostri. La fel de falsa precum fanatismul din care a rasarit