Pagina 1 din 1

Cati Psalmi din Psaltire a scris Proorocul David ?

Scris: 27 Ian 2009, 21:05
de Petre C
Initiez un chestionar pe o tema legata de psaltire. Am observat ca parerile sunt variate pe acest subiect, si poate ar fi binevenita o dezbatere.

Va rog sa va argumentati votul.

Re: Cati Psalmi din Psaltire a scris Proorocul David ?

Scris: 27 Ian 2009, 21:30
de CatalinM
In introducere la cartea Psalmilor, IPS Bartolomeu Anania se refera si la subiectul asta:

Titlul general al Cărţii Psalmilor este Psaltirea profetului şi regelui David, ceea ce ar însemna că întreaga operă are un singur autor; aşa credea vechea şcoală rabinică şi de aceeaşi părere erau chiar câţiva dintre Părinţii şi scriitorii bisericeşti ai primelor patru secole.
Cu toate acestea, atât titlurile originale ale psalmilor cât şi critica textuală obiectivă au ajuns la concluzia că nu toţi psalmii sunt ai lui David, dar nici nu pot fi stabilite certitudini asupra paternităţii unuia sau altuia dintre cei puşi la îndoială. Câţiva îi sunt atribuiţi lui Asaf sau urmaşilor lui, dar Cassiodor, unul dintre cei mai harnici comentatori, crede că e vorba numai de un procedeu literar al lui David. Psalmul 89 este pus pe seama lui Moise (poate că prin acelaşi procedeu), dar psalmii anonimi (însemnaţi cu „Aliluia“ sau „cântările treptelor“) nu pot fi decât ai autorului principal. E posibil însă ca psalmii 145-148, atribuiţi lui Agheu şi Zaharia, să dateze din epoca postexilică, precum şi Psalmul 136, intrat în cult ca polieleu la utrenie.
Controversele de acest fel sunt neesenţiale. Important este faptul că psalmii, în întregul lor, sunt străbătuţi de o tonalitate poetică una şi aceeaşi de la un capăt la altul: duhul davidic.

Re: Cati Psalmi din Psaltire a scris Proorocul David ?

Scris: 28 Ian 2009, 09:00
de Petre C
Stiam ca exista tendinta asta de a socoti ca David a scris doar o parte din psalmi, de aici si chestionarul. Insa pentru Sf. Parinti autorul tuturor psalmilor este Fericitul David.
Probabil ca ceea ce a creat neclaritati in timp provine din titlurile psalmilor.
Sa luam cazul psalmilor cu suprascrierea "al lui Solomon". Asa cum explica Cuv. Eftimie Zigabenul:
Precum zic, psalmul ce este suprascris al lui Moise nu este cu adevărat al lui Moise, asemenea şi ceilalţi ce sunt suprascrişi în numele celor de mai sus, nu sunt cu adevărat alcătuire a acelora, căci şi ai lui Solomon zic aceia că sunt doi psalmi, precum am spus, care de ar fi fost cu adevărat ai lui Solomon, trebuia a se pune la rânduială în urma psalmilor lui David, tatăl său, ori trebuiau a se cuprinde în cărţile cele patru ale împăraţilor, ori în Paralipomena, ori măcar a se însemna în vreo parte, precum se însemnează şi cântările şi asemănările lui: Că a grăit, zice Solomon, trei mii de asemănări [pilde], şi au fost cântările lui cinci mii (III Imp. 4: 32), iar psalm al lui Solomon nu pomeneşte Scriptura.
Un alt argument, tot pe cazul psalmilor zisi ai lui Solomon, este ca acestia sunt despre Hristos. Cine a citit psalmul 71, poate vedea ca se spune despre Solomon ca va stapani "pana la marginile pamantului". Oare nu e potrivit asta despre Hristos?
Tot cuv. Zigaben arata ca sunt psalmi fara suprascriere, dar pe care Sf. Apostoli ii socoteau ca ai lui David:
Iar despre psalmii care nu au suprascriere - şi pentru aceasta se numesc nesuprascrişi - zicem acestea: că multe variante manuscrise copiate evreieşti au unite pe întâiul psalm cu cel de-al doilea, încât amândoi acei psalmi au rămas nesuprascrişi, şi că psalmul al doilea fără împotrivă-grăire se arată a fi al lui David, despre aceasta mărturisesc Apostolii, zicând către Dumnezeu la Fapte: Cel ce prin gura lui David, slugii Tale a zis: Pentru ce s-au întărâtat neamurile şi celelalte (Fapte 4: 25).
Puteti citi intregul argument pe blogul Psaltirea

Re: Cati Psalmi din Psaltire a scris Proorocul David ?

Scris: 16 Mar 2010, 03:24
de AMaria
Nu am auzit niciodata de psalmi care sa nu fie ai lui David. Oricum stilul e unic si inconfundabil. Nu cred ca s-a mai ridicat cineva la inaltimea lui David in alcatuirea de cintari...

Re: Cati Psalmi din Psaltire a scris Proorocul David ?

Scris: 11 Aug 2012, 14:45
de nikolai
.

Re: Cati Psalmi din Psaltire a scris Proorocul David ?

Scris: 13 Aug 2012, 01:17
de protosinghel
150 canonici şi unul necanonic.
Nu e chiar aşa. Cei mai mulţi sunt ai lui David, dar există şi psalmi scrişi cu mult după aceea, deja în exilul babilonic.