Pagina 1 din 1

Am nevoie de o pravila.

Scris: 06 Mai 2012, 20:44
de Necktarios
Ma intereseaza o pravila de rugaciune. Imi doresc sa fac cele 7 laude zilnic, insa nu pot sa le fac la orele impuse de ceaslov.
De aceea v-as ruga sa ma indrumati ce laude as putea sa adaug la rugaciuniile diminetii si rugaciuniile serii, astfel incat sa fac toate laudele zilnice - pe langa acestea as vrea si cateva sfaturi referitoare la acatiste/paraclise, daca le pot adauga si pe ele la pravila.

Astept raspuns, multumesc!

Re: Am nevoie de o pravila.

Scris: 06 Mai 2012, 20:52
de protosinghel
Eu văd un pic altfel lucrurile, de aceea nu cred că pot să vă ajut cu ceva.
Sper să o facă alţi confraţi de pe forum.

Re: Am nevoie de o pravila.

Scris: 07 Mai 2012, 21:27
de Necktarios
Deci, nu stie nimeni? macar o parere...

Re: Am nevoie de o pravila.

Scris: 07 Mai 2012, 22:20
de Nicoleta123
Ştiu eu despre un om care s-a pus sa faca singur cele 7 laude si se ruga mult, săracul de el, de au ajuns sa-şi bată joc dracii de el că se credea deja sfant. A cazut sufleteste. Mult timp i-a trebuit să-şi vina in fire.

Re: Am nevoie de o pravila.

Scris: 07 Mai 2012, 22:58
de protosinghel
Problema nu se pune dacă ştim sau nu ştim. Vă daţi seama că ştim. Însă:
1. Astfel de sfaturi nu se dau pe net, unui om pe care nici nu-l cunoşti. Pentru asta trebuie să apelaţi la duhovnic.
2. Felul cum puneţi problema denotă o naivitate duhovnicească. Eu nu v-aş permite să citiţi toate Laudele şi încă şi acatiste, paraclise etc.

Să vă spun o mică istorioară care mi s-a întâmplat.
A venit o doamnă la Spovedanie şi am văzut din start că-i în înşelare. Mai mult decât atât, această înşelare îi făcea probleme în familie. Făcea zilnic multe rugăciuni şi câte 300 de metanii.
Eu i-am zis să facă 30, iar ea a început să strige la mine că-mi bat joc de ea şi că vreau să o trimit în iad. Am început şi eu să fiu mai dur cu ea şi am inistat să facă doar 30 pe zi şi nici cu una mai mult. S-a înduplecat, dar chipurile "temporar". Prevăzând ce o aşteaptă, i-am dat şi numărul meu de telefon şi am invitat-o şi în sâmbăta următoare la Spovedanie.
N-au trecut decât 3 zile şi miercuri mă sună. "Părinte, ce mi-aţi făcut? Nu pot face mai mult de 10 metanii. Parcă sunt legată".
I-am zis ce spun şi marii duhovnici.
"Cele 300 de metanii le făceai din mândrie şi te ajuta şi diavolul. Că el nu se teme de metaniile tale, ci de smerenia ta. Acum însă, când ai făcut ascultare şi te-ai smerit, s-au început problemele".
Doamna a înţeles şi s-a îndreptat. Imediat a putut face cele 30 de metanii. Şi până astăzi are acest canon: în afara posturilor - 30 de metanii, în posturi - 70.
Sper că această istorioară vă va învăţa ceva. E de la prima sursă.

Re: Am nevoie de o pravila.

Scris: 12 Mai 2012, 21:03
de OLGA
Eu nu mai vreau pravila.