Pagina 1 din 1

Când învățătura de credință este răstălmăcită

Scris: 21 Feb 2014, 18:38
de maria_andreea
Observ cu mirare cum unii oameni care ar trebui să se implice pentru a ajuta o schimbare a unei situații refuză pe motiv că aceasta nu se poate înfăptui atâta timp cât fiecare individual nu se schimbă. Dar, e absurd să gândești astfel atunci când defapt se cere o punere în ordine a unor lucruri pentru care e nevoie de solidaritate și mobilizare de forțe și nu de calități individuale. Pentru a alege un bun premier, președinte, pentru a susține o cauză nobilă, pentru a împiedica un proiect dezastruos nu trebuie să fii desăvârșit trebuie să fii rațional și să te mobilizezi.

Cum dar s-a ajuns la această indiferență și lipsă de implicare a tinerilor aducând în acest sens motive religioase (scoate mai întâi bârna din ochii tăi și apoi paiul din ochiul celuilalt)?

Mi se pare alarmant dacă ajungem să folosim contra noastră învățătura (bună) de credință.

Re: Când învățătura de credință este răstălmăcită

Scris: 15 Mar 2014, 20:58
de Dionysie
În cele mai multe cazuri este vorba despre aplicarea unei tehnici de manipulare, în ceea ce ne priveşte chiar de către oameni cu funcţii mai mici sau mai mari în ortodoxism. Manipularea vine din partea celor care nu vor nici să schimbe lucrurile în bine, nici să accepte sfaturile ori recomandările altora, atât timp cât sunt ei la putere într-o formă sau alta. Având în vedere că în majoritatea cazurilor nu este vorba în definitiv decât de respingerea adevărului şi înfruntarea lui, în scopul păstrării unei anumite stări de lucruri şi a anumitor interese şi privelegii, chiar meschine şi egoiste, singura soluţie este rugăciunea la Dumnezeu pentru schimbarea ordinii şi preluarea puterii cu ajutorul şi binecuvântarea lui Dumnezeu. Având în vedere ordinea ierarhică a Bisericii, nu există decât două, trei soluţii pentru a putea face ceva, pentru a putea da o direcţie: fie dobândirea sfinţeniei, fie dobândirea puterii cu binecuvântarea şi ajutorul lui Dumnezeu, fie a amândurora, adică şi a sfinţeniei şi a puterii.

Re: Când învățătura de credință este răstălmăcită

Scris: 16 Mar 2014, 02:07
de maria_andreea
În cele mai multe cazuri este vorba despre aplicarea unei tehnici de manipulare
Aceasta poate fi o explicație, însă nu este o scuză. Ca să fii manipulat trebuie să te lași manipulat, să pierzi din vedere esențialul, iar pentru această situație responsabil este doar persoana în cauză...