Pagina 1 din 1

Preotul care nu este duhovnic poate face inmormantarea?

Scris: 13 Ian 2010, 23:14
de adrian81
Am fost si eu la randul meu intrebat daca un preot care nu e hirotonit duhovnic poate face slujba inmormantarii tinandu-se cont ca a treia rugaciune de dezlegare vorbeste despre duhovnicul celui raposat. Eu am raspuns ca da, bazandu-ma pe faptul ca este o ierurgie si nu taina si asa cum orice preot care nu este duhovnicul celui raposat poate face inmormantarea si cel ne hirotesit duhovnic poate face inmormatarea. Nu stiu insa daca este un raspuns tocmai corect.

Re: Preotul care nu este duhovnic poate face inmormantarea?

Scris: 14 Ian 2010, 20:13
de protosinghel
Orice preot poate face înmormântarea şi rosti rugăciunile de dezlegare. La urma urmei, rugăciunea "Dumnezeul duhurilor..." este tot una de dezlegare, dar nimeni nu-şi pune problema asta. O zice chiar şi preotul nou hirotonit la primele liturghii...
Hirotesia în duhovnic înseamnă mai degrabă recunoaşterea capacităţii duhovniceşti şi intelectuale de a fi duhovnic, şi nu împărtăşirea puterii de a lega şi dezlega, aşa cum cred unii. Altfe de ce se mai spune că în caz de mare nevoie, poate spovedi şi un preot fără hirotesia duhovniciei.
Apoi trebuie să se mai ştie că la greci foarte puţin preoţi au această hirotesie, iar la ruşi - nimeni, dar toţi au dreptul să spovedească imediat după hirotonie.