Lipovenii sunt ortodocşi şi nu se compară cu cei care (re)vin la Ortodoxie din rândul ereticilor. Este absurd să catalogăm diferenţele de rit drept erezie.Parintele mi-a zis ca in Sf Munte se face Botezul oricarei persoane care vine la Ortodoxie. Am fost de acord cu asta pentru ca asa este. Dar, parintele nu a dat o hatarare finala si a zis ca se v-a mai documenta si v-a vorbi cu IPS Galaction, episcopul Teleormanului, el fiind unul dintre cei mai in masura sa spuna cum se procedeaza.
Pana la urma cred ca totul consta in modul cum se face raportarea dintre Biserica Ortodoxia oficiala si cea a lipovenilor, adica daca sunt considerati schismatici sau eretici.
Dar e păcat să rebotezi pe cineva. Dă-i părintelui să citească Canonul 47 Apostolic şi alte Canoane paralele.Dupa ce s-a interesat parintele la mai marii Bisericii se pare ca trebuie sa fac Botezul si Mirungerea. Ma voi boteza sambata. Facase voia Domnului cu mine.
Multumesc pentru lamuriri si sfaturi parinte.
Deci esti pus sa blestemi? Inseamna ca am fost mintita cand mi s-a spus ca daca trec la ortodoxie nu voi fi obligata sa reneg nimic si ca mi se va face doar mirungerea si atat.Să fi văzut cum 2 oameni de peste 50 de ani blestemau toate ereziile (aşa cum cere rânduiala noastră)
Nu ştiu cine şi ce v-a spus. Dar iată care-i treaba: la modul general sunt blestemate toate învăţăturile greşite (ereziile) care nu sunt în acord cu cea a Bisericii Ortodoxe. Fiţi sigură că tot ce au bun neoprotestanţii, avem şi noi din plin. Abia după aceea se face mirungerea şi împărtăşirea cu Sfintele Taine.Deci esti pus sa blestemi? Inseamna ca am fost mintita cand mi s-a spus ca daca trec la ortodoxie nu voi fi obligata sa reneg nimic si ca mi se va face doar mirungerea si atat.Să fi văzut cum 2 oameni de peste 50 de ani blestemau toate ereziile (aşa cum cere rânduiala noastră)
Să înţeleg că nu vă place ideea de a blestema ereziile? Dar cum vedeţi altfel lucrurile? Puteţi face un om sănătos fără să-i scoateţi puroiul, nemaivorbind de tumoare?Asa, deci...
Nu la asta m-am referit, doar mi-am insusit informatia si atat. Dar, daca ma intrebati, nu vad de ce as blestema ereziile; din cate stiu numai satan si ingerii lui merita blestemati, si asta numai de oameni care au aceasta autoritate. Deci poti blestema duhurile care aduc ereziile, daca ai autoritatea sa o faci. Ereziile trebuie pur si simplu lepadate; nu sunt persoane sau lucruri ca sa fie blestemate.Să înţeleg că nu vă place ideea de a blestema ereziile? Dar cum vedeţi altfel lucrurile? Puteţi face un om sănătos fără să-i scoateţi puroiul, nemaivorbind de tumoare?
Aici tr sa recunoasca pr Petru ca a fost un pic neatent la exprimare cu blestemul si ca Doriana ,fie constient sau inconstient ,a intuyit totusi drept,asa esteNu la asta m-am referit, doar mi-am insusit informatia si atat. Dar, daca ma intrebati, nu vad de ce as blestema ereziile; din cate stiu numai satan si ingerii lui merita blestemati, si asta numai de oameni care au aceasta autoritate. Deci poti blestema duhurile care aduc ereziile, daca ai autoritatea sa o faci. Ereziile trebuie pur si simplu lepadate; nu sunt persoane sau lucruri ca sa fie blestemate.Să înţeleg că nu vă place ideea de a blestema ereziile? Dar cum vedeţi altfel lucrurile? Puteţi face un om sănătos fără să-i scoateţi puroiul, nemaivorbind de tumoare?
Desigur, nu vad ceva prea grav in a blestema si ereziile, dar nu stiu cata eficacitate si cat sens are acest act. Ele trebuie numaidecat lepadate.
Aici tr sa recunoasca pr Petru ca a fost un pic neatent la exprimare cu blestemul si ca Doriana ,fie constient sau inconstient ,a intuyit totusi drept,asa este...
Iar după rugăciune preotul îi porunceşte să se scoale, zicându-i:
Scoală-te şi stai bine, stai cu frică, şi mărturiseşte cu adevărat credinţa ortodoxă şi sobornicească şi toate ereziile le blestémă, ca să fii iertat şi dezlegat din legătura blestemului, şi toată afurisirea, şi vei fi împreunat trupului Bisericii lui Hristos.
Iar el îndată sculându-se, citeşte întru auzul tuturor acestea:
Mărturisisc cu gura şi cu inima credinţa ortodoxă şi toate dogmele ei cele mântuitoare, aşa cum sunt propovăduite de Sfânta Biserică Ortodoxă cea Una, Sobornicească şi Apostolească, şi făgăduiesc să rămân în această credinţă până la sfârşitul vieţii, fiind ascultător Bisericii, ca să fiu numărat cu Sfinţii Apostoli şi Sfinţii Părinţi care au propovăduit-o şi au apărat-o prin viaţa lor. Amin.
Cred că cu sensul de ocară şi hulă a ereziilor s-a şi scris acel cuvânt în Rânduială. Eu care am făcut această rânduială chiar azi dimineaţă (şi nu prima dată) îmi dau seama ce spun. Iar dacă îmi voi da seama că în ceva greşesc, sunt gata să recunosc fără probleme.BLESTEMÁ, bléstem, vb. I. Tranz. A invoca urgia divinității împotriva cuiva. ♦ Intranz. A înjura, a ocărî, a huli.[Prez. ind. acc. și: blestém] – Lat. pop. blastimare (= blasphemare).
Daca e asa ,atunci recunosc ca am fost eu neatent , chiar m-am folosit ,mie mia scapat , multumesc ,este buna si provocarea ,aduce rezultate.Cred că cu sensul de ocară şi hulă a ereziilor s-a şi scris acel cuvânt în Rânduială. Eu care am făcut această rânduială chiar azi dimineaţă (şi nu prima dată) îmi dau seama ce spun. Iar dacă îmi voi da seama că în ceva greşesc, sunt gata să recunosc fără probleme.
Înapoi la “Protestantismul şi neo-protestantismul”
Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 4 vizitatori