Basmele protestante despre Maica Domnului

Discuţii despre diferenţele de doctrină dintre ortodocşi şi (neo-)protestanţi
pamant
Basmele protestante despre Maica Domnului

Mesaj necititde pamant » 24 Aug 2010, 20:31

Doamne ajuta.
Vroiam sa intreb daca este corecta ideea ca Maica Domnului a fost sotia lui Iosif, dar si pururea fecioara. Este corecta utilzarea cuvantului ,,sotie" pentru Maica Domnului?
Intreb pentru ca am vazut un acatist ortodox tradus intr-o alta limba si era folosit cuvantul ,,sotie" in loc de ,,mireasa" si sunt nedumerit.
Maica Domnului a fos logodnica lui Iosif, in nici o evanghelie nu scrie ca sau casatorit.

„ Dar pe cînd se gîndea el la aceste lucruri, i s-a arătat în vis un înger al Domnului, şi i-a zis: ‘Iosife, fiul lui David, nu te teme să iei la tine pe Maria, nevasta ta, căci ce s-a zămislit în ea, este de la Duhul Sfînt.’ ” (vers. 20).

Aici găsim primul indiciu în Sfînta Scriptură care ne arată că logodnica i-a devenit mai tîrziu nevastă. Cine citeşte mai departe va constata că Iosif a procedat exact după porunca dată: „ Cînd s-a trezit Iosif din somn, a făcut cum îi poruncise îngerul Domnului; şi a luat la el pe nevastă-sa. Dar n-a cunoscut-o, pînă ce ea a născut un fiu.Şi el i-a pus numele Isus” (vers. 24-25). Este destul de clar. Abia după naşterea lui Isus Hristos, el a trăit ca soţ cu Maria. Din această căsnicie s-au născut patru fii şi mai multe fiice, al căror număr nu a fost redat. „ Oare nu este El fiul tîmplarului? Nu este Maria mama Lui? şi Iacov, Iosif, Simon şi Iuda, nu sînt ei fraţii Lui? şi surorile Lui nu sînt toate printre noi? Atunci de unde are El toate lucrurile acestea? ” (Mat. 13, 55-56). Acesta este adevărul biblic, iar toate celelalte sînt minciuni formulate la adresa Mariei.

Deja în Mat. 1, 16 Iosif este numit soţul Mariei, în prezentarea registrului genealogic. Chiar şi faptul că a existat o căsnicie din care au rezultat copii, vrem să-l dovedim pe baza altor mărturii. Evanghelistul Marcu relatează despre lucrul acesta în cap. 6, 3. Luca ne face de cunoscut faptul că mama şi fraţii Lui au venit la El. Lui i s-a spus: „ ...‘Mamă-Ta şi fraţii Tăi stau afară, şi vor să Te vadă.’ Dar El drept răspuns, a zis: ‘Mama Mea şi fraţii Mei sînt cei ce ascultă Cuvîntul lui Dumnezeu, şi-l împlinesc.’ ” (Luca 8, 19-20).

Isus nu a venit pentru a înfiinţa o relaţie pămîntească de rudenie, de aceea El nu a putut să ţină cont în mod deosebit de mama Lui naturală şi de fiii născuţi de aceasta. EL a făcut întotdeauna o corectare corespunzătoare, pentru a arăta că adevăraţii copii ai lui Dumnezeu sînt acei care lucrează conform Cuvîntului Lui.

Inspiraţia falsă a existat fără îndoială deja în acele zile. Nici lucrul acesta nu ne este ascuns. „ Pe cînd spunea Isus aceste vorbe, o femeie din norod şi-a ridicat glasul şi a zis: ‘Ferice de pîntecele care Te-a purtat, şi de ţîţele pe care le-ai supt!’ şi El a răspuns: ‘Ferice mai degrabă de ceice ascultă Cuvîntul lui Dumnezeu, şi-L păzesc!’ ” (Luca 11, 27-28). Ce glas tipic s-a ridicat acolo, spre a o glorifica pe Maria! Dar Domnul l-a corectat pe loc.

Pentru a încuraja cultul Mariei, a fost tradus fals chiar textul din Luca 1, 28: „ Îngerul a intrat la ea şi a zis: ‘Plecăciune, ţie, căreia ţi s-a făcut mare har; Domnul este cu tine, binecuvîntată eşti tu între femei!’ ” Dar în catehismul catolic putem citi: „ Mărită să fii tu, Maria, plină de har, Domnul este cu tine! ” Între a primi har şi a fi plin de har este o deosebire ca de la cer la pămînt.

Maria a urmat acelaşi drum al vieţii ca toate fetele. Înainte de a primi vestea de la îngerul Gavril, ea a fost logodită cu Iosif şi avea de gînd să se mărite cu el. Îngerul i-a spus Mariei logodite: „ Nu te teme, Marie; căci ai căpătat îndurare înaintea lui Dumnezeu” (Luca 1, 30). Desigur ea a fost surprinsă de mesagerul ceresc şi de mesajul acestuia. Acest verset confirmă, încă odată, că Maria nu era plină de har, ci: „ a găsit har înaintea lui Dumnezeu.” De aceea ea a spus: „ ...‘Iată, roaba Domnului; facă-mi-se după cuvintele tale!’ ” şi îngerul a plecat de la ea (vers. 38).

Nu există nici un text în Sfînta Scriptură care să ne facă dependenţi de harul Mariei sau de favoarea lui Iosif. Din contra: harul lui Dumnezeu ni s-a arătat în Cuvîntul care S-a făcut trup şi a locuit printre noi (Ioan 1), şi mai este şi azi de găsit numai în unicul Răscumpărător: „ şi noi toţi am primit din plinătatea Lui (nu din a ei), şi har după har; căci Legea a fost dată prin Moise, dar harul şi adevărul au venit prin Isus Hristos ” (Ioan 1, 16) Şi în privinţa aceasta ne-a rămas o mărturie clară în Sfînta Scriptură.

Fiul nu se află nici în braţele Mariei, nici la pieptul ei, aşa cum ni-L prezintă multe tablouri, ci, aşa cum este scris, în sînul Tatălui: „ Nimeni n-a văzut vreodată pe Dumnezeu; singurul Lui Fiu, care este în sînul Tatălui, Acela L-a făcut cunoscut. ” (vers. 18). Toate aşa-zisele tablouri pline de har şi prezentările simbolice cu mama şi copilul, sînt preluate din cultele păgîne, unde domină zei şi zeiţe. Această ducere în eroare i-a deviat pe oameni de la slujba dumnezeiască, împingîndu-i la o slujbă idolatrică! Isus nu este fructul „ binecuvîntatei ” Marii, aşa cum se învaţă în mod greşit. Maria a fost doar purtătoarea substanţei divine.

În versetele următoare ni se arată însă slăbiciunile şi greşelile omeneşti ale Mariei. După serbarea pascală din Ierusalim, oamenii s-au îndreptat spre casele lor; numai Isus, în vîrstă de 12 ani, a rămas în templu, fără ca familia Lui să observe acest lucru de la început. „ După trei zile, L-au găsit în Templu, şezînd în mijlocul învăţătorilor... ” (Luca 2, 46). Binenţeles că Maria era îngrijorată şi de aceea ea nu şi-a dat seama de reproşul cu care L-a întrebat: „ Fiule, pentru ce Te-ai purtat aşa cu noi? Iată că tatăl Tău şi eu Te-am căutat cu îngrijorare.” (Luca 2, 48).

Răspunsul băiatului este o corectare clară: „ De ce M-aţi căutat? Oare nu ştiaţi că trebuie să fiu în casa Tatălui Meu? ” (Luca 2, 49). EL nu s-a referit la atelierul de tîmplărie al lui Iosif, ci la Tatăl Lui ceresc şi a corectat-o imediat pe Maria, care în clipa aceea l-a numit pe Iosif tatăl Lui.

Faptul că Maria a avut nevoie de har şi mîntuire, îl vedem din relatarea potrivit căreia, după înălţarea lui Isus Hristos, şi ea a făcut parte din cele 120 de persoane, care s-au adunat în acelaşi loc şi au primit acolo Duhul Sfînt: „ Toţi aceştia stăruiau cu un cuget în rugăciune şi în cereri, împreună cu femeile, şi cu Maria, mama lui Isus, şi cu fraţii Lui. ” (Fap. 1, 14). Despre fraţii Lui, care, la fel, au fost prezenţi la praznic, se relatează că nu au crezut de la început în El (Ioan 7, 3-5).

pamant

Re: Invatatura ortodoxa despre Maica Domnului

Mesaj necititde pamant » 24 Aug 2010, 21:19

Asta e interesant....
1. Ma intereseaza invatatura adevarata, adica cea ortodoxa. NU ma intereseaza otrava sectara. Aviz tie ,,pamant" si tuturor neortodocsilor.
2. Titlul acestui topic sugereaza un lucru. Rog neortodocsii sa nu se bage in seama.
Invatatura adevarata o gasesti doar in paginile Scripturilor ,nu in parerile oamenilor care au schimbat frumos Cuvantul lui Dumnezeu in datini si traditii omenesti .Ignoranta si nestiinta nu sunt argumente ptr .judecata finala .Cuvantul va judeca in ziua aceea.


Ioan 12:47
Dacă aude cineva cuvintele Mele şi nu le păzeşte, nu Eu îl judec; căci Eu n-am venit să judec lumea, ci să mântuiesc lumea.
Ioan 9:39
Apoi Isus a zis: "Eu am venit în lumea aceasta pentru judecată: ca cei ce nu văd, să vadă, şi cei ce văd, să ajungă orbi."

silvestru
Mesaje:367
Membru din:09 Apr 2010, 14:28
Confesiune:ortodox
Preocupări:Cunoaşterea, trăirea ortodoxă.

Re: Basmele protestante despre Maica Domnului

Mesaj necititde silvestru » 24 Aug 2010, 23:35

D-le pamant d-stra ati auzit de cuvintul ''taina''?,mai exact intelegeti sensul cuvintului?
Epistola către Coloseni a Sfântului Apostol Pavel
Cap. 1
26. Taina cea din veci ascunsă neamurilor, iar acum descoperită sfinţilor Săi.
care sunt sfintii care li sa descoperit Taina? sunteti voi protestantii cei din secolul 21 .pina acum ce a facut biserica?
contraziceti scriptura daca afirmati lucrul acesta si iarasi contraziceti daca negati faptul ca sfinti nu au avut descoperire despre fapte ''tainice'' cu privire la iconomia de mantuire.
Dar pt d-stra aceste taine sunt inaccesibile deoarece ati ramas doar cu biblia in mina.
Cel ce vrea sa se mantuiasca cu intrebarea sa calatoreasca.
Din zilele lui Ioan Botezătorul până acum împărăţia cerurilor se ia prin străduinţă şi cei ce se silesc pun mâna pe ea.

silvestru
Mesaje:367
Membru din:09 Apr 2010, 14:28
Confesiune:ortodox
Preocupări:Cunoaşterea, trăirea ortodoxă.

Re: Invatatura ortodoxa despre Maica Domnului

Mesaj necititde silvestru » 25 Aug 2010, 00:12

Invatatura adevarata o gasesti doar in paginile Scripturilor
D-stra iarasi contraziceti scriptura cu afirmatii de genul acesta.
15. Deci, dar, fraţilor, staţi neclintiţi şi ţineţi predaniile pe care le-aţi învăţat, fie prin cuvânt, fie prin epistola noastră.
asadar nu se rezuma totul doar la biblie.
Iar ceea ce spuneti despre fecioara Maria este o mare nerozie din partea d-stra,indrazniti sa defaimati ceea ce nu cunoasteti .
invatati cite sensuri avea termenul de frate in vechime si dupa aia mai vorbiti,
Cel ce vrea sa se mantuiasca cu intrebarea sa calatoreasca.
Din zilele lui Ioan Botezătorul până acum împărăţia cerurilor se ia prin străduinţă şi cei ce se silesc pun mâna pe ea.

Avatar utilizator
Floryan
Mesaje:652
Membru din:15 Ian 2010, 07:59
Confesiune:ortodox
Preocupări:Viata la tara
Localitate:Bacau

Re: Basmele protestante despre Maica Domnului

Mesaj necititde Floryan » 25 Aug 2010, 08:26


Faptul că Maria a avut nevoie de har şi mîntuire, îl vedem din relatarea potrivit căreia, după înălţarea lui Isus Hristos, şi ea a făcut parte din cele 120 de persoane, care s-au adunat în acelaşi loc şi au primit acolo Duhul Sfînt: „ Toţi aceştia stăruiau cu un cuget în rugăciune şi în cereri, împreună cu femeile, şi cu Maria, mama lui Isus, şi cu fraţii Lui. ” (Fap. 1, 14). Despre fraţii Lui, care, la fel, au fost prezenţi la praznic, se relatează că nu au crezut de la început în El (Ioan 7, 3-5).

DLe Pamant, Maica Domnului nu este egala lui Dumnezeu, nici nu ar putea fi fiind creata. Sf Treime are fiinta o (esenta, natura) necunoscuta. Noi creaturile ne impartasim doar cu energiile creatoare ale lui Dumnezeu, pe masura receptivitatii noastre.
Maica Domnului este "cea plina de har" dupa cum a numit-o Arh Gabriel (Luca 1,35). Ea a avut o "receptivitate" totala pt Duhul lui Dumnezeu, care nu numai ca s-a "salasluit intru ea" ci s-a si nascut din ea dupa firea omeneasca, insusi Fiul lui DUmnezeu si Dumnezeu. In pantecele SF Marii, au fost nu numai Fiul, ci si Tatal si Duhul Sfant, pt ca Sf Treime este nedespartita si de-o FIINTA.
Deci Maica Domnului este "femeia fecioara" care a nascut pe Emanuel (Isaia 7,14) este "femeia fecioara" care va zdrobi capul sarpelui Facerea 3,15.
Asa cum Eva si-a luat trup din trupul lui Adam asa si Hristos si-a luat trup din trupul Mariei. Una si aceeasi persoana, Iisus Hristos, s-a nascut din Tatal si din Maria, asa ca Fiul lui DUmnezeu s-a facut si Fiul Mariei.
CIne s-a mai invrednicit dintre oameni si ingeri sa aibe ca fiu pe insusi Domnul?
Maica Domnului este roaba lui Dumnezeu (Luca 1 ,38), dar ii este si Maica si Fiica. Prin ea a lucrat Dumnezeu la mantuirea neamului omenesc.
Rugaciunea Macii Domnului are mare putere la Fiul dar si la Tatal, (Eu si Tatal una suntem)
Maica Domnului a fost aleasa, oferindui-se pozitia de Maica a lui Hristos. Duhul Sfant s=-a pogorat peste ea, nu ea la "smuls".A fost aleasa dintre toate femeile din lume, pentru cel mai nobil scop RESTABILIREA (INDUMNEZEIREA) fiintei umane.
Sa nu uitati ca ea avut posibiliatea sa refuze, dar ce spune SF Scriptura: Fie mie după cuvântul tău! Luca 1 ,38
Sa nu uitati ca pe acele vremuri o femeie gravida fara barbat era omorita cu pietre. Dreptul Iosif a inteles taina lui Dumnezeu, insa dv si toti neoprotestantii se pare ca NU!
Dumnezeu este totul întru toate si întru nimenea nimic

Avatar utilizator
Floryan
Mesaje:652
Membru din:15 Ian 2010, 07:59
Confesiune:ortodox
Preocupări:Viata la tara
Localitate:Bacau

Re: Basmele protestante despre Maica Domnului

Mesaj necititde Floryan » 25 Aug 2010, 09:42

„ Dar pe cînd se gîndea el la aceste lucruri, i s-a arătat în vis un înger al Domnului, şi i-a zis: ‘Iosife, fiul lui David, nu te teme să iei la tine pe Maria, nevasta ta, căci ce s-a zămislit în ea, este de la Duhul Sfînt.’ ” (vers. 20).
In BIblia ortodoxa gasim altfel citatul:
Iosife, fiul lui David, nu te teme a lua pe Maria, logodnica ta, că ce s-a zămislit într-însa este de la Duhul Sfânt.
Aici găsim primul indiciu în Sfînta Scriptură care ne arată că logodnica i-a devenit mai tîrziu nevastă. Cine citeşte mai departe va constata că Iosif a procedat exact după porunca dată: „ Cînd s-a trezit Iosif din somn, a făcut cum îi poruncise îngerul Domnului; şi a luat la el pe nevastă-sa. Dar n-a cunoscut-o, pînă ce ea a născut un fiu.Şi el i-a pus numele Isus” (vers. 24-25). Este destul de clar. Abia după naşterea lui Isus Hristos, el a trăit ca soţ cu Maria. Din această căsnicie s-au născut patru fii şi mai multe fiice, al căror număr nu a fost redat.


Citat BIblia ortodoxa " Şi deşteptându-se din somn, Iosif a făcut aşa precum i-a poruncit îngerul Domnului şi a luat la el pe logodnica sa.

„ Oare nu este El fiul tîmplarului? Nu este Maria mama Lui? şi Iacov, Iosif, Simon şi Iuda, nu sînt ei fraţii Lui? şi surorile Lui nu sînt toate printre noi? Atunci de unde are El toate lucrurile acestea? ” (Mat. 13, 55-56). Acesta este adevărul biblic, iar toate celelalte sînt minciuni formulate la adresa Mariei.


Redau din Caulauza ortodoxa - Arh I. Cleopa
„Fraţii" sunt chiar amintiţi cu numele şi sunt în număr de patru, iar „surorile" (la plural) trebuie să fi fost cel puţin două. In Sfânta Scriptură sunt amintiţi de mai multe ori (vezi Matei 12, 47-50, Marcu 3, 31; Luca 8, 19; Ioan 2, 12; 7, 3; Fapte 1, 14; I Cor. 9, 5; Gal. 1, 19). Ei însă în nici un caz nu au putut fi fraţi naturali ai lui Iisus Hristos şi fii ai Mariei, mama lui Iisus, pentru că:
1. După o veche şi unanimă tradiţie, Maria, mama lui Iisus, a rămas după naştere fecioară, aşa cum a fost prefigurată în vedenia Proorocului Iezechiel (44, 1-3).
2. Mama acestor aşa-zişi fraţi ai Domnului este o altă persoană decât Fecioara Maria, căci este numită în Sfânta Scriptură Maria sau cealaltă Marie (adică deosebită de Maria, Maica Domnului, şi de Maria Magdalena) sau sora mamei Lui, Maria lui Cleopa, fiind amintită chiar alături de Maica Domnului şi în apropierea ei.
3.„Fraţii Domnului" nici ei înşişi nu se numesc «fraţi», ci «robi» şi «slujitori ai lui Iisus», anume după toată probabilitatea căci certitudine deplină nu există - doi dintre ei, Iacov şi Iuda, sunt autorii celor două epistole soborniceşti, numite «a lui Iacov» şi respectiv «a lui Iuda». Or, acolo ei se numesc fiecare «rob» (Iacov 1, 1) şi «slujitor» (Iuda 1, 1) ai Domnului Iisus, iar nu «fraţi».
4. Hristos ar fi încredinţat în grija lor pe Fecioara Maria, iar nu în grija Apostolului Ioan, care, oricum, era mai străin acesteia decât un fiu al ei.
5.Ţinând seama de faptul că peste tot în Orient, dar în special la iudei, cuvântul «frate» se întrebuinţa şi în înţeles mai larg, de «văr» sau de alte rudenii mai apropiate sau mai îndepărtate, ca de exemplu la Facere (13, 8), unde Avraam îl numeşte pe Lot «frate», deşi îi era numai nepot de frate (Fac. 11, 27), trebuie să admitem că şi „fraţii Domnului" au fost - probabil - veri ai lui Iisus, dar nu veri primari, pentru că deşi mama lor este numită «soră» a Maicii Domnului (Ioan 19, 25), ea nu putea să fi fost soră bună a acesteia, deoarece purta acelaşi nume cu Maria, şi foarte rar se obişnuia în vechime ca două surori sau doi fraţi să poarte acelaşi nume. Ci cuvântul «soră» trebuie să aibă aici, de asemenea, înţelesul de vară, probabil vară primară2. In acest caz, fiii ei, numiţi „fraţii Domnului", ar putea fi cel mult veri secundari ai lui Iisus Hristos.

Deja în Mat. 1, 16 Iosif este numit soţul Mariei, în prezentarea registrului genealogic. Chiar şi faptul că a existat o căsnicie din care au rezultat copii, vrem să-l dovedim pe baza altor mărturii. Evanghelistul Marcu relatează despre lucrul acesta în cap. 6, 3. Luca ne face de cunoscut faptul că mama şi fraţii Lui au venit la El. Lui i s-a spus: „ ...‘Mamă-Ta şi fraţii Tăi stau afară, şi vor să Te vadă.’ Dar El drept răspuns, a zis: ‘Mama Mea şi fraţii Mei sînt cei ce ascultă Cuvîntul lui Dumnezeu, şi-l împlinesc.’ ” (Luca 8, 19-20).


Aici este vorba de altceva şi anume că, în afară de înrudirea trupească, mai există şi o altă înrudire cu Hristos, mult mai mare şi mai importantă, înrudirea sufletească, ce constă în a face voia lui Dumnezeu. Această înrudire însă nu desfiinţează şi nu micşorează pe cea trupească. Deosebirea stă numai în aceea că înrudirea sufletească şi-o poate câştiga oricine, împlinind voia Tatălui. Înrudire înseamnă nu numai o legătură de sânge, trupească, ci şi o legătură de dragoste şi de unitate sufletească. Cel ce face voia lui Dumnezeu, acela devine
sufleteşte înrudit cu Dumnezeu, deoarece Ii este cu totul ataşat lui Dumnezeu. Astfel, prin cuvintele de mai sus, Mântuitorul nici n-a
înlăturat înrudirea Sa cea trupească cu Maica Sa, nici n-a micşorat cinstirea ce i se cuvenea unei mame de la fiul ei, ci numai a căutat să accentueze că cealaltă înrudire cu El, cea sufletească, deşi este de mai mare preţ,


Sa nu cumva sa creada neoprotestantii ca ei au adus vreo invatatura la vreun modelu Biblic, si ca de fapt ei sunt luptatori ai adevaratei "biseircii ai lui Hristos. Au existat si inainte atacuri impotriva fecioriei Maicii Domnului. As amintii:

1. Docheţii - Aceştia tăgăduiau că Iisus Hristos a avut un corp omenesc la fel cu al nostru : ci el a avut numai un corp aparent. Aşa că el nici n- a trăit în realitate şi nici na pătimit pe cruce. Desigur dacă Mântuitorul n- avea corp real, ci numai aparent, atunci nici Fecioara Maria n- a născut real şi n- a fost mamă.
Contra unor asemeni rătăciţi, care apăruseră imediat după întemeierea bisericei creştine, scrie chiar Sf. Ioan Evanghelistul în cele două prime scrisori : Aşa în vers. 7 din a 2- a epistolă, zice : „Mulţi amăgitori au ieşit în lume, care nu mărturisesc că Iisus Hristos a venit în trup. Un asemenea om este un amăgitor şi un anticrist“.

2. Elchezaiţii, Cerintienii şi unii Gnostici, credeau că Iisus a fost simplu om şi asupra lui s- a coborât la botez un eon (zeu) superior, care l- a părăsit la rastignire.

3. Arianii, urmaşii lui Arie, preot din sec. IV, învăţau că Iisus a primit corp de la Fecioara Maria. Dar cum ei învăţau că Iisus nu este Dumnezeul adevărat egal cu Tatăl, ci o creatură cea dintâi şi mai perfectă decât celelalte, de aceea i se tăgăduieşte şi Fecioarei Maria dreptul de a fi numită Mama lui Dumnezeu - Fiul, sau Născătoare de Dumnezeu

4. Un inamic direct al Fecioarei Maria s- a declarat însă în persoana lui Nestorie, patriarh la Constantinopole din anul 427:
După el trupul lui Hristos a fost numai templul în care a sălăşluit Fiul lui Dumnezeu, coborât din cer în momentul naşterii. Şi pe pământ a flămânzit, a însetat, şi a suferit moartea pe cruce nu Dumnezeu, ci omul Hristos, sau dup cum spune el „Templul ă lui Dumnezeu“.
Ca o consecinţă logică a acestei învăţături, Nestorie a socotit să- i ia Fecioarei Maria dreptul de a se mai numi : „Născătoare de Dumnezeu “ (teotokos) ci numai : „Născătoarea omului Hristos “ (Kristotokos).
Chiar prin adepţii săi, făcea să se spună unele cuvinte ca acestea : „Nimeni să nu spună că Maria este Maica lui Dumnezeu. Maria este o simplă femeie, şi o femeie nu poate să nască pe Dumnezeu.“ sau : „Dacă cineva spune că Maria este Maica lui Dumnezeu, să fie anatema“

5. După condamnarea lui Nestorie, lumea creştină se liniştise. Abia în sec. XVI se reîncep atacurile contra Fecioarei Maria. Acestea pornesc de
la Luther şi urmaşii săi.

Toţi neoprotestantii au reînoit atacurile vechi, date de diferiţi eretici

Simplu dle pamint, cultele neorptesntate, au preluat si erezii vechi, combatute cu mult inainte ca secta dv sa se nasca.


Dovezi istorice:(MAICA DOMNULUI IN TEOLOGIA SFINTILOR PARINTI DIN PRIMELE CINCI SECOLE)
Apologetul Meliton al Sardelor o numea simplu: "Maria, Mieluseaua cea buna" si "o Fecioara"

Sfantul Ignatie Teoforul (a murit in anul c.107) = ""Voi sa fiti pe deplin convinsi in ceea ce priveste pe Hristos, Dumnezeul nostru. El este din semintia lui David dupa Trup, dar este Fiul lui Dumnezeu dupa vointa si puterea lui Dumnezeu, nascut cu adevarat din Fecioara Maria" "

Sfantul Justin Martirul si Filosoful (a murit in anul c. 165) - spunea " . "Planul de mantuire a lumii a fost implinit de Dumnezeu prin Fiul Sau, pe Care L-a nascut mai inainte de veci si Care a venit in lume, in timpul stapanirii romane, din Fecioara Maria, care este fiica Patriarhilor Avraam, Isaac, Iacob, deci din tribul lui Iuda si din casa lui David. Datorita ei Mantuitorul Hristos poate fi numit, in sens propriu, Fiul Omului"

Clement Alexandrinul (a murit in anul 215) - "Exista un singur Tata al tuturor, exista un singur Cuvant a toate si exista Acelasi Duh Sfant peste toate. Este o singura Fecioara-Mama, pe care imi place sa o numesc Biserica. Numai ea singura nu alapteaza, pentru ca numai ea nu a devenit femeie. Ea este fecioara si mama totodata. Fecioara in deplinul inteles si mama plina de dragoste. Ea isi aduce fiii si ii hraneste cu lapte sfant, care este Cuvantul celor vii. Ea nu are lapte, pentru ca lapte a fost Copilul, frumos si comun: trupul lui Hristos"

Va rog dle pamint, postati ceva scrieri din primele secole crestine, in care sa se afirma cele sustinute de dv, in principal, ce sfinti parinti au scris cum Feciaoara a avut si alti copii etc,stiti dv.
Dumnezeu este totul întru toate si întru nimenea nimic

amator
Mesaje:115
Membru din:25 Mar 2012, 21:16
Confesiune:neo-protestant
Preocupări:zidire sufleteasca

Re: Basmele protestante despre Maica Domnului

Mesaj necititde amator » 01 Apr 2012, 22:54

Maica Domnului este roaba lui Dumnezeu (Luca 1 ,38), dar ii este si Maica si Fiica. Prin ea a lucrat Dumnezeu la mantuirea neamului omenesc.
Rugaciunea Macii Domnului are mare putere la Fiul dar si la Tatal, (Eu si Tatal una suntem)
Maica Domnului a fost aleasa, oferindui-se pozitia de Maica a lui Hristos. Duhul Sfant s=-a pogorat peste ea, nu ea la "smuls".A fost aleasa dintre toate femeile din lume, pentru cel mai nobil scop RESTABILIREA (INDUMNEZEIREA) fiintei umane.
Sa nu uitati ca ea avut posibiliatea sa refuze, dar ce spune SF Scriptura: Fie mie după cuvântul tău! Luca 1 ,38
Sa nu uitati ca pe acele vremuri o femeie gravida fara barbat era omorita cu pietre. Dreptul Iosif a inteles taina lui Dumnezeu, insa dv si toti neoprotestantii se pare ca NU!
putin ma abat de la tema dar vreau sa va raspund:
Dumnezeu alege mecanismul si noi il slavim pe El.Ioan Botezatorul a fost cel mai mare nascut din femeie.Moise isi ascundea fata de popor cand iesea din cortul intalnirii(cum credeti de ce?).De ce Isus a zis maicii sale "femeie".De ce el accentueaza acest lucru si in cazul cand ucenicii s-au apropiat de El si le-a zis ca fratii sai si mama sa sunt cei ce fac voia Lui.Va rog sa raspundeti la aceste intrebari fara procedee filosofice,asa simplu.
Baptist

Avatar utilizator
Ioan Cr
Mesaje:1104
Membru din:07 Apr 2008, 20:29
Confesiune:ortodox
Preocupări:medicină, teologie, filosofie
Localitate:Italia
Contact:

Re: Basmele protestante despre Maica Domnului

Mesaj necititde Ioan Cr » 10 Apr 2012, 21:54

De ce Isus a zis maicii sale "femeie".De ce el accentueaza acest lucru si in cazul cand ucenicii s-au apropiat de El si le-a zis ca fratii sai si mama sa sunt cei ce fac voia Lui.Va rog sa raspundeti la aceste intrebari fara procedee filosofice,asa simplu.
Oare neaga Iisus prin aceasta afirmatie a Sa valoarea mamei Sale? El, Care a poruncit sa-i cinstim pe parinti? Sau poate doar a vrut sa-i abata (a cata oara!) pe evrei, ucenici sau nu, de la intelegerea gresita a lor despre fiinta Lui, despre misiunea Lui in lume (respectiv despre raportul Sau suprafiresc, nu doar biologic, cu Maica Sa).
"Domnul mă paşte şi nimic nu-mi va lipsi." (Psalmul 23:1)

amator
Mesaje:115
Membru din:25 Mar 2012, 21:16
Confesiune:neo-protestant
Preocupări:zidire sufleteasca

Re: Basmele protestante despre Maica Domnului

Mesaj necititde amator » 11 Apr 2012, 18:23

Oare neaga Iisus prin aceasta afirmatie a Sa valoarea mamei Sale?
Valoare pe care o are astazi in BO?Am intrebat doar ce a vrut sa spun cu aceasta.Faptul ca i s-a spus ca este binecuvantata practic nimic nu ne spune in afara de faptul ca este o femeie fericita care avea o soarta deosebita.Asta insa nu inseamna ca noi nu o respectam ci suntem fideli principiului "Soli Deo gloria".
El, Care a poruncit sa-i cinstim pe parinti?
Ce are una cu alta?
Sau poate doar a vrut sa-i abata (a cata oara!) pe evrei, ucenici sau nu, de la intelegerea gresita a lor despre fiinta Lui, despre misiunea Lui in lume (respectiv despre raportul Sau suprafiresc, nu doar biologic, cu Maica Sa).
Poate El stia din timp ca unii o vor venera si ii vor aduce cinste mai mult decat lui Dumnezeu?
ps.Stiti care este efectul venerarii maicii?Recent eram la gara auto si o femeie s-a apropiat de mine si m-a rugat s-ai dau niste bani in numele maicii Domnului ceea ce m-a pus serios pe ganduri.Cred cel putin ca pe timpul lui Hristos oamenii stiau exact in cine cred, cui se inchina si dupa a cui chip sunt facuti.
Baptist

Pelerin
Mesaje:3
Membru din:12 Apr 2012, 07:53
Confesiune:ortodox
Preocupări:elev

Re: Basmele protestante despre Maica Domnului

Mesaj necititde Pelerin » 12 Apr 2012, 08:15

Maica Domnului a fost nevasta Sfantului Iosif. Atentie aici! MAICA DOMNULUI A FOST FECIOARA SI INAINTE, SI DUPA NASTEREA LUI IISUS!!! EA NU L-A CUNOSCUT PE IOSIF NICIODATA!!! De aceea i se spune Pururea Fecioara. Spune proorocul Iezechiel despre Maica Domnului: "Poarta aceasta va fi inchisa, nu se va deschide si nici un om nu va intra pe ea, caci Domnul Dumnezeul lui Israel a intrat pe ea. De aceea va fi inchisa." Se referea la fecioria Mariei. Maica Domnulii nu a mai avut copii. Altfel, de ce ar fi incredintat-o Hristos, cand era pe cruce, ucenicului Ioan si nu vreunui alt fiu al ei? Nu credeti ca a mai avut copii, caci este o blasfemie, o hula la adresa Maicii Domnului. Mari vor fi chinurile celor ce o hulesc pe ea!!!

Pelerin
Mesaje:3
Membru din:12 Apr 2012, 07:53
Confesiune:ortodox
Preocupări:elev

Re: Basmele protestante despre Maica Domnului

Mesaj necititde Pelerin » 12 Apr 2012, 08:23

Vai voua, protestantilor, caci la Judecata veti vedea Adevarul! Ce poate Dumnezeu cu puterea, poate Maica Domnului cu rugaciunea. Maica Domnului este Preamare, Preacurata, Preaminunata! Ea nu se va lasa biruita de semetiile nebunesti graite de protestanti, care o batjocoresc, ci le va rasplati lor in veacul viitor, cu chinuri vesnice! Oare lui Hristos Ii place sa Ii batjocoresti maica??? Nu!

amator
Mesaje:115
Membru din:25 Mar 2012, 21:16
Confesiune:neo-protestant
Preocupări:zidire sufleteasca

Re: Basmele protestante despre Maica Domnului

Mesaj necititde amator » 12 Apr 2012, 21:10

Maica Domnului a fost nevasta Sfantului Iosif. Atentie aici! MAICA DOMNULUI A FOST FECIOARA SI INAINTE, SI DUPA NASTEREA LUI IISUS!!! EA NU L-A CUNOSCUT PE IOSIF NICIODATA!!! De aceea i se spune Pururea Fecioara. Spune proorocul Iezechiel despre Maica Domnului: "Poarta aceasta va fi inchisa, nu se va deschide si nici un om nu va intra pe ea, caci Domnul Dumnezeul lui Israel a intrat pe ea. De aceea va fi inchisa." Se referea la fecioria Mariei. Maica Domnulii nu a mai avut copii. Altfel, de ce ar fi incredintat-o Hristos, cand era pe cruce, ucenicului Ioan si nu vreunui alt fiu al ei? Nu credeti ca a mai avut copii, caci este o blasfemie, o hula la adresa Maicii Domnului. Mari vor fi chinurile celor ce o hulesc pe ea!!!
Dle pelerin faceti va rog un pelerinaj in lumea bibliei si lasati bata din mana.Referitor la maica Domnului vorbiti de ea parca ar fi Dumnezeu.Va indemn sa nu uitati in cine credeti si cui va inchinati macar de dragul acestei zile.
Baptist

Avatar utilizator
dimitrie
Mesaje:984
Membru din:03 Dec 2010, 01:33
Confesiune:ortodox
Preocupări:preoţie, familie
Localitate:Craiova

Re: Basmele protestante despre Maica Domnului

Mesaj necititde dimitrie » 12 Apr 2012, 23:46

Maica Domnului a fost nevasta Sfantului Iosif. Atentie aici! MAICA DOMNULUI A FOST FECIOARA SI INAINTE, SI DUPA NASTEREA LUI IISUS!!! EA NU L-A CUNOSCUT PE IOSIF NICIODATA!!! De aceea i se spune Pururea Fecioara. Spune proorocul Iezechiel despre Maica Domnului: "Poarta aceasta va fi inchisa, nu se va deschide si nici un om nu va intra pe ea, caci Domnul Dumnezeul lui Israel a intrat pe ea. De aceea va fi inchisa." Se referea la fecioria Mariei. Maica Domnulii nu a mai avut copii. Altfel, de ce ar fi incredintat-o Hristos, cand era pe cruce, ucenicului Ioan si nu vreunui alt fiu al ei? Nu credeti ca a mai avut copii, caci este o blasfemie, o hula la adresa Maicii Domnului. Mari vor fi chinurile celor ce o hulesc pe ea!!!
Dle pelerin faceti va rog un pelerinaj in lumea bibliei si lasati bata din mana.Referitor la maica Domnului vorbiti de ea parca ar fi Dumnezeu.Va indemn sa nu uitati in cine credeti si cui va inchinati macar de dragul acestei zile.
Noi ştim că diavolul are ură pe Maica Domnului, ură împărtăşită şi de fiii lui. Treziţi-vă oameni buni (amator)!
Uite, omul a identificat "uşa" ca fiind Fecioara Maria (şi asta învaţă Biserica, nu d-lui) iar nu Dumnezeu, cum eronat (Apoc.21:27, 22:15) afirmaţi d-le amator! Mai mult, el nu a afirmat că crede şi se închină - cu închinare cuvenită lui Dumnezeu - altcuiva decât Creatorului, după cum insinuaţi dvs. Încercaţi să rămâneţi vertical d-le amator, vă rog!

ATENŢIE!
Eu fac un îndemn atât ortodocşilor cât şi celorlalţi, să nu uităm că acest forum are un caracter ştiinţific, unde obiectivismul şi argumentarea costituie "structura osoasă" a mesajelor noastre. Aşadar, nu suntem interesaţi de cantitatea membrilor în detrimentul calităţii. Ce-i drept, noi cei din conducerea forumului, nu stăm la pândă ca să trântim avertismente, să banăm ori să excludem anumiţi membri, deoarce ţinem cu toţi cei de faţă, responsabilizându-ne înaintea lui Dumnezeu pentru acţiunile noastre.
Însă, constatăm cu mâhnire în suflet că nu toţi împărtăşesc idealul acestui forum, ideal compatibil dealtfel cu calitatea de creştin. Şi atunci ... nu putem rămâne doar la constatre. (Aceste din urmă cuvinte fac referire la acţiunle noastre precedente şi nu au ţintă persoana d-lui amator.)
Dragostea unește și străbate lumile... Răsari odată, viață veșnică!

amator
Mesaje:115
Membru din:25 Mar 2012, 21:16
Confesiune:neo-protestant
Preocupări:zidire sufleteasca

Re: Basmele protestante despre Maica Domnului

Mesaj necititde amator » 13 Apr 2012, 06:20

Noi ştim că diavolul are ură pe Maica Domnului, ură împărtăşită şi de fiii lui. Treziţi-vă oameni buni
E u stiu ca diavolul are ura pe toti care sunt cu Dumnezeu.Pe mine m-a mirat faptul ca intrebarile puse despre maica Domnului(atentie doar intrebari) provoaca intre randurile ortodocsilor asa o reactie nebuna(de pelin si de altii vorbesc).Eu sunt ferm convins ca insasi Hristos nu are popularitate asa de mare la ei.(generalizez)
Uite, omul a identificat "uşa" ca fiind Fecioara Maria
Va rog da-ti citate biblice cu referinte cand faceti apel la versete.

ps:Cand ortodocsii vor intelege in final ca noi P/NP nu uram sau o jignim pe maica Domnului ci orice fel de atentie aducem doar lui Hristos,pentru ca adugarea altor persoane (maica Domnului,sfintii) in inchinare sau adorare aduce atata dezordine in biserica atata haos.Poate la voi in Romania parinte Dimitrie situatia este mai buna la noi in Basarabia e jale mare la acest capitol,asa de jalnica incat unii zic ca femeia a fost facuta dupa chipul maicii Domnului.Asa ca nu-i nevoie sa va spun la ce duce astfel de invatatura in biserica.
Baptist

Avatar utilizator
Floryan
Mesaje:652
Membru din:15 Ian 2010, 07:59
Confesiune:ortodox
Preocupări:Viata la tara
Localitate:Bacau

Re: Basmele protestante despre Maica Domnului

Mesaj necititde Floryan » 13 Apr 2012, 09:15

Va rog da-ti citate biblice cu referinte cand faceti apel la versete.
Parintele Dimitrie face referire la urmatoarele profetii:
Pentru aceasta Domnul meu vă va da un semn: Iată, Fecioara va lua în pântece şi va naşte fiu şi vor chema numele lui Emanuel. Isaia7,14
Stătut-a împărăteasa de-a dreapta Ta, îmbrăcată în haină aurită şi prea înfrumuseţată. PS 44,11
20. Pomeni-vor numele tău în tot neamul; PS 44
21. Pentru aceasta popoarele te vor lăuda în veac şi în veacul veacului. PS 44

Şi mi-a zis Domnul: "Poarta aceasta va fi închisă, nu se va deschide şi nici un om nu va intra pe ea, căci Domnul Dumnezeul lui Israel a intrat pe ea. De aceea va fi închisă. Iezechiel 44,2

Mai pe larg aici:
aici.
Dumnezeu este totul întru toate si întru nimenea nimic

Avatar utilizator
dimitrie
Mesaje:984
Membru din:03 Dec 2010, 01:33
Confesiune:ortodox
Preocupări:preoţie, familie
Localitate:Craiova

Re: Basmele protestante despre Maica Domnului

Mesaj necititde dimitrie » 13 Apr 2012, 11:12

... adugarea altor persoane (maica Domnului,sfintii) in inchinare sau adorare aduce atata dezordine in biserica atata haos.
Haos este în capul p/np. Biblia face diferenţa între închinare şi adorare.
Vă rog să citiţi mai întâi ce am scris pe aici, ca să nu ne aflăm vorbind în paralel!
Dragostea unește și străbate lumile... Răsari odată, viață veșnică!

Avatar utilizator
Manuel
Mesaje:7
Membru din:16 Iul 2012, 18:46
Confesiune:ortodox
Preocupări:Teolog Seminarist
Contact:

Re: Basmele protestante despre Maica Domnului

Mesaj necititde Manuel » 17 Iul 2012, 10:50

Doamne ajuta ! Pamant, observ ca esti necunoscator in sensurile Sf Scripturi.Biblia nu se citeste asa cu una cu doua, ea are diferite sensuri nu doar sensul literal (II Petru 3,16). De unde si pana unde trageti concluzia ca ".... Dar n-a cunoscut-o, pînă ce ea a născut un fiu.Şi el i-a pus numele Isus” (vers. 24-25).Dumneavoastra nu intelegeti ce sens are cuvantul ,,pana ce " ? Sensul cuvantului acestuia nu exprima finitul, exprima chiar infinitul.Adica prin pana ce se intelege ca niciodata nu a cunoscuto pe ia Iosif.Sa va dau mai multe argumente ca sa intelegeti :
1.Din VT se stia ca ea va naste fecioara si fecioara va ramane : Iez 44,1-3.
Ca sa intelegeti :cuvantul pana cand (ca este sinonim cu pana ce ) inseamna vesnicie uitati-va aici : Matei 28,20:,,Iata, Eu sunt cu voi in toate zilele,pana la sfarsitul veacului.'' Oarce se inseamna asta , ca dupa ce se va termina veacul nu va mai fi cu noi ?
Alt exemplu :
1.Ps 109,1 : ,,sezi de-a dreapta Mea pana ce voi pune pe vrasmasi Tai asternut picioarelor Tale''. Oare inseamna cu dupa aceea Mantuitorul nostru Iisus Hristos nu va seadea de-a dreapta Tatalui spre a imparati cu El peste toate veacurile,stiind bine ca,,imparatia Lui nu va avea sfarsit'' (Luca 1,35)?
2.Iar daca in alt loc al Sf Scripturi se zice ca Noe a dat drumul corbului din corabie spre a vedea daca a scazut apa,si zburand corbul nu s-a mai intors pana in ziua in care a murit (II Regi 6,23).Oare inseamna ca a mai nascut fii dupa ce a murit, pentru ca se zice ,, pana cand'' ?.
Mantuitorul a slavit-o si ingrijito pe Maica Sa chiar cand erea pe Cruce ,pentru ca a incredintato Iubitului sau Ioan :Ioan 19,26-27.Tot prin ea Duhul Sfant a prorocit ca o vor ferici toate neamurile (mai putin luterani): Luca 1,48-49.
La zamislirea ei Duhul Sfant a venit peste dansa si puterea celui PreaInalt a umbrit-o pe ea : Luca 1,34-35.Chiar Mantuitorul i-sa supus ca unei mame prea scumpe : Luca 2,51. Decat sa stati si sa cititi fel de fel de teori ale protestantilor si ale neo-prostestantilor mai bine v-ati face protestanti fata de diavol nu de ortodoxie.

amator
Mesaje:115
Membru din:25 Mar 2012, 21:16
Confesiune:neo-protestant
Preocupări:zidire sufleteasca

Re: Basmele protestante despre Maica Domnului

Mesaj necititde amator » 17 Iul 2012, 18:26

1.Din VT se stia ca ea va naste fecioara si fecioara va ramane : Iez 44,1-3.
Frate ce are usa templului cu fecioara?Contextul spulbera foarte clar ceea ce spui.Acest verset nu este o prorocie la faptul ca dupa nastere va ramane fecioara.
i-sa supus ca unei mame prea scumpe : Luca 2,51. Decat sa stati si sa cititi fel de fel de teori ale protestantilor si ale neo-prostestantilor mai bine v-ati face protestanti fata de diavol nu de ortodoxie.
Nu uita ca insusi Mantuitorul a mai numit-o femeie(oberva ca o face accentuat)si nu odata,vezi Ioan 2:4,19:26.Si inca una baptistii si pentecostalii nu sunt neo-protestanti.
Baptist

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje:5422
Membru din:01 Apr 2008, 15:53
Confesiune:ortodox
Preocupări:liturgică, misiune
Localitate:Portugalia
Contact:

Re: Basmele protestante despre Maica Domnului

Mesaj necititde protosinghel » 18 Iul 2012, 00:48

Acest verset nu este o prorocie la faptul ca dupa nastere va ramane fecioara.
Ba este. Şi încă una foarte serioasă. Iar dacă vreţi să vă legaţi de context, atunci căutaţi în context toată profeţiile menţionate de Evanghelistul Matei şi veţi vedea cum se împacă profeţiile şi contextul.
Şi iată încă o dovadă că neoprotestanţii sunt la furat cu Biblia.

amator
Mesaje:115
Membru din:25 Mar 2012, 21:16
Confesiune:neo-protestant
Preocupări:zidire sufleteasca

Re: Basmele protestante despre Maica Domnului

Mesaj necititde amator » 18 Iul 2012, 06:13

la furat cu Biblia.
De la cine?aveti dreptul de autor?:):):)
Baptist


Înapoi la “Protestantismul şi neo-protestantismul”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 0 vizitatori

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX