POLEMIC: ICOANĂ vs IDOL

Discuţii despre diferenţele de doctrină dintre ortodocşi şi (neo-)protestanţi
Ioan Cr
Confesiune:ortodox
Preocupări:medicină, teologie, filosofie
Re: ICOANĂ vs IDOL

Mesaj necititde Ioan Cr » 07 Dec 2010, 19:27

veniti cu argumente puerile
dupa cum obiectia, asa si replica :D
aduceti va rog argumentatie scripturala, pentru ca daca apostolii nu si-au facut chipuri si nu le-au sarutat, eu nu am niciun motiv sa procedez altfel, astazi.
Eu nu cred in "Sola Scriptura". Sunt mai realist.
"Domnul mă paşte şi nimic nu-mi va lipsi." (Psalmul 23:1)

georgia

Mesaj necititde georgia » 07 Dec 2010, 22:39

deci Hristos a avut 2 trupuri diferite, din care unul a putrezit iar celalalt a aparut la Inviere? (seamana cu teoria iehovistilor care spun ca trupul Domnului a fost distrus si apoi re-creat).
sau numai unul, cu care S-a rastignit si care la Inviere a fost transformat cu slava?

iulianbracau

Mesaj necititde iulianbracau » 07 Dec 2010, 22:52

[quote="electric77"]

electric,

ce reguli ? exista fotografii de-ale lui Iisus asa incat pictorii sa poata picta dupa model? nu exisa

Mai electric tu judeci cu capul sau cu degetele de la picioare?:lol: In primul rind daca te referi la fotografii aparatul nici nu era inventat poate vrei sa iti spun si anul cind sa inventat aparatul foto?
Eu iti recomand o studiere atenta a Bibliei caci se pare ca mindria la tine e mare
Ioan 14 vs.7 Dacă M-aţi fi cunoscut pe Mine, şi pe Tatăl Meu L-aţi fi cunoscut; dar de acum Îl cunoaşteţi pe El şi L-aţi şi văzut.
Dar marama Sf.Veronica iti spune ceva?Insusi Hristos a pictat o icoana cind la drumul spre Golgota a ,,pictat,, marama cu insusi scump singele lui.
Sf.Ap.Luca pruncul cu pruncul in brate. Sf.Ap.care se inchinau in prezenta icoanelor iti spune ceva?Dar toate astea domnii protestanti le ignora nu vedem nu auzim nu? ;)

Zice eletric :vreti sa intelegeti odata ca Iisus este Dumnezeu puternic? si prin urmare trupul Lui nu este asemenea oamenilor si ca este inutil sa reprezentati trupul carnal avut acum 2000 de ani prefacut in tarana despre care Biblia afirma ca nu are importanta si nici macar nu mai stiti cum era ?

Mai electric :) Trupul Lui prefacut in tarina ??Care Biblie o citesti tu?
Ioan Cap 20
5. Şi, aplecându-se, a văzut giulgiurile puse jos, dar n-a intrat.
6. A sosit şi Simon-Petru, urmând după el, şi a intrat în mormânt şi a văzut giulgiurile puse jos,
7. Iar mahrama, care fusese pe capul Lui, nu era pusă împreună cu giulgiurile, ci înfăşurată, la o parte, într-un loc.
8. Atunci a intrat şi celălalt ucenic care sosise întâi la mormânt, şi a văzut şi a crezut.
9. Căci încă nu ştiau Scriptura, că Iisus trebuia să învieze din morţi.
10. Şi s-au dus ucenicii iarăşi la ai lor.
11. Iar Maria stătea afară lângă mormânt plângând. Şi pe când plângea, s-a aplecat spre mormânt.
12. Şi a văzut doi îngeri în veşminte albe şezând, unul către cap şi altul către picioare, unde zăcuse trupul lui Iisus.

Iar Toma, unul din cei doisprezece, cel numit Geamănul, nu era cu ei când a venit Iisus.
25. Deci au zis lui ceilalţi ucenici: Am văzut pe Domnul! Dar el le-a zis: Dacă nu voi vedea, în mâinile Lui, semnul cuielor, şi dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor, şi dacă nu voi pune mâna mea în coasta Lui, nu voi crede.
26. Şi după opt zile, ucenicii Lui erau iarăşi înăuntru, şi Toma, împreună cu ei. Şi a venit Iisus, uşile fiind încuiate, şi a stat în mijloc şi a zis: Pace vouă!
27. Apoi a zis lui Toma: Adu degetul tău încoace şi vezi mâinile Mele şi adu mâna ta şi o pune în coasta Mea şi nu fi necredincios ci credincios.
;)
Te rog dar nu mai afirma caci icoana este idol caci nu este. Noi crestinii ortodocsi nu ne inchinam icoanei ci in prezenta icoanei.
Voi protestantii si neoprotestantii sunteti idolatri .De ce afirm asa ceva?Pentru ca voi credeti intr-un hristos mincinos. Orice hristos inventat de parham,ellen white ,benny hinn,sau mai stiu eu care nebun care si-a facut secta nu este decit un idol mai bine zis un hristos mincinos.Asadar sustin si afirm caci sectarii sunt idolatri. Va inchinati unui idol pe care in nebunia voastra il numiti hristos.

vasinec

Mesaj necititde vasinec » 08 Dec 2010, 07:59

aduceti va rog argumentatie scripturala, pentru ca daca apostolii nu si-au facut chipuri si nu le-au sarutat, eu nu am niciun motiv sa procedez altfel, astazi.
Eu nu cred in "Sola Scriptura". Sunt mai realist.
Realismul dvs. ne arata ca Sfintii Apostoli si credinciosii din vremea lor erau rupti de realitate (pentru faptul ca nu foloseau nici o icoana). Mai aveti curajul sa va autointitulati "biserica apostoleasca"?

P.S. Mai lasati la o parte obsesia dvs. cu "sola scriptura". Era vorba, pur si simplu, de un fapt evident: Sfintii Apostoli nu foloseau icoane sub nici o forma. Dar, se pare ca nu va intereseaza acest aspect. Ramaneti cu realismul dvs. superior gandirii Sfintilor Apostoli.

vasinec

Mesaj necititde vasinec » 08 Dec 2010, 08:06

vasinec, a-L cauta pe Iisus in afara Bisericii pe care El a intemeiat-o inseamna a ignora grav invatatura Lui.
Domnul Iisus Hristos nu a intemeiat biserica ortodoxa. Diferentele dintre Biserica din vremea Sfintilor Apostoli (contemporani cu Domnul Iisus Hristos) si biserica ortodoxa, sunt multe si mari. Partizanatul dvs. fata de o confesiune religioasa il pune in umbra pe Insusi Mantuitorul si invataturile lui (multe din aceste invataturi nefiind respectate de biserica ortodoxa).

Sa revenim la subiectul nostru: dvs. ce parere aveti de faptul ca, Sfintii Apostoli si credinciosii din vremea lor, nu foloseau icoane sub nici o forma? Va spune ceva acest lucru? Sau, sunteti si dvs. "realista".

Floryan
Preocupări:Viata la tara

Mesaj necititde Floryan » 08 Dec 2010, 09:17

:Sa revenim la subiectul nostru: dvs. ce parere aveti de faptul ca, Sfintii Apostoli si credinciosii din vremea lor, nu foloseau icoane sub nici o forma? Va spune ceva acest lucru? Sau, sunteti si dvs. "realista".

Pai foloseau, cum nu foloseau. In Templu erau acei heruvimi brodati pe catapeteasma. Voi ii aveti cumva?
Tot apostolii nu foloseau nicio Biblie, cum explicati Sola Scriptura ? I-a sa vedem cit de realist subnteti.
Totodata apostolii botezau prin 3 afundari. AZ7 fac asta , nu.
CANOANELE SFINŢILOR APOSTOLI - Canonul 50
CANONUL 50
Dacă vreun episcop, sau prezbiter nu va săvârşi trei afundări ale unei Taine, ci o afundare, care se dă întru moartea Domnului, să se
caterisească. Că nu a zis Domnul întru moartea Mea botezaţi. „Ci mergând, învăţaţi pe toate neamurile, botezându-i pe ei în Numele Tatălui,
şi al Fiului, şi al Sfântului Duh” (Matei: 28,19).

Tot apostolii si ucenicii acestora nu mai tineau sambata. E cazul AZ7?
Vezi Ignatie Teoforul ucenicul apostolilor, in Epistola catre Magnezieni

Ucenicii apostolilor cinsteau moastele, asta AZ7 le numesc cadavre.
In Epistola Bisericii din Smirna despre martiriul Sfântului Policarp, episcopul acelei c e t ă ţ i ( 1 5 6 ) , spune: „Noi am strâns oasele lui ca pe un odor mai scump decât aurul şi decât pietrele scumpe şi le-am aşezat unde se cuvine;

Apropo dle vasinec, uite canonul Sf VAsile cel Mare depsre casatorie, ca tot te dai de ceasul mortii pe aici . I-a citeste ce spune :
"În privinţa celor ce se căsătoresc a treia oară şi a celor ce se căsătoresc mai de multe ori, am hotărât acelaşi canon, care este corespunzător şi pentru cei ce se căsătoresc a doua oară; adică pentru cei ce se căsătoresc a doua oară, un an; alţii însă au hotărât doi ani; iar pe cei ce se căsătoresc a treia oară îi afurisesc pe trei, de multe ori şi pe patru ani. Şi pe una ca aceasta o numesc nu nuntă, ci poligamie, ba mai curând desfrânare, ce se pedepseşte; pentru aceea, şi Domnul a zis samaritencei, care schimbase cinci bărbaţi: „Pe care-l ai acum nu-ţi este bărbat" (loan 4, 18). Pentru că cei ce au trecut peste limita nunţii a doua nu mai sunt vrednici să se numească cu numirea de bărbat sau de soţie. Apoi în privinţa celor ce se căsătoresc a treia oară am primit obiceiul de afurisire pe cinci ani nu din vreun canon, ci din urmarea celor primite mai înainte. Dar nu trebuie a-i opri pe ei cu totul de la Biserică, ci a-i învrednici de ascultare, doi ori trei ani, şi după aceea să li se dea voie să stea împreună, iar de la împărtăşirea Sfintei Taine celei bune să fie ţinuţi departe, şi atunci când vor arăta vreun rod de pocăinţă să se aşeze la locul împărtăşirii."
Vezi matale, gruparea aia evreico -satanico- eretica din care faci parte, desparte pentru totdeauna pe om de Dumnezeu , ca sa nu spun ca sunteti in stare sa omoriti si cu pietre pe cei care nu mai corespund cu credintei voastre. Bravo. Asta sa va fie si voi mila Domnului, dupa cum judecati.
Ce credinciosi aveti, ati omorit o femeie prin infometare. A dat la tv zilele trecute. Frumos!
Dumnezeu este totul întru toate si întru nimenea nimic

electric77
Confesiune:alta religie

Mesaj necititde electric77 » 08 Dec 2010, 13:21

Pai foloseau, cum nu foloseau. In Templu erau acei heruvimi brodati pe catapeteasma. Voi ii aveti cumva?
Evreii nu se inchinau acelor heruvimi. :idea: si nu-i sarutau.

vasinec

Mesaj necititde vasinec » 08 Dec 2010, 15:44

:Sa revenim la subiectul nostru: dvs. ce parere aveti de faptul ca, Sfintii Apostoli si credinciosii din vremea lor, nu foloseau icoane sub nici o forma? Va spune ceva acest lucru? Sau, sunteti si dvs. "realista".

Acel templu si tot ce se intampla in el prefigura, in mod simbolic, lucrarea Mantuitoitorului. Doar evreii au avut de a face cu acel templu. Si, nici chiar ei nu se inchinau la acei heruvimii si nu-i pupau .Poate nu stiti, dar in templu intra numai preotul (in locul numit "sfanta) si marele preot (o data pe an, in locul numit "sfanta sfintelor", de Yom Kipur - ziua ispasirii ).

Cat despre Sfintii Apostoli, ei nu au avut nici o treaba cu vreo pictura. Despre inchinare si sfanta pupare putem spune acelasi lucru.

Repet intrebarea: ce parere aveti despre Sfintii Apostoli, pentru faptul ca nici ei nici cei din vremea lor nu au folosit icoane sub nici o forma?
Tot apostolii nu foloseau nicio Biblie, cum explicati Sola Scriptura ? I-a sa vedem cit de realist subnteti.
Sfintii Apostoli foloseau Scripturile din plin. Cautati in Noul Tastament si veti vedea ca Sfintii Apostoli repeta de cca 40 de ori expresia "este scris" (dand citate din Scriptura).
Totodata apostolii botezau prin 3 afundari. AZ7 fac asta , nu.
Asta de unde ati mai scos-o, tazatza floareo? Tot de pe la colturi ati aflat-o?
Tot apostolii si ucenicii acestora nu mai tineau sambata. E cazul AZ7?
Ba uite ca Scriptura ne arata ca Sfintii Apostoli pazeau sambata si predicau neamurilor, (nu evreilor) in zi de sambata. Dar, acesta este subiectul unui alt topic. Deschideti o discutie de spre Sfintii Apostoli si pazirea zilei a saptea (sambata).
Ucenicii apostolilor cinsteau moastele, asta AZ7 le numesc cadavre.
Nu ma intereseaza afirmatia dvs. Eu fac parte dintr-o biserica apostolica si ma intereseaza ce ne-au invatat si ce au facut Sfintii Apostoli ai Domnului Iisus Hristos. Stiu foarte bine ca Sfintii Apostoli nu au pupat nici un os de mort.
Apropo dle vasinec, uite canonul Sf VAsile cel Mare depsre casatorie, ca tot te dai de ceasul mortii pe aici . I-a citeste ce spune :
1. Imi place foarte mult de Sfantul Vasile cel Mare. Cunosc, cat de cat, viata si invataturile lui. Ma indoiesc ca ar fi dat invataturi contrare celor ale Domnului Iisus Hristos si ale Sfintilor Apostoli (invataturi ce le gasim numai in Sfanta Scriptura).

2. Inteleg ca va feriti de invataturile Mantuitorului si ale Sfintilor Apostoli (abatand atentia spre alt gen de invataturi). Ce parere aveti despre faptul ca biserica ortodoxa incalca invataturile Mantuitorului si ale Sfintilor Apostoli (referitoare la casatorie)?
Vezi matale, gruparea aia evreico -satanico- eretica din care faci parte, desparte pentru totdeauna pe om de Dumnezeu , ca sa nu spun ca sunteti in stare sa omoriti si cu pietre pe cei care nu mai corespund cu credintei voastre. Bravo. Asta sa va fie si voi mila Domnului, dupa cum judecati.
Tzatza floareo, un lucru care m-a atras la biserica adventista a fost respectul pentru credinciosii din orice confesiune si refuzul de a-i judeca pe altii. In "Manualul doctrinelor biblice azs" scrie (la capitolul "biserica ramasitei"): "adventistii nu cred ca sunt singurii credinciosi. Ei cred ca Dumnezeu mai are oi, suflete sincere, si in alte staule"(am citat, scurt, din memorie)

Ce credinciosi aveti, ati omorit o femeie prin infometare. A dat la tv zilele trecute. Frumos!
Nu stiu despre ce vorbiti. O sa ma interesez. Oricum, adventistii sunt recunoscuti, pe plan mondial, prin calitatea vietii pe care o duc (nu prin suferinte si moarte). Vedeti acest documentar facut de un cunoscut realizator de documentare (neadventist): http://www.revelatia.ro/docs/the_adventists.html

Ioan Cr

Mesaj necititde Ioan Cr » 08 Dec 2010, 17:50

Repet intrebarea: ce parere aveti despre Sfintii Apostoli, pentru faptul ca nici ei nici cei din vremea lor nu au folosit icoane sub nici o forma?
Au folosit icoane nepictate, amintirile vii.
Sfintii Apostoli foloseau Scripturile din plin. Cautati in Noul Tastament si veti vedea ca Sfintii Apostoli repeta de cca 40 de ori expresia "este scris" (dand citate din Scriptura).
Pai de ce nu le urmati lor? De azi inainte sa nu mai citati din Noul Testament.
Eu fac parte dintr-o biserica apostolica
Poate ati vrut sa spuneti "apostata", caci nu aveti nici succesiune, nici ungere (daca nu luam in calcul autoproclamarea prin "profetesa" White)

Ioan Cr

Mesaj necititde Ioan Cr » 08 Dec 2010, 18:55

P.S. Mai lasati la o parte obsesia dvs. cu "sola scriptura". Era vorba, pur si simplu, de un fapt evident: Sfintii Apostoli nu foloseau icoane sub nici o forma. Dar, se pare ca nu va intereseaza acest aspect. Ramaneti cu realismul dvs. superior gandirii Sfintilor Apostoli.
Sunt realist in sensul ca nu cred ca "este scris" chiar totul, si ca istoria sfanta continua si astazi, nu se cuprinde numai in cele 66 carti ale Bibliei. Daca nu vad scris ceva in cele 27 carti ale NT nu ma incapatanez sa refuz orice altceva ca "traditie omeneasca".

georgia

Mesaj necititde georgia » 08 Dec 2010, 19:13

tehnic vorbind... in Biblie nu scrie nici ca foloseau icoane, nici ca nu foloseau.
in Biblie nu sunt scrise multe lucruri despre primii crestini, dar pe care totusi le stim din alte surse (istorice, arheologice). pe ce criteriu domnii neoprotestanti admit sau resping aceste surse? pe criteriul potrivirii cu doctrina propriei secte?

dumio

Mesaj necititde dumio » 08 Dec 2010, 22:46

Acolo este folosita aceasta expresie pentru a demonstra iudeilor, dar si paganilor, ca Scriptura VT profeteste venirea lui Hristos, ca acestia sa creada in Mantuitorul. Niciun apostol nu se exprima prin aceasta expresie radical, in sensul ca numai ce e scris e valabil. Ar fi o nerozie atunci sa credem ca au predicat in van atata timp. Trebuiau pur si simplu sa scrie totul si sa trimita doar scrisori (epistole) la niste comunitati care nici nu existau, pentru ca ele s-au format prin prezenta lor reala acolo si prin predica (kerygma) vie, orala. Scrierile vin doar ca sa lamureasca niste aspecte care erau mai sensibile. Unele au rol de a atentiona pe crestini despre venirea ereticilor. Altele pentru a mangaia pe cei in suferinte si incercari, pentru ca Apostolii nu au putut fi permanent in mijlocul credinciosilor in mod fizic. Si, in fine, unele au fost scrise la cerere (a se vedea Evanghelia dupa Luca si Faptele Apostolilor). Deci, in concluzie, toate scrierile Nt, care au un caracter ocazional, nu cuprind toate invataturile Mantuitorului si ale Apostolilor si nu se impune in acest sens. Ele nu au pretentia de a afirma ca ele contin toate randuielile apostolilor. Ele nu contin niciun element legat de rit, cult, randuiala canonica etc, pentru ca toate acestea le-au fixat apostolii si urmasii lor prin prezenta lor in mijlocul credinciosilor si prin cei pe care i-a imputernicit prin hirotonie.

vasinec

Mesaj necititde vasinec » 09 Dec 2010, 08:11

Au folosit icoane nepictate, amintirile vii.
Ce parere aveti despre crestinii, din vremea Sfintilor Apostoli, care nu aveau "amintiri vii" (acestia reprezentand majoritatea covarsitoare a crestinilor) si totusi nu foloseau icoane sub nici o forma?

P.S. Incercati sa aveti putin respect pentru interlocutor. Personal, ma simt jignit de raspunsurile copilaresti pe care le dati (de parca ati incerca sa prostiti un copilas de 3 ani).
Pai de ce nu le urmati lor? De azi inainte sa nu mai citati din Noul Testament.
Tocmai ca le urmam. Tot Sfintii Apostoli ne-au sfatuit sa pastram invataturile lor. Si, aceste invataturi se gasesc numai in Noul Testament (nu in "sfanta traditie" sau alt gen de povestiri). Asa ca, citim si credem toata Sfanta Scriptura.
Eu fac parte dintr-o biserica apostolica
Poate ati vrut sa spuneti "apostata", caci nu aveti nici succesiune, nici ungere (daca nu luam in calcul autoproclamarea prin "profetesa" White)
Fac parte diontr-o biserica apostolica pentru un fapt concret: ne straduim sa respectam intru totul invataturile Sfintilor Apostoli ai Domnului Iisus Hristos.

Treaba asta cu "succesiunea" este o mare gogoasa. Apropo, cam cat costa "ungerea" unui "succesor"?

vasinec

Mesaj necititde vasinec » 09 Dec 2010, 08:21

tehnic vorbind... in Biblie nu scrie nici ca foloseau icoane, nici ca nu foloseau.
Cu o astfel de logica putem sa justificam o sumedenie de bazaconii. De exemplu, eu cred ca Sfintii Apostoli mergeau cu spatele. Ca nu scrie daca mergeau cu fata sau cu spatele.

Sa revenim la subiect: daca cititi Faptele Apostolilor si toate epistolele lor, veti ajunge la concluzia ca nici un crestin din vremea Sfintilor Apostoli nu a folosit vreo icoana. Haideti sa vedem ce ne spune Sfanta Scriptura, despre crestinii din Biserica lui Hristos. Daca va intereseaza. Daca nu ... mergeti pe rationamente de genul "tehnic vorbind ... nu scrie".

vasinec

Mesaj necititde vasinec » 09 Dec 2010, 09:46

Sunt realist in sensul ca nu cred ca "este scris" chiar totul, .
Sunteti consecvent in denigrarea Sfintei Scripturi. Este normal. Va incurca. Nu aveti nevoie de Sfanta Scriptura pentru a pupa icoane sau oase de morti.

In Sfanta Scriptura am gasit raspuns la orice intrebare legata de viata de credinta si viata de zi cu zi. Este si normal sa fie asa. Doar Sfanta Scriptura cuprinde invataturile proorocilor, ale Mantuitorului si ale Sfintilor Sai Apostoli.

vasinec

Mesaj necititde vasinec » 09 Dec 2010, 10:01

Acolo este folosita aceasta expresie pentru a demonstra iudeilor, dar si paganilor, ca Scriptura VT profeteste venirea lui Hristos, ca acestia sa creada in Mantuitorul. Niciun apostol nu se exprima prin aceasta expresie radical, in sensul ca numai ce e scris e valabil.
Si totusi, Sfintii Apostoli se expriamau "radical", uneori: "ca prin noi însine, sã învãtati sã nu treceti peste "ce este scris"(1 Corinteni 4:6). Sfintii Apostoli ne indeamna sa urmam, in mod "radical", exemplul lor personal. In cazul nostru este vorba "sa nu trecem peste ce "este scris".
Scrierile vin doar ca sa lamureasca niste aspecte care erau mai sensibile.
Si, cum dvs. (si cei ca dvs.) nu sunteti sensibil, considerati ca nu trebuiesc bagate in seama invataturile Sfintilor Apostoli.
Deci, in concluzie, toate scrierile Nt, care au un caracter ocazional,
Sunteti un preot adevarat." Invataturile Mantuitorului si ale Sfintilor Apostoli (caci asta cuprinde Noul Testament) sunt ocazionale". Sa mai spuna cineva ca pretii ortodocsi nu descurajeaza cercetarea Sfintelor Scripturi si credinta in ceea ce "este scris".

Dupa aceste "invataturi ocazionale" imi conduc viata (de familie, in societate, etc). Si, totul merge foarte bine, ma simt linistit si fericit. Slavit sa fie Dumnezeu pentru invataturile pe care ni le-a dat prin Cuvantul Sau Scris (Sfanta Scriptura).

Floryan
Preocupări:Viata la tara

Mesaj necititde Floryan » 09 Dec 2010, 10:05

Atunci din ce sursa au scris Evangheliile AP Luca si Marcu?
De unde citeaza Ap PAvel Fapte 20,35
..să vă aduceţi aminte de cuvintele Domnului Iisus, căci El a zis: Mai fericit este a da decât a lua.

sau
Ap Iuda
Dar Mihail Arhanghelul, când se împotrivea diavolului, certându-se cu el pentru trupul lui Moise, n-a îndrăznit să aducă judecată de hulă, ci a zis: "Să te certe pe tine Domnul!" Iuda 1,9

sau
Matei 2,23: Şi venind a locuit în oraşul numit Nazaret, ca să se împlinească ceea ce s-a spus prin prooroci, că Nazarinean Se va chema. I-a zi care proroci au zis ca se va chema Nazarinean?

Ap Petru, sau Toma, sau Andrei sau altii din citi au fsot au cate scrie Evanghelie daca era asa importanta doar sciptura?

Raspunde frumusle puctua la asta.
Dumnezeu este totul întru toate si întru nimenea nimic

vasinec

Mesaj necititde vasinec » 09 Dec 2010, 10:53

Ap Petru, sau Toma, sau Andrei sau altii din citi au fsot au cate scrie Evanghelie daca era asa importanta doar sciptura?

Raspunde frumusle puctua la asta.
Ce ati patit domnule ? Ati inceput sa va balbaiti si sa va incecati? (Sper ca observati ce frumos ma adresez. Am fost atentionat, pe privat, de Ioan Cr. sa nu va mai numesc "tzatza".)

Daca vreti sa vedeti cat de importanta este Scriptura, intrebati-ma orice referitor la viata crestina de zi cu zi, si o sa va raspund din Cuvantul lui Dumnezeu (Sfanta Scriptura).

Faptul ca dvs. incalcati, pe fatza, invataturile si exemplul Mantuitorului si ale Sfintilor Apostoli (consemnate in Sfanta Scriptura) nu va da dreptul sa le contestati importanta. Va priveste ce invataturi urmati. Dar, ar fi bine sa pastrati pentru dvs. parerile despre Sfanta Scriptura (despre faptul ca ar fi incompleta).

Sa revenim la subiect: Sfintii Apostoli si crestinii din vremea lor, au pacatuit pentru faptul ca nu au folosit icoanele sub nici o forma? Faptul ca dvs. va inchinati in fata unor picturi si le pupati (unul dupa altul, lasand saliva celor care urmeaza la pupaciune) constituie un pacat sau nu?

daniel tuduran

Mesaj necititde daniel tuduran » 09 Dec 2010, 11:55

Acolo este folosita aceasta expresie pentru a demonstra iudeilor, dar si paganilor, ca Scriptura VT profeteste venirea lui Hristos, ca acestia sa creada in Mantuitorul. Niciun apostol nu se exprima prin aceasta expresie radical, in sensul ca numai ce e scris e valabil. Ar fi o nerozie atunci sa credem ca au predicat in van atata timp. Trebuiau pur si simplu sa scrie totul si sa trimita doar scrisori (epistole) la niste comunitati care nici nu existau, pentru ca ele s-au format prin prezenta lor reala acolo si prin predica (kerygma) vie, orala. Scrierile vin doar ca sa lamureasca niste aspecte care erau mai sensibile. Unele au rol de a atentiona pe crestini despre venirea ereticilor. Altele pentru a mangaia pe cei in suferinte si incercari, pentru ca Apostolii nu au putut fi permanent in mijlocul credinciosilor in mod fizic. Si, in fine, unele au fost scrise la cerere (a se vedea Evanghelia dupa Luca si Faptele Apostolilor). Deci, in concluzie, toate scrierile Nt, care au un caracter ocazional, nu cuprind toate invataturile Mantuitorului si ale Apostolilor si nu se impune in acest sens. Ele nu au pretentia de a afirma ca ele contin toate randuielile apostolilor. Ele nu contin niciun element legat de rit, cult, randuiala canonica etc, pentru ca toate acestea le-au fixat apostolii si urmasii lor prin prezenta lor in mijlocul credinciosilor si prin cei pe care i-a imputernicit prin hirotonie.
Foarte pertinent raspunsul!
Unii ar trebui sa "adanceasca" si sa-l inteleaga dar...
„Marea vieţii văzând-o înălţându-se de viforul ispitelor, la limanul tău cel lin alergând, strig către Tine Doamne: scoate din stricăciune viaţa mea, mult Milostive!” (din slujba înmormântării)

vasinec

Mesaj necititde vasinec » 09 Dec 2010, 12:09

Deci, in concluzie, toate scrierile Nt, care au un caracter ocazional,
Foarte pertinent raspunsul!
Unii ar trebui sa "adanceasca" si sa-l inteleaga dar...
Mai ales concluzia ca invataturile Domnului Iisus Hristos si ale Sfintilor Sai Apostoli, consemnate in Noul Testament, au un "caracter ocazional".

Numai ca un astfel de raspuns nu trebuie adancit, pentru ca te adanceste raspunsul pe tine (adica te duce in adanc). Daca respingi invataturile Mantuitorului si ale Sfintilor Apostoli (considerandu-le "ocazionale") ai parte de inavaturi "inaltatoare" (dar in jos) de la alt "invatator".

Înapoi la “Protestantismul şi neo-protestantismul”