POLEMIC: ICOANĂ vs IDOL

Discuţii despre diferenţele de doctrină dintre ortodocşi şi (neo-)protestanţi
Ioan Cr
Confesiune:ortodox
Preocupări:medicină, teologie, filosofie
Re: ICOANĂ vs IDOL

Mesaj necititde Ioan Cr » 12 Dec 2010, 00:15

Dar aveau ceva cu hristologia in forma in care o aveti si voi astazi? Nu uitati ca marturisiti ca Hristos este Dumnezeu adevarat si Om adevarat in doua firi si doua vointe, fiind doar o singura Persoana. Scriptura da argumente despre aceasta, dar si ereticii nestorieni, monofiziti, monoteliti si monoenergisti se foloseau de Scriptura pentru a-si argumenta ereziile. Asadar Apostoli aveau legatura cu toate aceste dogme stabilite de Biserica ulterior in definitii dogmatice si marturisiri de credinta, prin care se aratau limitele adevarului si prin care ne mantuim. Mariologia, eclesiologia, iconologia, misteriologia etc., toate tin de taina cea mare a crestinatatii: Dumnezeu S-a aratat in trup (I. Tim. 3,16), adica de hristologie. Cu ea raman sau cad toate. Deci, daca marturisesti dogma hristologica doar pe jumatate sau doar ce-ti convine, nu esti in adevar.
Bine zis!
"Domnul mă paşte şi nimic nu-mi va lipsi." (Psalmul 23:1)

vasinec

Mesaj necititde vasinec » 12 Dec 2010, 07:39

Leonte de Neapole,

Sfântul Metodie de Patara,
V-am spus si o repet: eu am o credinta apostolica. Nu-mi veniti cu invatatori ca, leonte de neapole, metodie de patara, fuscus de bascauti, etc.

Sfintii Apostoli Pavel, Petru, Iacov si Ioan ne-au lasat scrieri care contin invataturi complete pentru viata noastra de credinta. Sa inteleg ca nu va plac invataturile Sfintilor Apostoli? Nu va convine faptul ca ei nu foloseau icoane, nu-si faceau semnul crucii sau vre-un alt semn si nu ne-au invatat nimic despre Maica Domnului?

Fiti corect. Recunoasteti faptul ca nu aveti o credinta apostolica si atunci este de inteles ignorarea invataturilor si exemplului Sfintilor Apostoli.

vasinec

Mesaj necititde vasinec » 12 Dec 2010, 07:49

[Sfintii Apostoli nu au avut nimic de a face cu mariologia, misteriologia si icoanele. Ei nu ne-au lasat nici o invatatura despre Maica Domnului. Nu au folosit nici un fel de icoane. Cautau sa ne desluseasca tainele, pentru a fi intelese de noi.
Se pare ca avem orientari total diferite. Nu aveti nimic in comun cu Biserica Apostolica.
Dar aveau ceva cu hristologia in forma in care o aveti si voi astazi?
Aveau numai hristoslogia. Sfantul Apostol Pavel spune: "Caci nu am avut de gand sa stiu intre voi altceva, decat pe Iisus Hristos si pe EL rastignit"(1 Corinteni 2:2)

Aceeasi hristologie a Sfintilor Apostoli ne straduim sa o pastram si noi.

Repet (obsesiv): Sfintii Apostoli nu aveau mariologie (nu au pomenit absolut nimic despre Maica Domnului, in epistolele lor), nu aveau misteorologie (cautau sa desluseasca tainele spre a fi intelese de toti credinciosii), nu-si faceau semnul crucii (nici vre-un alt semn) si nu foloseau icoane sub nici o forma (ca sa revenim la subiectul nostru).

Chestii de genul "mariologie", "misteorologie" intra la categoria "prostologie" (sau "prostologeala" - pentru ca folosesc la prostirea credinciosilor).

dumio

Mesaj necititde dumio » 13 Dec 2010, 00:23

Aveau numai hristoslogia. Sfantul Apostol Pavel spune: "Caci nu am avut de gand sa stiu intre voi altceva, decat pe Iisus Hristos si pe EL rastignit"(1 Corinteni 2:2)
Si despre Hristos cel inviat nu amintesc nimic? Dar despre Sf. Treime? Dar despre taina (mysterion) crestinatatii? Dar despre plinirea vremii si nasterea din femeie?(Gal. 4,4)? Dar amintesc totusi de sabat? Sau despre carnea de porc? Sau despre zeciuiala? Sau despre mandrie si nesupunere? Sau despre AZS? Sau despre Ellen White? Sau...sau....sau?

dumio

Mesaj necititde dumio » 13 Dec 2010, 00:28

Prin tot ce afirma acest Vasinec se sustine faptul ca Biserica a existat doar in vremea Apostolilor (desi nu se stie cat, ca in Nt nu se spune cat au trait apostolii si cat au scris/ mai bine zis-Biserica se reduce doar la 3-4 apostoli, caci doar acestia au scris, restul sunt la plimbare cu satelitul in cosmos), facandu-L mincinos pe Hristos care a spus ca Biserica va dainui pana la sfarsitul veacurilor. Din intamplare, un descreierat (John Smith) si o analfabeta subnutrita si bolnava mintal (epilptica sau posedata de draci-Ellen White) au descoperit Biserica Apostolica, care pana la ei a fost undeva pe luna! Mai, frate, tu nu vezi cat de aberant esti?

vasinec

Mesaj necititde vasinec » 13 Dec 2010, 10:06

Si despre Hristos cel inviat nu amintesc nimic?
Amintesc, cum sa nu. Vedeti, spre exemplu, 1 Corinteni cap. 15. Sfantul Apostol Pavel tine o prelegere foarte profunda si clara despre insemnatateas invierii Mantuitorului (si a invierii mortilor). Dar, nu spune absolut nimic depre pazirea zilei intaia a saptamanii (o alta inventie pagana imbracata in ambalaj crestin).
Dar despre Sf. Treime?
Spune despre Tatal, Fiul si Duhul Sfant.
Dar despre taina (mysterion) crestinatatii?
Asta cu "mysterion" (ca taina nedeslusita) este o nascocire a clerului, pentru a putea prosti si manevra multimea, indemnand-o la supunere fata de biserica (fata de cler).

Sfintii Apostoli vorbesc despre taine (de vreo 17 ori) incercand sa ni le explice, pe intelesul nostru. Nu ne baga in "mysterion" ( a se citi :ceata, prosteala, etc).
Dar despre plinirea vremii si nasterea din femeie?(Gal. 4,4)?
Scrie si despre implinirea profetiilor referitoare la intruparea Mantuitorului.
Dar amintesc totusi de sabat?
Corect. Amintesc. Este si normal. Ziua a saptea este singura zi a saptamanii, binecuvantata si sfintita de Dumnezeu.
Sau despre carnea de porc?
Amintesc si despre asta (la modul general). Sfantul Apostol Petru, dupa ce a petrecut 3 ani la picioarele Mantuitorului, refuza sa manance ceva spurcat sau necurat (vedeti Fapte cap. 10 - vedenia care vorbeste despre curatirea neamurilor).
Sau despre zeciuiala?
Despre zeciuiala vorbeste Insusi Mantuitorul (vedeti Matei cap 23:23 - "pe acestea sa le faceti si pe celelalte - cu referire la zeciuala - sa nu le lasati nefacute")
Sau despre mandrie si nesupunere?
Vorbeste si despre asta. Dar nu cum ati vrea dvs (supunere prosteasca fata de unii oameni imbracati in negru - nu ma refer la ninja). Dimpotriva, sunt laudati crestinii care ii verificau, chiar pe Sfintii Apostoli, cu Sfanta Scriptura ("cercetau Scripturile in fiecare zi ca sa vada daca ce li se spune este asa" - Fapte 17:11)
Sau despre AZS?
Se aminteste foarte mult despre asteptatorii revenirii Mantuitorului. De altfel, daca citi epistolele Sfantului Apostol Pavel, veti gasi o credinta si o gandire de adventist.
Sau despre Ellen White? Sau...sau....sau?
Se vorbeste despre prooroci. Daca o fi si Ellne White printre acestia ... nu ne intereseaza. Nu face obiectul discutie noastre iar eu nu fac niciodata referire la scrierile Ellenei White. V-am spus: am o credinta apostolica. Ma intereseaza invataturile Mantuitorului si ale Sfintilor Sai Apostoli.

Iar Sfintii Apostoli nu ne-au lasat, in epistolele lor, nici o invatatura referitoare la Maica Domnului, nu si-au facut semnul crucii si nu au folosit nici un fel de icoane. Ii puteti condamna pe Sfintii Apostoli pentru aceste erezii? Sau, ii puteti condamna (acuza) de erezii pe cei care urmeaza exemplul Sfintilor Apostoli?

vasinec

Mesaj necititde vasinec » 13 Dec 2010, 10:18

Prin tot ce afirma acest Vasinec se sustine faptul ca Biserica a existat doar in vremea Apostolilor

Din intamplare, un descreierat (John Smith) si o analfabeta subnutrita si bolnava mintal (epilptica sau posedata de draci-Ellen White) au descoperit Biserica Apostolica, care pana la ei a fost undeva pe luna! Mai, frate, tu nu vezi cat de aberant esti?
1. Sa-i lasam sa se odihneasca in pace pe acel "descreierat" si acea "analfabeta subnutrita si bolnava mintal".

2. Biserica lui Hristos, din vremea Sfintilor Apostoli, a existat de-a lungul vecurilor. Este vorba de acea Biserica prigonita de catolico-ortodocsi. Poate ati auzit de comunitati de credinciosi, cunoscatori ai Scripturii, prigonite si decimate de biserica stapanitoare. Astfel de credinciosi au existat in toate timpurile, cu toata "ravna sfanta" a institutiei catolico-ortodoxe.

daniel tuduran

Mesaj necititde daniel tuduran » 13 Dec 2010, 11:22

2. Biserica lui Hristos, din vremea Sfintilor Apostoli, a existat de-a lungul vecurilor. Este vorba de acea Biserica prigonita de catolico-ortodocsi. Poate ati auzit de comunitati de credinciosi, cunoscatori ai Scripturii, prigonite si decimate de biserica stapanitoare. Astfel de credinciosi au existat in toate timpurile, cu toata "ravna sfanta" a institutiei catolico-ortodoxe.
Vasinesc,iarta-ma,am scris pe alt topic ca esti smecher dar m-am inselat amarnic.Ca sa fi smecher trebuie sa te duca un pic mintea dar pe tine nu te duce mintea nici macar un piculet.
Tu inca nu ai inteles ca secta adventista este o secta intre alte sute de secte aparuta din neant in sec.19?
Iti imaginezi cumva ca ati avea continuitate istorica?
Ma dezamagesti cumplit.Cum poti sa crezi astfel de tampaneni?
Ia numeste tu pe stramosii tai persecutati de biserica stapanitoare.Daca eviti sa dai nume sau sa ne aburesti ca astia au fost invizibili nici nu mai are rost sa scrii pe forum.
„Marea vieţii văzând-o înălţându-se de viforul ispitelor, la limanul tău cel lin alergând, strig către Tine Doamne: scoate din stricăciune viaţa mea, mult Milostive!” (din slujba înmormântării)

dumio

Mesaj necititde dumio » 13 Dec 2010, 11:56

Tu confuzi ceata de eretici si schismatici si nesupusi si mandri cu Biserica adevarata! Am inteles totul! N-are rost sa mai vorbim! Mandrie draceasca!

electric77
Confesiune:alta religie

Mesaj necititde electric77 » 13 Dec 2010, 13:23

dar Biserica primara a avut vreo continuitate istorica? era numita "partida" sau "cale" si evreii se credeau superiori crestinilor prin traditia si istoria avute.

vasinec

Mesaj necititde vasinec » 13 Dec 2010, 14:02

Vasinesc,iarta-ma,am scris pe alt topic ca esti smecher dar m-am inselat amarnic.Ca sa fi smecher trebuie sa te duca un pic mintea dar pe tine nu te duce mintea nici macar un piculet.
Tu inca nu ai inteles ca secta adventista este o secta intre alte sute de secte aparuta din neant in sec.19?
Ia numeste tu pe stramosii tai persecutati de biserica stapanitoare.Daca eviti sa dai nume sau sa ne aburesti ca astia au fost invizibili nici nu mai are rost sa scrii pe forum.
Dvs. nu ati auzit despre sabatarienii transilvaneni (ca sa ne limitam numai la plaiurile noastre)? Nu ati auzit despre masurile luate de bisericile "oficiale" (printre care si cea ortodoxa) de a prigoni pe cei care doreau sa pazeasca toate poruncile lui Dumnezeu (inclusiv porunca a patra)? Va anunt ca prin anii 1630, inchisorile au fost umplute cu sabatarieni transilvaneni iar multi dintre ei au fost ucisi (cu implicare ortodoxa).

Scrieti pe "google" cuvantul "sabatarieni". Vedeti ce gasiti. Pana atunci, va ajut eu cu un link
http://cercetatiscripturile.intercer.ne ... hp?id=2942
Si, istoria poate continua. Cu ceea ce s-a mai intamplat in Romania si in Europa, in general.

Floryan
Preocupări:Viata la tara

Mesaj necititde Floryan » 13 Dec 2010, 15:03

Scrieti pe "google" cuvantul "sabatarieni".
Ce-i cu astia?Sa inteleg ca ei sunt stramosii vostrii, nu intelg, du ideia pina la capcat.
Dumnezeu este totul întru toate si întru nimenea nimic

vasinec

Mesaj necititde vasinec » 13 Dec 2010, 15:21

Nu merg pe ideea de stramosi ai adventistilor de ziua a saptea. Am dat doar un exemplu de crediciosi care pazeau ziua a saptea, prigoniti (ucisi) cu implicarea bisericii ortodoxe.

Voiam sa arat doua lucruri:
- advetistii de ziua a saptea nu au adus nimic nou;
- de-a lungul vremurilor, au existat crestini sau grupuri de crestini care doreau sa respecte Cuvantul lui Dumnezeu (nu ma refer doar la cei care pazeau sabatul); acestia reprezinta Biserica lui Hristos; biserica catolico-ortodoxa reprezinta forta prigonitoare a crestinilor fideli Cuvantului lui Dumnezeu.

vasinec

Mesaj necititde vasinec » 13 Dec 2010, 15:24

Nu merg pe ideea de stramosi ai adventistilor de ziua a saptea. Am dat doar un exemplu de crediciosi care pazeau ziua a saptea, prigoniti (ucisi) cu implicarea bisericii ortodoxe.
Voiam sa arat doua lucruri:
- advetistii de ziua a saptea nu au adus nimic nou;
- de-a lungul vremurilor, au existat crestini sau grupuri de crestini care doreau sa respecte Cuvantul lui Dumnezeu (nu ma refer doar la cei care pazeau sabatul); acestia reprezinta Biserica lui Hristos; biserica catolico-ortodoxa reprezinta forta prigonitoare a crestinilor fideli Cuvantului lui Dumnezeu.

Propun sa revenim la subiectul nostru: icoanele. Am o intrebare: daca ati avea putere si libertate deplina, ce le-ati face celor care nu fofosesc icoane?

daniel tuduran

Mesaj necititde daniel tuduran » 13 Dec 2010, 22:37

Dvs. nu ati auzit despre sabatarienii transilvaneni (ca sa ne limitam numai la plaiurile noastre)? Nu ati auzit despre masurile luate de bisericile "oficiale" (printre care si cea ortodoxa) de a prigoni pe cei care doreau sa pazeasca toate poruncile lui Dumnezeu (inclusiv porunca a patra)? Va anunt ca prin anii 1630, inchisorile au fost umplute cu sabatarieni transilvaneni iar multi dintre ei au fost ucisi (cu implicare ortodoxa). Scrieti pe "google" cuvantul "sabatarieni". Vedeti ce gasiti. Pana atunci, va ajut eu cu un link
http://cercetatiscripturile.intercer.ne ... hp?id=2942
Si, istoria poate continua. Cu ceea ce s-a mai intamplat in Romania si in Europa, in general.
Nu.Nu am auzit in viata mea de sabatarieni transilvaneni! Cautand pe gugal n-am gasit decat cateva informatii vagi doar in saiturile adventiste. Se presupune ca pe mosia unui grof s-a format un grup de sabatarieni transilvaneni.Pai bine asta-i Biserica lui Hristos? O grupare absolut necunoscuta in lume de cateva zeci,sute de persoane? Nici nu stim daca credeau in Sf Treime? Doamne Dumnezeule,iarta-ma! Voi ori nu credeti ca a existat Biserica ori sunteti ridicol de naivi.
Un scriitor baptist zicea ca dacii au fost baptisti insa voi mergi mult mai departe cu aiurelile.

Iar ortodocsii v-au persecutat? Sunteti sanatosi? Oare nu stii ca noi eram in Transilvania sub papuc strain?
Numai Bukow a distrus cu tunurile cateva sute de manastiri si de biserici ca sa nu mai vorbim de martirul pe care l-au indurat ortodocsii din pricina vostra ,a eterodocsilor.

P.S.Ne abatem de la tema topicul.Poate scriem la rubrica cu adventistii.
„Marea vieţii văzând-o înălţându-se de viforul ispitelor, la limanul tău cel lin alergând, strig către Tine Doamne: scoate din stricăciune viaţa mea, mult Milostive!” (din slujba înmormântării)

Floryan
Preocupări:Viata la tara

Mesaj necititde Floryan » 14 Dec 2010, 09:02

Am dat doar un exemplu de crediciosi care pazeau ziua a saptea, prigoniti (ucisi) cu implicarea bisericii ortodoxe.
Biserica ortodoxa nu a prigonit pe nimeni si nici nu a dat ordin sa ucida pe cineva.
Insa si eu ii fugaresc pe sectarii care imi bat la usa. Daca stau in casa lor de rugaciuni si nu imi vin pe la usa eu personal nu am nimic cu nimeni. Dar daca ii fugaresc de la usa asta nu inseamna ca ii prigonesc, nici vorba. Deci sa ne jucam cu acest cuvant prigoana.
Ca au existat secte pe teritoriul Romaniei este posibil, ca unele au avut diverse deviatii, foarteadevarat, dar asta nu inseamna ca dupa ce Hristos a inviat s-a mai tinut sabatului. Nici macar Az7 nu au tinut de la inceput, deci ce sa mai lungim. SI ca sa nu spun ca sunt doar citeva grupuri care mai tin sabatul azi.
Am vazut o tendinta tot mai crescuta a np de a afirma ca au fost persecutati. Unii au afirmat ca ei sunt inca de la inceputul crestinismului si din cauza prigoanei bisericii ortodoxe si catolice au stat 2000 de ani ascunsi apstrind invatatura crestina curata. Prostii, biserica a fost intotdeuna una vizibila.
Dumnezeu este totul întru toate si întru nimenea nimic

vasinec

Mesaj necititde vasinec » 14 Dec 2010, 11:51

Biserica ortodoxa nu a prigonit pe nimeni si nici nu a dat ordin sa ucida pe cineva.
Mai documentati-va. Poate reusiti, spre exemplu, sa aflati care era reactia bisericii ortodoxe, fata de adventisti, prin anii 1920. Sunt chiar articole aparute in ziarele din acea vreme.
Insa si eu ii fugaresc pe sectarii care imi bat la usa. Daca stau in casa lor de rugaciuni si nu imi vin pe la usa eu personal nu am nimic cu nimeni. Dar daca ii fugaresc de la usa asta nu inseamna ca ii prigonesc, nici vorba. Deci sa ne jucam cu acest cuvant prigoana.
Nu m-am referit la o joaca de-a prinselea. S-au intamplat (si se intampla) lucruri mult mai "serioase". Un caz bland si cunoscut este evenimentul de la Chisinau, unde adventistii au fost impiedicati sa promoveze Biblia (prin programul la nivel mondial "Urmeaza Biblia").

Priviti cateva imagini cu vasnicii aparatori ai crestinismului fara Biblie:
http://www.moldovacrestina.net/biserici ... za-biblia/
SI ca sa nu spun ca sunt doar citeva grupuri care mai tin sabatul azi.
Sunteti slab informat. Tot mai multe grupuri incep sa pazeasca ziua binecuvantata si sfintita de Dumnezeu. Sunt si unii ortodocsi care pazesc ziua a saptea (impreuna cu ziua intaia - cand merg la biserica). Caz concret: parintii unui prieten.

dumio

Mesaj necititde dumio » 14 Dec 2010, 23:00

Mai documentati-va. Poate reusiti, spre exemplu, sa aflati care era reactia bisericii ortodoxe, fata de adventisti, prin anii 1920. Sunt chiar articole aparute in ziarele din acea vreme.
Lupii sunt izgoniti de la stana cu bata ciobanului. De crezi ca ar merge doar cu vorba sa-i alungi? Nu e vorba de oaia pierduta care aude glasul pastorului, ci de lupi frate, chiar de lupi camuflati! Astia trebuie omorati, nu doar alungati!

laodiceean

Mesaj necititde laodiceean » 15 Dec 2010, 02:19

Lupii sunt izgoniti de la stana cu bata ciobanului. De crezi ca ar merge doar cu vorba sa-i alungi? Nu e vorba de oaia pierduta care aude glasul pastorului, ci de lupi frate, chiar de lupi camuflati! Astia trebuie omorati, nu doar alungati!
Dumneavoastră precis sunteţi creştin, ori vre-un musulman extremist îmbrăcat în haină de creştin?

Anthropos
Preocupări:teologie, stiinte politice

Mesaj necititde Anthropos » 15 Dec 2010, 08:09

Laodiceean, regulamentul forumului prevede ca dumneata să te prezinţi. Trebuie să ştim cine eşti şi ce vrei.
După aceea vei putea pretinde respect şi înţelegere. Până acum însă, te-ai băgat în discuţii ca un sectar veritabil!

Înapoi la “Protestantismul şi neo-protestantismul”