Aveau numai hristoslogia. Sfantul Apostol Pavel spune: "Caci nu am avut de gand sa stiu intre voi altceva, decat pe Iisus Hristos si pe EL rastignit"(1 Corinteni 2:2)
Aceeasi hristologie a Sfintilor Apostoli ne straduim sa o pastram si noi.
Si despre Hristos cel inviat nu amintesc nimic?
Amintesc, cum sa nu. Vedeti, spre exemplu, 1 Corinteni cap. 15. Sfantul Apostol Pavel tine o prelegere foarte profunda si clara despre insemnatateas invierii Mantuitorului (si a invierii mortilor). Dar, nu spune absolut nimic depre pazirea zilei intaia a saptamanii (o alta inventie pagana imbracata in ambalaj crestin).
Dar despre Sf. Treime?
Spune despre Tatal, Fiul si Duhul Sfant.
Dar despre taina (mysterion) crestinatatii?
Asta cu "mysterion" (ca taina nedeslusita) este o nascocire a clerului, pentru a putea prosti si manevra multimea, indemnand-o la supunere fata de biserica (fata de cler).
Sfintii Apostoli vorbesc despre taine (de vreo 17 ori) incercand sa ni le explice, pe intelesul nostru. Nu ne baga in "mysterion" ( a se citi :ceata, prosteala, etc).
Dar despre plinirea vremii si nasterea din femeie?(Gal. 4,4)?
Scrie si despre implinirea profetiilor referitoare la intruparea Mantuitorului.
Dar amintesc totusi de sabat?
Corect. Amintesc. Este si normal. Ziua a saptea este singura zi a saptamanii, binecuvantata si sfintita de Dumnezeu.
Sau despre carnea de porc?
Amintesc si despre asta (la modul general). Sfantul Apostol Petru, dupa ce a petrecut 3 ani la picioarele Mantuitorului, refuza sa manance ceva spurcat sau necurat (vedeti Fapte cap. 10 - vedenia care vorbeste despre curatirea neamurilor).
Sau despre zeciuiala?
Despre zeciuiala vorbeste Insusi Mantuitorul (vedeti Matei cap 23:23 - "pe acestea sa le faceti si pe celelalte - cu referire la zeciuala - sa nu le lasati nefacute")
Sau despre mandrie si nesupunere?
Vorbeste si despre asta. Dar nu cum ati vrea dvs (supunere prosteasca fata de unii oameni imbracati in negru - nu ma refer la ninja). Dimpotriva, sunt laudati crestinii care ii verificau, chiar pe Sfintii Apostoli, cu Sfanta Scriptura ("
cercetau Scripturile in fiecare zi ca sa vada daca ce li se spune este asa" - Fapte 17:11)
Sau despre AZS?
Se aminteste foarte mult despre asteptatorii revenirii Mantuitorului. De altfel, daca citi epistolele Sfantului Apostol Pavel, veti gasi o credinta si o gandire de adventist.
Sau despre Ellen White? Sau...sau....sau?
Se vorbeste despre prooroci. Daca o fi si Ellne White printre acestia ... nu ne intereseaza. Nu face obiectul discutie noastre iar eu nu fac niciodata referire la scrierile Ellenei White. V-am spus: am o credinta apostolica. Ma intereseaza invataturile Mantuitorului si ale Sfintilor Sai Apostoli.
Iar Sfintii Apostoli nu ne-au lasat, in epistolele lor, nici o invatatura referitoare la Maica Domnului, nu si-au facut semnul crucii si nu au folosit nici un fel de icoane. Ii puteti condamna pe Sfintii Apostoli pentru aceste erezii? Sau, ii puteti condamna (acuza) de erezii pe cei care urmeaza exemplul Sfintilor Apostoli?