daca cele 10 porunci sunt valabile si astazi (Decalogul lui Moise), desi Pavel spune ca au trecut, atunci tineti Sabatul.cele 10 porunci ramin in picioare plus cele adaugate de Hristos (vezi Predica de pe Munte sau Matei 25)

daca cele 10 porunci sunt valabile si astazi (Decalogul lui Moise), desi Pavel spune ca au trecut, atunci tineti Sabatul.cele 10 porunci ramin in picioare plus cele adaugate de Hristos (vezi Predica de pe Munte sau Matei 25)
Ati copiat "schema" cortului din Vechiul Testament. Acolo existau trei spatii: curtea, sfanta (prim incapere - unde intrau numai preotii)) si sfanta sfintelor (a doua incapere - unde intra numai marele preot, o data pe an, de yom kipur - ziua ispasirii).Oricum sectarii si ereticii astia nu inteleg simbolistica bisericii si ordinea incaperilor ei, asa ca ei cred ca tot ce zboara se mananca!
Preotii ortodocsi sau cantaretii din biserica (cantorii) nu fac parte dintre cei dusi la biserica? Pentru ca, sunt si din astia care au trecut la adventisti (si la alte confesiuni neo-protestante).1)eu n-am auzit ca un ortodox practicant sa treaca la adventisti,trec doar cei nedusi la biserica.
1. Unde spune Apostolul Pavel ca cele 10 Porunci au trecut?daca cele 10 porunci sunt valabile si astazi (Decalogul lui Moise), desi Pavel spune ca au trecut, atunci tineti Sabatul.
Corect. Ma retrag. Poate discutam "in alta parte".draga V, putem discuta, insa nu pe topicul acesta, ca sa nu fim off.
Eu nu am auzit ca vreun preot ortodox sa treaca la adventisti.Mi se pare complet absurd.Am auzit doar de pastor adventist botezat la ortodocsi.Preotii ortodocsi sau cantaretii din biserica (cantorii) nu fac parte dintre cei dusi la biserica? Pentru ca, sunt si din astia care au trecut la adventisti (si la alte confesiuni neo-protestante).1)eu n-am auzit ca un ortodox practicant sa treaca la adventisti,trec doar cei nedusi la biserica.
1) Adventistii nu au nici un motiv sa-si faca semnul crucii cand trec pe langa biserica adventista intrucat acesta este o simpla cladire,eventual isi pot face semnul crucii cand trec pe langa biserica ortodoxa caci acolo se gaseste altarul pe care se savarseste Sf Euharistie.Domnule Tuduran, ati mai lansat intrebarea asta de cateva ori si nu vreau sa las impresia ca nu detin un raspuns...Dar crucea din fier care straluceste pe biserica adventista din Simeria ce este ?
Sa inteleg ca ati pus idolul pe biserica?
Cand crucea de pe biserica adventista din Simeria va deveni un obiect de inchinare, atunci sa vorbiti... Cand veti vedea oameni (adventisti) facandu-si semnul crucii atunci cand trec pe langa biserica, atunci puteti sa aduceti toate acuzatiile impotriva noastra.
Si ce te deranjeaza pe tine ca Bisericile sunt maiestoase si frumos impodobite? Este si normal ca in primul secol, cand crestinismul era pelerin si in extindere, dar si persecutat sa se foloseasca de catacombe in care se ascundeau crestinii pentru a savarsi cultul lor, iar in momentul cand s-a dat libertate crestinismului si acesta a devenit religio licita sa se dezvolte sub toate aspectele. Nu uita ca insisi imparatii romani care au devenit crestini au ctitorit biserici pentru crestini foarte frunoase. Sfintele Vase, pana mai de curand, erau numai din metale pretioase, iar vesmintele cusute cu fir de argint si aur. Asta nu pentru a sfida pe saraci, care tocmai ei ofereau cei doi banuti cu toata constiinta si dragostea pentru aceste lucruri, ci pentru a pune in evidenta slava lui Dumnezeu si bogatia harului sau, care este Imparatul creatiei. Omul are constiinta ca Biserica (Dumnezeu) merita ce e mai bun si mai frumos, iar omul, isi manifesta credinta lui tocmai oferind ce-i mai frumos si mai scump. Ia minte ca in VT chiar Dumnezeu a cerut ca templul lui Solomon ca fie construit din lucruri de mare pret, iar ulterior Insusi Mantuitorul (desi se referea la templul lui Irod, considerat a 8-a minune a lumii) il denumeste "Casa Tatalui Sau" care este casa de rugaciune.totusi, parinte, nu vi se pare ca bisericile ortodoxe, catedralele, mai ales cele catolice, si cele protestante, sunt pline de fast si grandioase? cu turle si cu tot felul de poleieli? de ex. in Rusia acoperisul este de aur.Exista in constiinta crestinilor din perioada primara a Bisericii caci cu cat te apropii de altar cu atat e mai sfant locul acela. Dupa acordarea libertatii crestinismului, cand au inceput sa se construiasca case Domnului (adica Biserici), s-a concretizat aceasta sacralitate a incaperilor in functie de apropierea lor de Sfanta Sfintelor (Altarul) si de locul pe care il ocupau cei care participau la cult (pagani, catehumeni, penitenti, credinciosi care se impartasea si slujitori hirotoniti).
Ori asta contrasteaza puternic cu acele catacombe.
Oricît de absurd vi s-ar părea, asemenea exemple există, chiar în biserica mea locală a avut loc un asemenea botez (nu mai pun la socoteală cei doi cantori ortodocşi - că veni vorba şi de cantori).Eu nu am auzit ca vreun preot ortodox sa treaca la adventisti.Mi se pare complet absurd.
De data aceasta nu vă cred eu, până nu exemplificaţi (sper că nu veniţi cu acel unic "exemplu" de făcătură despre care s-a tot vorbit în ultimii trei ani...).Am auzit doar de pastor adventist botezat la ortodocsi.
Nice try! Oanna, voi fi eu ignorant în ce priveşte canonicitatea icoanelor, dar nici tâmpit nu sunt! Când pe icoană (http://3.bp.blogspot.com/_XDXNbPsUimQ/S ... Treime.jpg) scrie clar : SFINTA TREIME, cu ce "două ipostaze" ale lui Hristos vrei să mă abureşti? Şi apropos: "Cel îmbătrânit de zile" din Dan.7 este Dumnezeu-Tatăl, nu Dumnezeu-Fiul.1. icoana de mai sus reprezinta pe Hristos in doua ipostaze si anume Hristos omul (vezi sec I AD) si cel "imbatrinit de zile" din Daniel 7.
Fals! David s-a "închinat" lui Saul, nu picturii lui Saul. Formele de respect din cultura şi timpul nostru nu mai corespund cu cele din VT. Cum ai taxa azi pe un individ ce pupă pantoful preşedintelui, ori se aruncă în praf la picioarele primarului? Sunt de acord că a te prosterne înaintea lui Dumnezeu rămâne valabil şi azi, dar nu pot fi de acord cu închinatul şi pupatul unei reprezentări - ce oricum e interzisă de Porunca Divină.3. inchinarea adusa prototipului reprezentat in icoana este o forma de respect deosebit, exact ca si inchinarea Imparatului David adusa lui Saul
http://puterea-credintei.blogspot.com/2 ... reime.html
il tinem: Duminica.daca cele 10 porunci sunt valabile si astazi (Decalogul lui Moise), desi Pavel spune ca au trecut, atunci tineti Sabatul.
Asta de la sf. apostoli si evanghelisti incoace.
Iar poruncile din Exod 20 ramin in picioare: n-ai voie sa ucizi, sa furi, sa depui marturie mincinoasa impotriva aproapelui tau, sa poftesti ce e al aproapelui tau, etc.
doar (sper) ignorant.Nice try! Oanna, voi fi eu ignorant în ce priveşte canonicitatea icoanelor, dar nici tâmpit nu sunt! Când pe icoană scrie clar : SFINTA TREIME, cu ce "două ipostaze" ale lui Hristos vrei să mă abureşti? Şi apropos: "Cel îmbătrânit de zile" din Dan.7 este Dumnezeu-Tatăl, nu Dumnezeu-Fiul.1. icoana de mai sus reprezinta pe Hristos in doua ipostaze si anume Hristos omul (vezi sec I AD) si cel "imbatrinit de zile" din Daniel 7.
1. icoana pe care ai redat-o in lincul anterior (http://puterea-credintei.blogspot.com/2 ... reime.html), prezinta una si aceiasi Persoana in doua ipostaze.
Duhul Sfint, nefiind vazut de ochiul omenesc (precum si Dumnezeu Tatal) e redat sub forma unui porumbel.
Cine te roaga sa ghicesti ce vrea sa ilustreze iconograful in aceasta icoana?! Eventual, te poti informa in acest sens; nu e nevoie de ghicit sau speculatii np.
2. Cel "imbatrinit de zile" din Daniel 7, este Hristos. Dumnezeu Tatal nu apare ca om in istoria omenirii (vezi V sau NT).
Inchinarea adusa prototipului reprezentat in icoana este o forma de respect deosebit, exact ca si inchinarea Imparatului David adusa lui Saul.persoana lui Saul a fost/este tot o creatie ca si icoana in sine; amindoua nu sunt Dumnezeu. Atit Saul cit si o pictura a lui (daca ar exista asa ceva) sunt creatii, nu ceva divin; nu Dumnezeu.Fals! David s-a "închinat" lui Saul, nu picturii lui Saul.
David a stiut asta cind s-a inchinat inaintea lui Saul (nu l-a confundat pe saul cu Dumenzeu) precum stiu si ortodocsii care se inchina inaintea icoanei. Amindoua formele de inchinare (inaintea lui Saul sau inaintrea icoanei) reprezinta o forma de cinstire iar creatia (icoana sau Saul) nu e luata drept Dumnezeu. Din aceasta cauza ele nu sunt forme de idolatrie.
Amintesc ca idolatria, asa cum e ea prezentata in VT, apare cind creatia (sub ce forma vrei) e luata drept Dumnezeu.
corespund, dupa cum se si vede in BO, in cazul inchinarii ca forma de respect deosebit acordata celui ce merita acest respect sau cinste. Dupa cum se si vede.Formele de respect din cultura şi timpul nostru nu mai corespund cu cele din VT.
Nu in cultura seculara a sec XX-XXI si nu in formele de inchinare np, dar acestea nu fac obiectul discutiei de fata.
ne pare rau cu ce nu esti tu de accord dar nu te putem multumi cu nika.dar nu pot fi de acord cu închinatul şi pupatul unei reprezentări - ce oricum e interzisă de Porunca Divină.
Si cine confunda inchinarea idolatra cu cea de respect deosebit nu poate discerne porunca divina de inventiile np aparute mai toate, in sec XX.
Speri, dar mă tratezi în continuare ca pe un tâmpit:doar (sper) ignorant.
Nu mai ştiu ce să cred despre tine. Ultima dată când te-ai verificat erai trinitariană sau nu? Icoana (aşa cum scrie pe ea) reprezintă Acelaşi Dumnezeu în trei ipostasuri (sau Persoane dacă vrei, însă eu ştiam că ortodocşii preferă termenul ipostas).1. icoana pe care ai redat-o in lincul anterior (http://puterea-credintei.blogspot.com/2 ... reime.html), prezinta una si aceiasi Persoana in doua ipostaze.
Asta am înţeles-o, de aceea nici n-am comentat reprezentarea simbolică a Duhului Sfânt.Duhul Sfint, nefiind vazut de ochiul omenesc (precum si Dumnezeu Tatal) e redat sub forma unui porumbel.
Speculaţie este ceea ce faci tu acum, nu se pune problema de "ghicit" odată ce iconarul scrie evident sus cu litere mari emulând "preasfânta grafie slavonească": "SFINTA TREIME" şi nu Sfânta Doime.Cine te roaga sa ghicesti ce vrea sa ilustreze iconograful in aceasta icoana?! Eventual, te poti informa in acest sens; nu e nevoie de ghicit sau speculatii np.
Acum începi să te contrazici. Ieri aminteai de apariţia antropomorfă (am înţeles că apare ca îngeri, nu e nevoie să mă corectezi) a Sfintei Treimi la Stejarul Mamre. Cu toate acestea, în Daniel 7 "Cel îmbătrânit de zile" e Tatăl nu Fiul. Citeşte cu atenţie versetele 13-14 şi o să te convingi.2. Cel "imbatrinit de zile" din Daniel 7, este Hristos. Dumnezeu Tatal nu apare ca om in istoria omenirii (vezi V sau NT).
Încă o dată FALS! Icoana nu este o creaţie a lui Dumnezeu, ci o creaţie (mai corect: făcătură) a omului. Ieremia 10,3-5.persoana lui Saul a fost/este tot o creatie ca si icoana in sine; amindoua nu sunt Dumnezeu.
Alt argument circular!corespund, dupa cum se si vede in BO
Cred că voi fi nevoit de acum să contabilizez această întrebare: Unde scrie Porunca Divină referitoare la cultul icoanelor?Si cine confunda inchinarea idolatra cu cea de respect deosebit nu poate discerne porunca divina de inventiile np aparute mai toate, in sec XX.
Lodicean,eu cred ca tu cunosti raspunsul insa iti place sa tulburi apele. Icoana de mai sus a Sf Treimii unde apare Dumnezeu Tatal sub forma unui batran nu este o icoana ortodoxa canonica.E drept ca se gaseste in unele bisericii din Romania datorita unor influente catolice.Reprezentarea necanonica amintita a fost interzisa in Rusia prin sinodul Stoglav sec.XVINice try! Oanna, voi fi eu ignorant în ce priveşte canonicitatea icoanelor, dar nici tâmpit nu sunt! Când pe icoană (http://3.bp.blogspot.com/_XDXNbPsUimQ/S ... Treime.jpg) scrie clar : SFINTA TREIME, cu ce "două ipostaze" ale lui Hristos vrei să mă abureşti?1. icoana de mai sus reprezinta pe Hristos in doua ipostaze si anume Hristos omul (vezi sec I AD) si cel "imbatrinit de zile" din Daniel 7.
Cel îmbătrânit de zile" din Dan.7 este Dumnezeu Fiul,asta este intelegerea Bisericii,pana si baptistii au inteles lucru asta :Şi apropos: "Cel îmbătrânit de zile" din Dan.7 este Dumnezeu-Tatăl, nu Dumnezeu-Fiul.
Si crucea de pe biserica adventista din Simeria este tot o facatura a omului!Încă o dată FALS! Icoana nu este o creaţie a lui Dumnezeu, ci o creaţie (mai corect: făcătură) a omului. Ieremia 10,3-5.
Canonică sau necanonică, important e că se găseşte în biserici ortodoxe şi credincioşii i se închină. Ai putea s-o lămureşti şi pe Oanna că icoana totuși Îl reprezintă [și] pe Dumnezeu Tatăl.Lodicean,eu cred ca tu cunosti raspunsul insa iti place sa tulburi apele. Icoana de mai sus a Sf Treimii unde apare Dumnezeu Tatal sub forma unui batran nu este o icoana ortodoxa canonica.
E drept ca se gaseste in unele bisericii din Romania datorita unor influente catolice.
Sincer n-am știut acest lucru. Ești sigur că asta e poziția oficială a Bisericii Ortodoxe? Dacă e adevărat, înseamnă că am mai descoperit din întâmplare o ciudățenie teologică ortodoxă. Oare câte or fi în total?Cel îmbătrânit de zile" din Dan.7 este Dumnezeu Fiul,asta este intelegerea Bisericii
Nu mă interesează ce zic baptiștii și iehoviștii, pe mine mă interesează ce zice Scriptura. Ea zice, chiar și în versiunea ortodoxă:pana si baptistii au inteles lucru asta : „Cel Îmbătrânit de zile“ este identificat aici cu Unul care semăna cu Fiul Omului care vine pe norii cerulului" http://www.roboam.com/Agonia/capitolul%205_9.htm
Insa voua si iehovistilor nu va iasa niste calcule si atunci ati schimbat intelegerea acestui verset.
Ai dreptate, dar uiţi un amănunt: niciun adventist nu se închină şi nu pupă acea făcătură!Si crucea de pe biserica adventista din Simeria este tot o facatura a omului!
Înapoi la “Protestantismul şi neo-protestantismul”
Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 19 vizitatori